După o lungă întrerupere a campionatului, prilejuită de jocurile de calificare ale echipei naționale de baschet seniori a României, dar și de „Final Eight”-ul Cupei României, Liga Națională de Baschet Masculin s-a reluat cu prima etapă a returului. Competiția a rămas mai departe să se dispute sub forma unor turnee care vor fi găzduite de câteva municipii din România. După ce au evoluat la Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, București, „leii” din Banat, echipa de baschet a Timișoarei, C.S. S.C.M., a început returul întrecerii acasă, la Timișoara, pe parchetul din Sala Sporturilor „Constantin Jude”, aici urmând să încheie cel de-al șaptelea ei turneu din această ediție de campionat.
Pentru turneul de la Timișoara, C.S. S.C.M. a fost programată să întâlnească în etapele întâi, doi și trei ale returului, echipele C.S. Municipal Galați, C.S.M. Târgu Jiu și C.S.M. C.S. Universitatea Oradea. Din nefericire, echipa orădeană a fost nevoită să anunțe sâmbătă, 13 martie, că nu va participa la turneul de la Timișoara din cauza unei infectări cu Covid-19, prin urmare, turneul bănățean se va juca în trei, C.S. S.C.M. Timișoara, C.S.M. Galați și C.S.M. Târgu Jiu.
Sigur, turneul de la Timișoara, cel de-al VIII-lea din actuala ediție a Ligii Naționale de Baschet Masculin se joacă fără spectatori în tribune, dar, totuși, iubitorii jocului cu mingea la coș nu vor lipsi de la acest turneu. Clubul timișorean a lansat invitația suporterilor să trimită fotografiile lor, iar acestea să fie lipite în tribună, astfel, prezența suporterilor pentru susținerea „leilor” din Banat fiind mai apropiată.
Primul joc al turneului bănățean a avut loc duminică, 14 martie, și a adus față în față echipele C.S. S.C.M. Timișoara și C.S. Municipal Galați. Echipa timișoreană a început acest turneu de pe locul 7 al clasamentului, cu un total de 19 puncte, după 13 jocuri, iar echipa din Galați a luat startul de pe locul 11, cu un total de 17 puncte, după 13 jocuri disputate până acum.
Jocul a început cu mult aplomb din partea celor două combatante aflate pe parchetul de joc, baschetbaliștii celor două echipe manifestând sete de joc, depunând multă risipă de energie de-a lungul celor 40 de minute ale meciului.


Sfertul întâi a fost unul destul de echilibrat, echipa gălățeană manifestând mult curaj în evoluția ei și aflându-se în câteva rânduri la conducerea scorului. De fiecare dată însă, baschetbaliștii bănățeni au revenit, au egalat scorul, au preluat conducerea lui și au manifestat multă siguranță în obținerea unui prim succes în acest „sfert”. Pe finalul „sfertului”, C.S.M. Galați a preluat conducerea scorului, 15-14, în minutul 9, dar în final, „leii” din Banat au înscris prin László Lázár (două puncte) și Igor Mijajlović (două puncte), astfel că, la finalul sfertului întâi, C.S. S.C.M. Timișoara se afla în avantaj, 18-15.


Sfertul doi a fost unul în care echipa timișoreană a fost mai prezentă în joc, în faza de atac, iar în primele două minute ale „sfertului” au marcat 5 puncte, desprinzându-se la scorul general, 24-15, prin reușitele lui Nikola Gajić (trei puncte) și Adam Mirković (două puncte). Echipa gălățeană a egalat repede situația „sfertului”, răspunzând reușitelor Timișoarei tot cu „trița” și un coș de două puncte, cele cinci puncte care au adus egalitatea „sfertului” aparținând lui Davor Konjević (trei puncte) și George Vlad (două puncte). A urmat o serie de trei puncte în contul Timișoarei, în decurs de aproximativ patru minute de la reușita de două puncte a lui Vlad, Nikola Gajić a înscris o dublă „trița” și a detașat Timișoara în „sfert”, 11-5, la scorul general, 29:20, iar Miloš Komatina a reușit și el „trița”, astfel că a ridicat scorul „sfertului” în favoarea Timișoarei, echipa bănățeană detașându-se și la scorul general, 32-20.
Sfertul doi a fost câștigat de team-ul bănățean, 21-13, iar la pauză, scorul general a fost favorabil Timișoarei, 39:28.


Sfertul trei a fost unul cu un debut fulminant pentru „leii” din Banat, care, după două minute, aveau un „run” de șase puncte. Echipa gălățeană a reușit primele ei punct în acest „sfert”, după trei minute de joc, James Eads III marcând de două puncte, iar după alte două minute, tot el, încă două puncte pentru team-ul din Galați.
Finalul sfertului trei a adus un nou succes pentru C.S. S.C.M. Timișoara, 21-15, team-ul bănățean asigurându-și un avantaj consistent după trei sferturi, 60:43 și intrând în sfertul patru fără prea multe emoții.
Având avantajul celor 17 puncte după trei sferturi, „leii” din Banat au cedat inițiativa, mai mult echipei gălățene în sfertul patru, preferând o consolidare a defensivei și ieșirea pe contraatac. Curajoasa echipa a Galațiului a practicat un joc mult mai ofensiv în sfertul patru, dar a fost și lipsită de șansă, multe din aruncările la coșul timișorean refuzând să treacă inelul. Totuși, finalul sfertului patru a marcat un scor egal, 14-14, iar la scorul general a fost consemnată victoria „leilor” din Banat, 74:57.
În repriza a doua, echipa gălățeană a avut doi baschetbaliști descalificați ca urmare a greșelilor personale, Kendarrius Hamilton și Tarik Bruncević părăsind parchetul de joc înainte de finalul confruntării. Echipa gălățeană a sosit în Banat fără antrenorul principal, Florin Nini fiind diagnosticat cu Covid-19. De la echipa timișoreană a lipsit de la acest joc Nikola Pešaković, nerefăcut după o accidentare mai veche.

„Este primul meci câştigat la turneul pe care îl organizăm. Trebuie să facem o scurtă analiză în această seară, după care ne vom pregăti pentru al doilea meci. A fost un efort colectiv al întregii echipe, îi felicit pe jucători în primul rând pentru modul în care au evoluat în apărare. Am avut şi destul de multă luciditate în atac. Sigur, nu pe toată durata meciului am avut luciditate, meciul a fost unul foarte fizic, cu un mare consum de energie. Mâine dimineaţă vom veni la antrenament şi vom discuta cu privire la ce avem de făcut în meciul următor. Avem câteva sute de fani în tribună, le mulţumim tuturor celor care au răspuns şi au fost lângă noi. Revenirea pe propriul teren în meciuri oficiale ne-a dat multe emoţii. Mă bucur că echipa nu a avut o apăsare emoţională mult mai mare şi că a răspuns bine”, a declarat la finalul jocului, antrenorul principal al echipei bănățene, Dragan Petričević.

„Mă bucur că am reluat meciurile din campionat. Am avut recent jocul din Cupa României, ceva totuşi diferit faţă de programul din sezonul regulat. Am început partea secundă a Ligii Naţionale cu o victorie. Toată lumea a jucat bine în această seară, am avut o evoluţie echilibrată în atac. Vrem să continuăm pe aceeaşi linie. Ştim că mâine ne aşteaptă un alt adversar dificil. C.S.M. Târgu Jiu joacă dur, are în componenţă mulţi jucători mari şi o rotaţie destul de bună. Vom încerca să ne recuperăm din punct de vedere fizic şi să ne întoarcem mâine pe parchet pregătiţi pentru o nouă partidă. A fost plăcut să vedem în tribună o parte dintre suporterii noştri loiali”, a declarat, la finalul jocului, căpitanul echipei bănățene, Sherwood Brown.

„Din punctul meu de vedere este o singură concluzie după meciul din această seară: echipa din Timișoara merită felicitată, pentru că ne-a dominat la absolut toate capitolele, defensiv și ofensiv și ca intensitate de joc, ca ritm de joc, în orice moment au avut mai multă energie decât noi, deși ne așteptam ca noi să fim cei care conduc ostilitățile din acest punct de vedere. Cu atât mai mult devine important meciul cu Târgu Jiu, după această înfrângere dureroasă de astăzi. Devine mult mai important în ecuația locurilor pentru care ne batem noi, deocamdată, sub nivelul play-off-ului. Încercăm să ne revenim, în primul rând fizic și mental, pentru că această înfrângere nu cade ușor nimănui. E destul de greu de digerat inclusiv pentru băieți și în mod special pentru băieți și sperăm să fim mult mai pregătiți decât astăzi. Aici este punctul la care trebuie să lucrăm mai mult”, a declarat „secundul” echipei C.S. Municipal Galați, Cătălin Ștefănescu, la finalul confruntării.

Pentru C.S. S.C.M. Timișoara, în acest joc, au marcat: Nikola Gajić (19 puncte), Igor Mijajlović (12 puncte), Sherwood Brown (11 puncte), László Lázár (10 puncte), Adam Mirković (9 puncte), Alexandru Olah (5 puncte), Mirel Dragoste (3 puncte), Miloš Komatina (3 puncte), Daniel Banciu (două puncte).Pentru echipa C.S. Municipal Galați, cele mai multe puncte în acest joc au fost marcate de James Eads III (18 puncte), Davor Konjević (11 puncte) și George Vlad (9 puncte).

În urma rezultatului obținut, C.S. S.C.M. Timișoara a obținut două puncte, iar cu un total de 21 puncte, se menține pe locul 7 în clasamentul campionatului. Etapa următoarea, cea de-a doua a returului, C.S. S.C.M. Timișoara va evolua împotriva echipei C.S.M. Târgu Jiu, luni, 15 martie, cu începere de la ora 19. Jocul se va desfășura pe parchetul din Sala Sporturilor „Constantin Jude”.

Cornel Seracin