Cea de-a șaisprezecea etapă a ligii secunde de fotbal a României a continuat, duminică, 21 februarie, printre alte jocuri, pe terenul de iarbă al C.N.A.F. Buftea, baza F.R.F.-ului, s-au aflat față în față Fotbal Club Rapid și Ripensia Timișoara.
Un meci la capătul căruia a fost înregistrat un rezultat de egalitate, 2-2, Ripensia Timișoara având o revenire spectaculoasă după ce a fost condusă de Fotbal Club Rapid, 0-2. Jocul celor două echipe nu a fost unul deosebit din punct de vedere tehnic, terenul fiind unul greu, dar cele două combatante au avut perioade în care au alternat în faza ofensivă, în patru rânduri ofensiva concretizând pe tabela de marcaj.


Ripensia a început mai bine acest joc, dar fără a fi periculoasă în acțiunile ofensive. Treptat, treptat echipa bănățeană a preferat defensiva, cedând astfel inițiativa echipei gazdă, formație care a pasat mai mult și a fost mai mult în jumătatea de teren a oaspeților, dar departe de poarta apărată de timișoreanul Ștefan Dobre, defensiva lui „Ripi” ținând Rapidul la distanță de poarta bănățeană.
Un prim șut pe spațiul porții Ripensiei poate fi marcat în minutul 25, atunci când mijlocașul bucureștean Ștefan Pănoiu a expediat un șut din marginea careului de 16 metri advers, cu piciorul stâng, dar balonul a trecut peste bara transversală a porții oaspeților. În minutul 39, Alexandru Ioniță l-a găsit în careul de 16 metri al Ripensiei, cu un balon, pe Octavian Ursu, iar mijlocașul echipei bucureștene trimite balonul în bara din stânga portarului Ștefan Dobre.
În primul minut de prelungire al primei reprize, la ultima fază la poarta lui „Ripi”, formația bucureșteană marchează. Octavian Ursu a centrat din dreapta careului, Adrian Bălan a deviat balonul până la Darius Țieranu care a respins cu capul, în față, până la Cătălin Hlistei, care, aflat cu spatele la poarta adversă a preluat balonul pe linia careului de 16 metri și l-a pasat pentru Amir Jorza, care, aflat la aproximativ 17, 18 metri de poarta adversă, zonă centrală, a preluat cu dreptul și a expediat balonul lângă bara din stânga portarului Ștefan Dobre.
Astfel, Rapid a încheiat prima repriză în avantaj, 1-0, marcând un gol norocos la ultima fază a primului act.


Repriza a doua a început cu Ripensia în ofensivă, iar în minutul 47, Gabriel Stoi, aflat la aproximativ 18 metri de poarta Rapidului, ușor lateral dreapta, a primit o pasă de la Alexandru Neagu din careul de 16 metri al bucureștenilor și a trimis în bara transversală a porții lui Virgil Drăghia, mingea a revenit în teren, la Nemanja Soković, care, aflat la 8 metri de poarta adversă, a trimis mult peste buturile Rapidului. Dublă ocazie pentru Ripensia să restabilească egalitatea, chiar la începutul reprizei a doua.
În minutul 56, gazdele expediază un nou șut pe spațiul porții timișorene, dar Cătălin Hlistei, de la aproximativ 25 metri de poarta lui Ștefan Dobre, de pe flancul stâng, nu-l învinge pe portarul bănățean care reține mingea.
În minutul 63, defensiva lui „Ripi” comite o eroare, Octavian Ursu scapă singur în careul de 16 metri al Ripensiei, dar arbitrul vede fault a lui Nenad Lalić asupra lui Octavian Ursu, îi acordă „galben” fundașului lui „Ripi” și dictează lovitură de la 11 metri pentru Rapid. Execută penalty-ul Cătălin Hlistei și scorul devine 2-0.
După primirea acestui al doilea gol, Ripensia nu depune armele și începe să alerge după gol. În minutul 74, după ce Alexandru Dandea respinge greșit până la Alexandru Piftor, mijlocașul echipei bănățene, care a susținut primul lui joc oficial în tricoul Ripensiei, a preluat balonul din zona centrală a terenului, a înaintat cu el la picior câțiva metri și, cu un șut puternic de la aproximativ 25 metri de poarta Rapidului a expediat o „rachetă” în colțul din dreapta portarului Virgil Drăghia, relansând meciul. Gol spectaculos marcat de fotbalistul sosit în această iarnă la „Ripi” de la Gloria Buzău.
În minutul 76, după o acțiune a lui Marian Drăghiceanu care a intrat în careul de 16 metri a lui „Ripi”, pe stânga, văzut într-o poziție mai centrală în careul de 16 metri advers, Adrian Bălan primește balonul și-l reia de la 8 metri de poarta adversă, dar portarul Ștefan Dobre reține și-și salvează echipa de la un nou gol.
Dacă Rapid nu a mai reușit să înscrie, din insistența ofensivă a Ripensiei, la finalul jocului, a rezultat un nou gol, golul unui rezultat de egalitate, echitabil, până la urmă, având în vedere faptul că acest meci, în desfășurarea lui, a fost unul echilibrat. Ionuț Voicu a comis un fault asupra lui Mihai Ene, pe partea stângă, în jumătatea de teren a gazdelor. Acest fault a fost taxat de arbitrul jocului cu un cartonaș galben pentru Voicu și lovitură liberă pentru Ripensia. Lovitura liberă a executat-o Mihai Ene, fotbalistul care a dinamizat un pic, după ce a intrat pe terenul de joc, în minutul 73, în locul lui Gabriel Stoi, ofensiva echipei bănățene. Mingea a fost centrată în careul Rapidului, iar de acolo, aflat la aproximativ 4, 5 metri de buturile formației bucureștene, Andrei Macrițchii, fundașul care a greșit la cel de-al doilea gol al team-ului din Giulești, cu o lovitură de cap, a trimis balonul în plasa porții lui Virgil Drăghia și a consfințit rezultatul final al meciului, Rapid-Ripensia 2-2, în minutul 90+2.

La stratul jocului, în teren au fost prezenți următorii fotbaliști:
Fotbal Club Rapid: Virgil Drăghia - Ionuț Voicu (cpt.), Cristian Ignat, Alexandru Dandea, Luca Florică (minutul 63, Rareș Ilie) - Ștefan Pănoiu (minutul 84, Antonio Sefer), Amir Jorza - Octavian Ursu (minutul 63, Răzvan Lazăr), Alexandru Ioniță (minutul 73, Marian Drăghiceanu), Cătălin Hlistei (minutul 84, Enrichi Finica) - Adrian Bălan. Antrenor, Nicolae Grigore.

A.F.C. Ripensia Timișoara: Ștefan Dobre - Andrei Macrițchii, Darius Țieranu, Nenad Lalić, Cosmin Gladun - Garbiel Stoi (minutul 73, Mihai Ene), Tudor Călin - Alexandru Popovici (cpt.)(minutul 73, Stephane Coulibaly), Alexandru Neagu (minutul 73, Denis Golda), Alexandru Piftor - Nemanja Soković. Antrenor, Cosmin Petruescu.

„E frustrant că am primit gol la ultima fază, dar, probabil că acel gol a fost oarecum meritat să-l primim, pentru că n-am știut să gestionăm finalul de meci. Mi-aș dori să jucăm mai bine, evident, pentru că atunci am și câștiga meciurile, dar eu sunt convis că pe viitor echipa va arăta mai bine. Poate că, dacă eliminăm anumite erori colective, individuale, vom arăta mult mai bine. Lupta rămâne deschisă, lupta este încinsă! Știam de la bun început că lupta ar fi fost la fel și dacă am fi câștigat acest meci. Sunt două puncte importante pe care le pierdem acasă. Sperăm să le recuperăm cât mai repede”, a declarat, la finalul jocului, antrenorul principal al echipei giuleștene. Nicolae Grigore.

„O partidă spectaculoasă, o partidă cu de toate, cu goluri, cu ocazii, cu momente de dominare alternativă, atât de partea echipei noastre, cât și de partea echipei gazdă. Un început de partidă, mai bun, al nostru, din punctul meu de vedere. U final de primă repriză foarte modest. Un început de repriză a doua, din nou, bun al nostru și un final de joc care cred eu că ne-a aparținut, probabil și pe fondul relaxării echipei gazdă, având avantajul de 2-0. Aș vrea să-i felicit pe băieți, pentru modul cum au gestionat finalul de partidă. Mă bucur c-au învățat ceva din ce le-am spus la pauză, vis-a-vis de modul cum trebuia gestionat finalul primei reprize, când s-au arătat minutele de prelungire și-am fost naivi la faza din care-am primit primul gol. Una peste alta, consider că este un rezultat echitabil, pe un teren de unde se pleacă foarte greu cu puncte. Rapidul mi-a lăsat o impresie foarte bună, în ciuda celor două goluri pe care am reușit să le marcăm. Se vede că este o echipă cu jucători acre au calitate tehnică, valoare individuală foarte bună. Probabil că, mai au puțin de lucrat la relațiile de joc, dar rămâne în continuare una din echipele favorite la promovare, din punctul meu de vedere”, a declarat, la finalul jocului, potrivit radiotimișoara.ro, antrenorul principal al echipei bănățene, profesorul Cosmin Petruescu.

Așadar, Ripensia smulge un egal, muncit, Rapidului, frânează echipa „feroviară” să urce în clasamentul competiției și, prin acest rezultat, menține „Poli” Timișoara pe locul doi în clasamentul ligii secunde, după șaisprezece etape, „Ripi” rămânând, așa cum a încheiat prima parte, pe locul 15, dar cu un punct în plus, totalizând acum 16 puncte, din paisprezece jocuri. „Ripi” se află la primul rezultat de egalitate în această ediție a ligii secunde de fotbal.
Etapa viitoare, Ripensia Timișoara va evolua pe propriul teren, gazonul stadionului „Electrica”, sâmbătă, 27 februarie, de la ora 11, împotriva echipei A.F.K. Csikszereda Miercurea Ciuc (locul 5, 24 puncte, după 14 jocuri).

Cornel Seracin
Foto: www.radiotimisoara.ro