„Poli” Timișoara și Dunărea Călărași au deschis returul play-off-ului ligii secunde de fotbal, susținând un joc pe gazonul Arenei „Dan Păltinișanu”. La capătul unui meci disputat, cele trei puncte puse în joc au revenit echipei în alb-violet, golul decisiv fiind înscris de gazde la ultima fază a confruntării.
Jocul a început cu protestul fotbaliștilor de la Dunărea Călărași, care, neremunerați de luni bune au preferat să schimbe câteva pase între ei, timp de două minute. Acest protest a fost susținut de echipa gazdă, fotbaliștii lui „Poli” fiind solidari cu doleanțele oaspeților pentru soluționarea lor.
Prima repriză a fost una în care echipa timișoreană a fost mai insistentă în ofensivă, dar nu a avut ocazii mari pentru a marca. Fotbaliștii lui „Poli” au avut mai mult posesia balonului, au avut un elan mai bun spre poarta oaspeților, dar au grăbit construcția fazelor, iar în fața porții le-a lipsit acea scânteie care să miște tabela de marcaj a Marelui Oval.
Insistențele ofensive ale gazdelor s-au concretizat pe tabela de marcaj în minutul 31. Atacul gazelor a mișcat pentru prima dată în acest meci tabela de marcaj în urma golului marcat de Petre Ivanovici, după o centrare a lui Călin Jurj de pe flancul drept. Petre Ivanovici a urmărit mingea centrată, a scăpat din marcaj și a reluat balonul în plasa porții adverse, sub transversală, de la aproximativ 5 metri de buturile apărate de portarul Răzvan Began.
Cu câteva minute înainte de marcarea golului gazdelor, echipa de la Dunăre a avut un contraatac în urma căruia a ratat o bună ocazie de a deschide scorul. În minutul 25, Valentin Alexandru a trimis balonul în bara transversală a porții timișorene, de la aproximativ 5 metri de buturile apărate de portarul George Păduraru, mingea revenind în teren, la Cristian Bocșan, care, cu o lovitură de cap, a trimis-o în afara terenului de joc, în corner.
Oaspeții au licărit în ofensivă, limitându-se la contraatacuri rapide prin care au încercat să surprindă pe picior greșit apărarea gazdelor, uneori destul de rarefiată.
În minutul 35, la o fază de atac a echipei de la Dunăre, fază care nu anunța nimic periculos, a fost restabilită egalitatea. Saifeddine Alami a expediat balonul de la aproximativ 20 metri de poarta gazdelor, ușor lateral stânga, la colțul lung al porții apărate de George Păduraru și a marcat, 1-1. O reușită spectaculoasă a oaspeților, care a încheiat prima repriză cu acest rezultat.
În minutul 44, Charles Acolatse vede direct cartonașul roșu după un fault comis asupra lui Romariu Rus. Astfel, Dunărea Călărași a încheiat prima repriză în inferioritate numerică, iar repriza a doua a jucat-o în întregime, în „zece”.
„Poli” Timișoara a avut un început de repriză a doua mai bun, insistând în ofensivă, dar, treptat-treptat a cedat inițiativa oaspeților, fotbaliștii Dunării fiind mai mult în preajma porții lui George Păduraru, dar fără a puncta decisiv pe tabela de marcaj.
În minutul 62, gazdele au ratat o bună ocazie de a se desprinde, prin Petre Ivanovici care a reluat, cu o lovitură de cap, balonul peste poarta oaspeților. Dunărea a fost echipa mai periculoasă la fazele fixe, Bogdan Șandru, Sandro Djurić și Saifeddine Alami periclitând poarta apărată de George Păduraru, fără efect, însă, pe tabela de marcaj.
Cele trei puncte prețioase aveau să intre în visteria gazdelor la ultima fază a confruntării. În minutul 90+2, după o centrarea primită de pe dreapta în careul oaspeților, cu o lovitură de cap, de la aproximativ 8, 9 metri de buturile oaspeților, José Casado trimite balonul în dreapta portarului Răzvan Began, la colțul scurt și „Poli” Timișoara învingea Dunărea, 2-1.
O victorie prețioasă, muncită și venită într-un moment în care totul părea că se îndreaptă către un rezultat de egalitate, aduce lui „Poli” menținerea șanselor pentru prinderea unui loc de baraj la promovarea în Liga 1. După această etapă, „Poli” totalizează 36 puncte, se menține pe ultimul loc în clasamentul play-off-ului, fiind la trei puncte în urma Dunării Călărași (locul 4).


„Din păcate, am pierdut o oportunitate să ne consolidăm poziția a patra, dar mergem mai departe. Pe final am avut și noi două-trei situații mai bune. La ultima fază a fost și neatenție, și ghinion, și toate. Cât am fost în „11”, a fost altceva. Normal că am de reproșat ceva la faza eliminării, pentru că nu era o fază decisivă. Era ultimul minut din prima repriză. Nu știu dacă era chiar de roșu. Ce mai contează. Așa s-a scris istoria acestui meci, deja. Deocamdată, există acel miraj al barajului. Mai sunt patru jocuri, să vedem ce o fi”, a declarat la finalul meciului, antrenorul principal al echipei vizitatoare, profesorul Cristian Pustai.


„Nu prea sunt obișnuit să câștig la ultima fază. Am pierdut foarte multe meciuri în cariera mea, mai ales în ultimii doi ani, în astfel de momente. Îmi doresc să fie o descătușare. E o victorie care ne mai ține în cărți pentru locul de baraj. În eventualitatea în care vom câștiga cu Craiova etapa viitoare putem spune că avem o șansă. Un joc care, mai ales în ultimele 20 de minute, s-a văzut faptul că noi n-am câștigat de foarte mult timp. Am avut jucători lipsiți de încredere. Sper ca victoria asta să ne aducă o descătușare pentru că avem nevoie. Am avut nevoie de victoria asta, avem nevoie în continuare de victorii. Am început bine returul din play-off. Sperăm să-l continuăm tot așa. Astăzi n-am avut o evoluție reușită, dar au câștigat, și golul acesta a lui Casado e mai important pentru următorul joc cu Craiova. Dacă a marcat descătușare, ne dă speranțe, pentru că un egal ne-ar fi scos total din cursa pentru baraj. Cred că meritam o victorie pentru că am avut meciuri bune, atât la Călărași, cât și cu Rapidul și cu Ciucu în multe momente. O victorie și încercăm să ne bucurăm de ea”, a declarat, la finalul meciului, antrenorul principal al echipei bănățene, Dan Alexa.


La startul jocului, pe gazonul verde al arenei timișorene au spus prezent următorii fotbaliști:
A.S.U. Politehnica Timișoara: George Păduraru - Călin Jurj, Cristian Bocșan (minutul 55, José Casado), Cristian Scutaru (cpt.), Claudiu Pamfile (minutul 63, Sergiu Popovici) - Dorin Codrea, Ionuț Coadă - Denis Radu (minutul 59, Doru Andrei), Romariu Rus (minutul 46, Alin Manea), Petre Ivanovici - Pavle Radunović (minutul 55, Mircea Axente). Antrenori, Dan Alexa (principal), Antonio Foale (secund).
A.F.C. Dunărea Călărași: Răzvan Began -Alexandru Sîrbu (minutul 46, Andrei Rus), Kamil Wiktorski, Ariel Lopez, Bogdan Șandru (cpt.), Robert Sălceanu - Cristian Pușcaș (minutul 73, Sandro Djurić), Charles Acolatse, Saifeddine Alami (minutul 89, Marius Fotescu) - Tshitungi Kanda (minutul 63, Cristian Bud), Valentin Alexandru (minutul 46, Alin Cârstocea). Antrenori, Cristian Pustai (principal), Cristian Totea (secund), Mirel Condei (secund).


Au arbitrat acest joc, Marius Chițu (central), Florin Pucheanu (asistent), Cosmin Bojan (asistent).


Etapa viitoare, „Poli” Timișoara va evolua tot pe propriul teren, împotriva liderului din clasamentul play-off-ului, Universitatea Craiova (49 puncte), vineri, 7 mai, de la ora 18:30 pe gazonul Arenei „Dan Păltinișanu”.

Cornel Seracin