Prima ediţie a Campionatului European de Fotbal a avut loc în Franţa, în anul 1960. Atunci, la Turneul Final au participat doar patru echipe, Franţa, Cehoslovacia, Yugoslavia şi U.R.S.S., iar turneul a fost câştigat de „naţionala” sovietică, care a dispus, după prelungiri, 2-1, în Finala Mare, de Yugoslavia.
De atunci, la fiecare patru ani, turneul final al Campionatului European de Fotbal s-a desfăşurat fără vreo abatere.
În ediţia din anul 1980, Campionatul European de Fotbal avea să aibă un Turneu Final la care s-au aliniat, pentru prima dată, 8 (opt) echipe, iar câştigătoarea acelei ediţii care s-a desfăşurat în Italia avea să fie R.F. Germania, care a învins în Finala Mare, Belgia, 2-1.
Cea de-a X-a ediţie a Turneului Final, EURO 1996, a aliniat, pentru prima dată la start, în Anglia, 16 echipe reprezentante a 16 naţiuni europene, iar finala a fost câştigată de Germania, care a învins în finală, Republica Cehă, 2-1, după prelungiri, cu ajutorul „golului de aur”, regulă care a fost prima dată valabilă la un turneu final de Campionat European.
Anii au mai trecut, până la ediţia a XV-a, care s-a jucat în Franţa, în anul 2016, o ediţie în care numărul echipelor naţionale care au participat la Turneul Final a fost, din nou, mărit, la 24. Turneul a fost câştigat de Portugalia, naţionala de fotbal lusitană fiind deţinătoare a titlului, un timp prelungit, mai mult de patru ani.
După o întârziere de un an, unul dintre cele mai mari şi mai interesante evenimente sportive va lua startul vineri, 11 iunie 2021, urmând să se desfăşoare în 11 oraşe din 11 state europene. Întârzierea a apărut din cauza unui virus, a unui virus apărut în China, unul din statele cu regimuri totalitare de pe mapamond, iar de aici s-a propagat în întreaga lume, afectând inclusiv competiţiile sportive.
La începutul anului 2020, virusul chinezesc a ajuns şi în Europa şi a ridicat îngrijorări cu privire la impactul său potenţial asupra jucătorilor, personalului şi vizitatorilor oraşelor gazdă ale turneului. U.E.F.A. a organizat o videoconferinţă pe 17 martie 2020 cu reprezentanţi ai celor 55 de asociaţii membre, împreună cu un reprezentant FIFPro şi cu consiliile de administraţie ale Asociaţiei Cluburilor Europene şi ale Ligilor Europene, pentru a discuta despre pregătirile ce se impun pentru protecţia de virusul chinezesc în competiţiile interne şi europene, inclusiv Euro 2020. La şedinţă, U.E.F.A. a anunţat că turneul final, programat să se dispute între 12 iunie - 12 iulie 2020, se va amâna pentru anul următor, propunând ca acesta să se desfăşoare în perioada 11 iunie - 11 iulie 2021.
Anul 2021 a venit, iar la ora programării Turneului Final, virusul chinezesc a fost domolit, astfel că festinul fotbalistic poate lua startul, sigur, în condiţii altfel, pentru că pericolul nu a fost încă înlăturat definitiv.
Turneului i s-a păstrat denumirea, „Euro 2020”, chiar dacă are loc în 2021, aceasta fiind o decizie luată pentru „a păstra viziunea iniţială a turneului, care era să sărbătorească a şaizecea aniversare” şi, de asemenea, a servi ca un memento al modului în care întreaga familie de fotbal s-a reunit pentru a răspunde la circumstanţele extraordinare provocate de virusul chinezesc şi momentele dificile prin care Europa şi lumea a trebuit să treacă în 2020.
Sigur că, având în vedere toate acestea, cea de-a XVI-a ediţie a Turneului Final al Campionatului European de Fotbal va face istorie din mai multe motive. Va fi primul Campionat European de Fotbal care va avea loc într-un an ciudat, primul care va folosi arbitrii asistenţi video, primul care va permite utilizarea a cinci supleanţi de fiecare echipă pentru fiecare joc, primul care va găzdui jocuri la care suporterii nu vor avea voie să ocupe toate locurile din tribunele stadioanelor şi, de asemenea, primul care se desfăşoară în oraşele din mai multe state europene.
Anunţul U.E.F.A. că va organiza acest turneu în mai multe oraşe din Europa a fost lansat încă din decembrie 2012, intenţia fiind să marcheze cea de-a şaizecea aniversare a turneului, iar selectarea oraşelor gazdă nu a garantat un avantaj de calificare pentru echipa naţională a ţării respective. De asemenea, U.E.F.A. a mai argumentat că organizarea paneuropeană a turneului a fost decizia logică într-un moment de dificultate financiară în toată Europa.
Din cele 11 ţări gazdă, şapte au reuşit să se califice direct la turneu, în timp ce Ungaria şi Scoţia s-au calificat prin play-off. România a fost eliminată în semifinala play-off-ului, iar Azerbaidjanul a fost eliminat după etapa grupelor de calificare. Republica Irlanda, selectată iniţial drept una din gazdele turneului, a fost eliminată în semifinalele play-off-ului, dar ulterior, pentru că stadionul din Dublin nu a oferit asigurări pentru prezenţa spectatorilor la jocuri, în tribune, i-au fost eliminate drepturile de găzduire. La fel s-a întâmplat şi cu stadionul „San Mamés” din Bilbao care neputând asigura prezenţa spectatorilor la jocuri a fost trecut în umbră, în locul lui fiind preferat stadionul „La Cartuja” din Sevilla. Din cauza întârzierilor la construirea stadionului „Eurostadium” din Bruxelles, în decembrie 2017, Comitetul Executiv U.E.F.A. a înlăturat oraşul belgian din rândul oraşelor care găzduiesc întrecerea europeană a naţiunilor. Astfel au rămas 11 oraşe, toate fiind pregătite să primească disputarea jocurilor celei de-a XVI-a ediţii a Turneului Final, EURO 2020, o ediţie aniversară.
Sloganul oficial al turneului este „Live It. For Real” şi este menit să încurajeze fanii să vadă meciurile în direct pe stadioanele din toată Europa. În noiembrie 2019, U.E.F.A. a anunţat că Uniforia by Adidas va fi mingea oficială a turneului, aceasta fiind predominant albă şi cu „lovituri” negre cu dungi albastre, neon şi roz. Numele „Uniforia” este un cuvânt telescopat, derivat din „unitate” şi „euforie”.
Mascota oficială a turneului se numeşte Skillzy şi a fost dezvăluită în martie 2019, personajul fiind inspirat din fotbalul freestyle, fotbalul de stradă şi cultura panna.
Artistul muzical oficial al turneului este producătorul de discuri olandez Martin Garrix. Bono and the Edge de la trupa rock irlandeză U2 au colaborat cu DJ-ul olandez Martin Garrix pentru piesa „We Are the People”, cântecul oficial (imnul) al turneului UEFA Euro 2020 ce a fost lansat în 14 mai 2021. Piesa turneului va fi interpretată pentru prima dată integral la ceremonia de deschidere ce va avea loc pe gazonul stadionului „Olimpico” din Roma, vineri, 11 iunie 2021, aici urmând să aibă loc primul meci al acestui turneu, Turcia-Italia, în aceeaşi zi, de la ora 22.
În România, toate meciurile turneului final EURO 2020 vor putea fi vizionate la PRO Tv (45 jocuri), PRO X (6 jocuri) şi, în direct pe VOYO.RO.

Cornel Seracin