Anul competițional în sportul cu mingea ovală a luat startul sâmbătă, 3 aprilie, Cupa României fiind prima competiție care a ieșit la rampă în mod oficial, în anul 2021. Cu un număr de 5 echipe la start, împărțite în două grupe, A și B, Cupa României se va încheia la finalul lunii noiembrie 2021, în condițiile în care, până atunci nu se va ivi vreun virus sau alte metehne balcano-bizantine sau altele, din îndepărtatul Orient.
Grupa A, compusă din trei echipe, S.C.M. Timișoara, C.S. Universitatea Cluj și C.S.M. Știința Baia Mare, a desfășurat, sâmbătă, 3 aprilie, la Timișoara, pe gazonul Arenei „Gheorghe Rășcanu”, prima etapă. Față în față s-au aflat, S.C.M. Timișoara și C.S. Universitatea Cluj.

La stratul jocului, pe gazonul Arenei au răspuns prezent următorii sportivi:
S.C.M. Timișoara: Marius Lungu, Gigi Militaru - Andrei Rădoi - David Trăușan, Valentin Popîrlan - Sebastian Sârbu, Kemal Altinok - Feoefaaki Holoia - Gabriel Conache - Gabriel Jipa - Ionuț Balaban, Tevita Manumua - Corrado Ștețco, Stephen Shennan - Vaovasa Hinckley (cpt.). Antrenor, Valentin Calafeteanu.
C.S. Universitatea Cluj: Rareș Straja, Marius Pocriș - Paul Petucher - Vlad Rotar, Claudiu Curcă - Vasile Dragoș, Andrei Pricopie - Marius Murgoci - Eduard Ciapari - Ovidiu Melniciuc - Alexandru Banu, Dragoș Damian - Ciprian Straja, Bogdan Toma - Ionuț Mazăre. Antrenor, Cristi Săuan.

Cu un lot în care se regăsesc, alături de nume consacrate în rugby-ul din România, mulți tineri, S.C.M. Timișoara, antrenată de Valentin Calafeteanu, a izbutit un succes categoric la finalul celor 80 de minute ale disputei. Au început titulari în echipa bănățeană, doi rugby-ști componenți ai lotului național al României, U20, Kemal Altinok (linia a treia) și David Trăușan (linia a doua), iar dintre noii sosiți au fost prezenți în primul „XV”, Feoefaaki Holoia (linia a treia), Corrado Ștețco („aripă”), Ionuț Balaban („aripă”), Gabriel Jipa (mijlocaș la deschidere).  
Echipa vizitatoare a început curajos jocul, cantonându-se în jumătatea de teren a team-ului timișorean, dar, după 15 minute de joc, S.C.M. Timișoara a reușit primul essai al acestui meci, Tevita Manumua culcând balonul în terenul de țintă advers, 5-0. Gabriel Conache a reușit conversia, 7-0. A urmat un nou essai al echipei timișorene, autorul lui fiind Corrado Ștețco, „aripa” timișoreană preluând o minge din propria jumătate de teren, iar cu o cursă solitară pe stânga, avea să culce balonul în terenul de țintă advers, pentru a doua oară în acest meci, 12-0. Gabriel Jipa a reușit conversia essai-ului, 14-0.
În minutul 21, scorul a fost modificat, de pe stânga, Tevita Manumua reușește un nou essai, conversia lui fiind asigurată de Gabriel Jipa, iar scorul devenea 21-0. Cu puțin timp după marcarea celui de-al doilea essai al acestui joc, clujenii rămân în inferioritate numerică, Ciprian Straja primind cartonașul galben, pentru un fault, aceasta aducându-i eliminarea temporară (10 minute).
Odată cu essai-ul marcat de Stephen Shennan și transformat de Gabriel Jipa, S.C.M. Timișoara își asigura punctul bonus ofensiv la finalul acestui joc.
Universitatea Cluj avea să încheie prima repriză în inferioritate numerică, Claudiu Curcă fiind eliminat temporar de pe terenul de joc.
Prin Feoefaaki Holoia, S.C.M. Timișoara avea să stabilească rezultatul la pauză, essai-ul marcat de rugby-stul din Linia a treia a echipei bănățene fiindu-i ratată transformarea.
Prima repriză s-a încheiat cu echipa clujeană în ofensivă, iar insistența în atac a team-ului ardelean a adus o lovitură de penalitate pentru Universitatea, ratată de Ovidiu Melniciuc. Așadar, la pauză, S.C.M. Timișoara-C.S. Universitatea Cluj 33-0.
La începutul reprizei secunde, Alexandru Banu primește un cartonaș galben, iar în superioritate numerică S.C.M. Timișoara punctează din două essai-uri reușite de Valentin Popîrlan și Stephen Shennan, cel marcat de Shennan fiind rodul unui contraatac ce a pornit de la o minge recuperată de Tevita Manumua din preajma propriului teren de „22”, odată ajunsă mingea la „aripa” timișoreană, la capătul unei curse solitare avea să puncteze în terenul de țintă advers. Ambele essai-uri aveau să fie convertite de Gabriel Jipa, astfel că, scorul devenea 47-0.
Primul essai al echipei ardelene în acest meci a fost reușit de Vlad Rotar, conversia lui fiind asigurată de Ionuț Mazăre, fundașul echipei ardelene reușind, în minutul 50, să înscrie din lovitură de pedeapsă primele trei puncte pentru clujeni în acest joc. În urma essai-ului, S.C.M. Timișoara conducea cu scorul de 47-10.
Au fost perioade în care formația clujeană a abuzat de faulturi, la unul din aceste faulturi, flanker-ul echipei timișorene, Sebastian Sârbu, a fost accidentat și nu a mai revenit pe teren. Clujenii au continuat să atace, iar în urma eforturilor lor ofensive au reușit un nou essai, autor fiind „centrul” Alexandru Banu. Conversia essai-ului a fost ratată.
Până la finalul jocului, mijlocașul la grămadă timișorean, Gabriel Rupanu, avea să vadă cartonașul roșu și eliminarea definitivă de pe terenul de joc, Stephen Shennan consfințind rezultatul final al acestui joc printr-un nou essai marcat la capătul unei noi cuse solitare din propria jumătate de teren, pe stânga, după ce a primit mingea de la Cătălin Fercu. Conversia essai-ului a fost ratată, iar scorul final a fost 52-15 în favoarea echipei S.C.M. Timișoara.
Astfel, echipa de rugby a Timișoarei, vicecampioana României la acest sport, reia jocurile oficiale cu un succes categoric în fața unei formații cu multă voință pentru a desfășura un joc de rugby care să-i aducă puncte, care să furnizeze surpriză suporterilor care au avut interzis în tribunele Arenei timișorene pentru a urmări acest meci.
Acum, pentru S.C.M. Timișoara va urma deplasarea în Maramureș, acolo unde, sâmbătă, 10 aprilie, de la ora 11, pe gazonul de pe Arena „Zimbrilor”, va susține cel de-al doilea ei meci din Grupa A, împotriva echipei locale C.S.M. Știința Baia Mare, campioana României la rugby și deținătoarea Cupei României.

Cornel Seracin