Cea de-a șaptesprezecea etapă a ligii secunde de fotbal a programat, la Timișoara, pe gazonul stadionului „Electrica”, partida de fotbal dintre Ripensia Timișoara și A.F.K. Csíkszereda, două echipe din zone diferite ale clasamentului, dar ambele cu mare poftă de joc.
Echipa ardeleană a pășit la Timișoara de pe locul 6 al clasamentului, având un total de 24 puncte după 14 jocuri, în timp ce team-ul în galben-roșu, gazdele de la Ripensia, au început meciul de pe locul 15, cu un total de 16 puncte, după 14 jocuri. Meciul s-a desfășurat pe un timp cu soare, dar cu un vânt puternic care a îngreunat jocul celor două combatante.
Oaspeții au început mai bine partida, iar pe o bună parte din prima repriză s-au menținut mai mult timp în jumătatea de teren a echipei timișorene, fără însă să-și creeze situații mari de a marca.
O primă mare ocazie de a deschide scorul a aparținut Ripensiei, în minutul 8, la prima acțiune ofensivă a gazdelor din acest meci. Alexandru Neagu a executat o lovitură de colț, în careul echipei vizitatoare, iar din câțiva metri de poarta echipei ardelene, Radu Rogac a trimis balonul cu piciorul stâng, în bara din dreapta portarului Ladislav Rybánsky.
A fost o primă repriză cu puține situații de a se marca, ocazia mai sus relatată putând fi considerată singura mare ocazie de a mișca tabela de marcaj a stadionului de la Gara Mică a Timișoarei. Formația gazdă a fost prudentă în apărare, iar de multe ori, când a fost în posesia balonului, a încercat să joace la firul ierbii. Echipa din Ciuc a arătat o viteză mai bună în această primă repriză, fotbaliștii ardeleni fiind mai mobili și, de multe ori, primii la minge, având o evoluție curajoasă, lipsită de trac.
La pauză, scorul s-a menținut egal, 0-0.
În repriza secundă, echipa timișoreană a început mai bine, arătând că este pregătită pentru acțiuni ofensive care să-i aducă punctele puse în joc. Cu toate acestea, Ripensia nu a avut ocazii mari de a deschide scorul în acest nou început de repriză. Apărarea oaspeților s-a arătat a fi destul de bine așezată în fața porții apărate de Rybánsky.
În minutul 59, echipa vizitatoare deschide scorul. După ce echipa din Ciuc a reușit să respingă un atac al Ripensiei și să îndepărteze pericolul din preajma careului ei de 16 metri, mingea pasată de Attila Csürös a ajuns pe partea dreaptă, în marginea jumătății de teren a oaspeților (în zonă centrală) la Norbert Pintér, fundașul echipei ardelene înaintând cu balonul la picior în jumătatea adversă de teren, iar de aici centrează lui Marvin Schieb, aflat la marginea careului de 16 metri advers, în spatele fundașilor centrali ai Ripensiei. De aici, atacantul echipei ardelene (fost jucător la A.S.U. Politehnica Timișoara) își prelungește mingea cu capul, îl depășește pe portarul lui „Ripi”, Ștefan Dobre, ieșit neinspirat la balon, pătrunde în careul de 16 metri al timișorenilor, pe dreapta, intră în unghi și, dintr-o poziție grea, trimite balonul în plasa porții timișorene.
Echipa ardeleană nu a rămas mult timp la conducerea scorului, Ripensia reușit să restabilească egalitatea după o lovitură de la 11 metri.
După primirea golului, „Ripi” a încercat să pună în câteva rânduri în pericol poarta oaspeților. În minutul 63, Andrei Macrițchii prinde un șut bun spre poarta lui Rybánsky, de la aproximativ 20 de metri de buturile adverse, dar pe balon s-a interpus salvator Claudiu Apro (fostul fotbalist al Ripensiei) și a trimis în corner. După executarea loviturii de colț de către Alexandru Neagu, mingea trimisă în careul oaspeților a fost trimisă, din nou, în corner, iar după executarea cornerului, portarul echipei vizitatoare a reținut balonul.
Oaspeții s-au arătat periculoși în ofensivă în minutul 65, atunci când, de pe stânga, Marvin Schieb a centrat în careul de 16 metri al gazdelor, mingea a ajuns la Norbert Pintér care nu a reușit să șuteze, a ieșit din careu și, din marginea lui, a șutat slab, pe jos, la poarta apărată de Ștefan Dobre, dar portarul echipei timișorene a reținut balonul.
Ripensia a revenit în atac, iar după insistențe pe faza ofensivă a restabilit egalitatea pe tabela de marcaj. Tudor Călin a trimis în careul oaspeților, fundașii echipei din Ciuc nu au reușit să respingă bine, minge a ajuns pe stânga, la Cosmin Gladun care a intrat în careu cu mingea la picior și a fost ușor agățat de Rareș Takacs în propria suprafață de pedeapsă. Arbitrul a acordat lovitură de la 11 metri pentru Ripensia. A executat Alexandru Neagu, iar din minutul 73 scorul a devenit egal, 1-1.
Cum până la finalul jocului nu ar mai putea fi consemnată vreo ocazie periculoasă la cele două porți, consemnăm rezultatul final al partidei, 1-1, Ripensia Timișoara obținând, pentru a doua oară, consecutiv, un rezultat de egalitate. Iată că, după ce în prima parte a întrecerii „Ripi” nu a bifat vreun egal în partidele disputate, acum, în primele jocuri ale părții a doua, Ripensia înregistrează două rezultate de egalitate, ambele în fața unor echipe din zona play-off-ului, Rapid și A.F.K. Csíkszereda.

La starul acestei partide, pe terenul de joc s-au aflat următorii fotbaliști:

Ripensia Timișoara: Ștefan Dobre - Andrei Macrițchii, Radu Rogac, Nenad Lalić, Cosmin Gladun - Valeri Macrițchii, Tudor Călin (minutul 74, Mihai Ene) - Alexandru Popovici-cpt. (minutul 74, Vlad Tudorache), Alexandru Neagu, Alexandru Piftor - Nemanja Soković. Antrenori, Cosmin Petruescu (principal), Iulian Muntean (secund).
A.F.K. Csíkszereda: Ladislav Rybánsky – Rareș Takacs, Dávid Kelemen, Claudiu Apro, Dávid Bor - Attila Csürös (cpt.), Soma Casiadi, Levente Bara, Norbert Pintér (minutul 80, Raul Palmeș), Marvin Schieb - András Mészáros. Antrenori, Valentin Suciu (principal), Lucian Nicolau (secund).

Jocul a fost arbitrat de Viorel Flueran (centru), Alexandru Corb (asistent), Marius Bălan (asistent). De-a lungul acestui joc nu au fost acordate cartonașe galbene.

„Un joc aprig disputat, ocazii la ambele porți, rezultat echitabil. Din păcate, starea terenului n-a permis celor două echipe să practice un fotbal mai plăcut. Vântul a afectat și el calitatea jocului, pentru că la mingile înalte nu puteai să vezi unde merge sau unde se oprește mingea. Un penalty acordat mult prea ușor, din punctul meu de vedere, dar asta este, n-avem ce face, trebuie să mergem înainte.
Știam că o să fie un meci greu, un meci de luptă, știam că o să fie agresivi. Știa și arbitrul, a și tolerat în unele momente.
Am luat un punct, avem o săptămână să ne pregătim, avem meci cu Rapidul și să vedem cum putem să scoatem maximum”, a declarat antrenorul principal al echipei A.F.K. Csíkszereda, Valentin Suciu, la finalul meciului.

„Un rezultat echitabil, din punctul meu de vedere, date fiind condițiile de joc, la modul în care s-a disputat partida, pe un vânt puternic și pe un teren chiar nesperat de bun dacă ne raportăm la faptul că am jucat ultimul meci cu Farul pe teren propriu și, în această săptămână, de fapt, în toată această perioadă, am reușit să-l protejăm, și din punctul acesta de vedere terenul chiar a arătat destul de bine.
Din păcate, împotriva unei echipe masive, agresive (în sensul bun al cuvântului) și robuste și pe un vânt, se impunea un joc de posesie, lucru pe care nu l-am reușit în totalitate în partida de astăzi. Nu este ușor să joci împotriva vântului. Presupune o adaptare la condițiile de joc. Trebuia să punem mingea jos, să pasăm mai mult, dar ca să faci lucrul acesta, trebuie să ai și o suprafață de joc corespunzătoare. Dar asta este infrastructura, astea sunt condițiile de joc. Repet, teren chiar nesperat de bun pentru perioada aceasta a anului.
O partidă bună, o partidă de angajament, din punctul meu de vedere, și Csíkszereda chiar mi-a lăsat o impresie bună. Rar mi-a fost dat să văd un așa meci fizic cum a fost cel de astăzi, cu atât de multe contacte, dar la limita regulamentului și, cred eu că și arbitrajul a fost pe măsură, un arbitraj foarte bun”, a spus antrenorul principal al echipei bănățene, Cosmin Petruescu, la finalul jocului.
Profesorul Petruescu a oferit o explicație referitoare la faptul că Ripensia este condusă, după care reușește să revină și să egaleze scorul. Așa s-au petrecut lucrurile la București, împotriva echipei Rapid, în etapa trecută, când Ripensia a revenit după ce a fost condusă cu 0-2, așa a fost și la Timișoara, în această etapă, când Ripensia, după ce a fost condusă, 0-1, a restabilit egalitatea și a smuls egalul echipei din Ciuc: „Fiind o echipă tânără, probabil că, la început și presiunea rezultatului e posibil să-și pună amprenta asupra evoluției jucătorilor noștri, fiind jucători tineri, iar după ce suntem conduși, să scăpăm de acel trac al rezultatului și să jucăm cu mai multă dezinvoltură, la fel cum am făcut-o și în meciul cu Rapid, la fel cum am făcut-o și în jocurile de pregătire, mai exact, în ultimele jocuri de pregătire, când am fost conduși cu 2-0 și am reușit să-ntoarcem rezultatele în partidele respective. Pe viitor mi-aș dori să corectăm din naivitățile defensive și să nu mai luăm goluri cu așa ușurință cum am luat și astăzi”, a spus antrenorul echipei timișorene.


În cadrul etapei a șaptesprezecea a ligii secunde de fotbal s-au mai disputat până acum meciurile: S.C.M. Gloria Buzău-Fotbal Club Rapid 0-0, A.S. F.C. Universitatea Cluj-C.S.M. Slatina 2-1, A.F.C. Unirea Slobozia -A.S.U. Politehnica Timișoara 0-0, F.C. Metaloglobus Bucureşti-C.S. Aerostar Bacău 3-0, C.S. Mioveni-A.C.S. Fotbal Comuna Recea 1-1, Clubul Sportiv Muncitoresc Reșița -A.F.C. Dunărea Călăraşi 0-1. Marți, 2 martie, etapa a șaptesprezecea se va încheia, până atunci urmând să se mai dispute meciurile A.F.C. Farul Constanţa-A.C.S. Viitorul Pandurii Târgu Jiu, C.S. Pandurii Lignitul Târgu Jiu-F.C. Petrolul Ploieşti, C.S. Concordia Chiajna-U. Craiova.


În urma rezultatului de egalitate obținut pe teren propriu în etapa a șaptesprezecea, Ripensia Timișoara totalizează 17 puncte și a urcat pe locul 14 în clasamentul ligii a doua, iar etapa viitoare va juca în deplasare, împotriva echipei A.F.C. Dunărea Călăraşi, duminică, 7 martie, cu începere de la ora 11.

Cornel Seracin