Optimile de finală ale Cupei României la fotbal, ediția 2020/2021, au adus câteva surprize, trei echipe din Liga I fiind eliminate de echipele care evoluează în Liga 2, cele trei calificate mai departe accentuând faptul că această întrecere este „competiția ko”.
În primul meci al întrecerii, cel programat marți, 9 februarie, A.F.C. Dunărea Călărași și A.F.C. Turris-Oltul Turnul Măgurele nu s-au întâlnit, echipa din Turnul Măgurele retrăgându-se din toate competițiile interne datorită problemelor financiare, prin urmare, prima calificată în sferturile de finală ale Cupei României a fost A.F.C. Dunărea Călărași, echipa de la Dunăre obținând accederea în turul următor fără joc.
Surprizele au venit de la Petrolul Ploiești, A.S. F.C. Universitatea Cluj și A.C.S. Viitorul Pandurii Târgu Jiu, echipe care au eliminat A.C.S.M. Politehnica Iași, A.F.C. U.T. Arad și Gaz Metan Mediaș, echipele din Liga 2 obținând calificarea în 90 de minute.
A.S.U. Politehnica Timișoara a fost la un pas să furnizeze surpriza în confruntarea cu A.F.C. Astra, dar echipa din Liga 1, revenită la Timișoara după ce în „șaisprezecimi” elimina Ripensia, tot la Timișoara, pe gazonul stadionului „Electrica”, s-a dovedit a fi echipa cu mai multă experiență, care a știut să gestioneze mai bine finalul confruntării.
„Astralii” au irosit o primă situație de a marca în minutul 15, prin Gheorghe Valentin, care, de la aproximativ 16 metri de poarta apărată de Otto Hindrich, a expediat mingea pe lângă stâlpul din stânga portarului timișorean.
La această ocazie a echipei „astrale”, „Poli” avea să răspundă în minutul 24, atunci când, din careul de 16 metri al echipei din Liga 1, Alexandru Munteanu, după o centrare a lui Stjepan Plazonja, a reluat din voleu, dar mingea a trecut peste bara transversală a porții apărate de David Lazăr.
Două minute mai târziu, minutul 26, „Poli” avea să deschidă scorul. Alexandru Munteanu a executat o lovitură liberă de la aproximativ 35 metri de poarta „astralilor”, a trimis mingea în careu, iar de acolo, după ce David Lazăr a ieșit din poartă și a respins greșit până la Ionuț Coadă, mijlocașul echipei bănățene, cu un șut din careul de 16 metri advers, a trimis mingea în plasa porții echipei A.F.C. Astra. „Poli” deschidea scorul și se situa pe linia echipelor din Liga 2 care au furnizat surpriza.
La pauză, scorul a rămas în avantajul echipei timișorene, 1-0, iar repriza a doua a fost începută de „Băieții în Ghete” în ofensivă, dar, treptat, treptat, A.F.C. Astra a preluat ostilitățile ofensive și, cu o mai bună posesie a balonului, cu presiune pusă pe careul echipei bănățene, a reușit să revină la conducerea scorului.
În minutul 49, „Poli” a irosit o bună ocazie de a-și majora scorul, dar Petre Ivanovici, din careul de 16 metri al adversarilor, față în față cu portarul David Lazăr, a ratat, apărătorul buturilor Astrei nelăsându-se păcălit de fotbalistul timișorean.
A.F.C. Astra avea să restabilească egalitatea pe tabela de marcaj, în minutul 58, atunci când, Silviu Balaure, aflat la marginea careului de 6 metri advers, a reluat balonul în plasa porții lui Otto Hindrich cu o lovitură de cap. Insistența ofensivă a echipei „astrale” avea să se concretizeze pe tabela de marcaj în minutul 80, atunci când Mattia Montini a semnat calificarea echipei A.F.C. Astra în sferturile de finală ale Cupei României, reușind să marcheze în poarta lui Otto Hindrich, totul pornind de la o centrare în careul lui „Poli” venită de la Silviu Balaure. Din acea centrare, Montini avea să trimită balonul, cu o lovitură de cap, în bara din dreapta jos a portarului timișorean, iar după ce mingea i-a revenit, din bară, a trimis-o în plasa porții.
În minutul 86, A.S.U. Politehnica Timișoara irosește o nouă ocazie de gol, Ionuț Coadă, la 7 metri de poarta adversă, nu reușește să trimită meciul în prelungiri, cele 90 de minute ale confruntării fiind de ajuns Astrei pentru accederea în faza următoare a întrecerii.
Astfel, în această ediție a Cupei României la fotbal, A.S.U. Politehnica Timișoara își încheie parcursul în „optimi”, în fața echipei A.F.C. Astra, o echipă mai experimentată, din Liga 1, care a eliminat din această competiție ambele echipe din Timișoara, ambele pe propriul lor teren, Ripensia și Politehnica. Jocul dintre A.S.U. Politehnica Timișoara și A.F.C. Astra s-a disputat fără spectatori, pe un timp geros, cu vânt, terenul fiind înghețat.
Chiar și în aceste condiții vitrege, suporterii nu și-au lăsat favoriții, galeria lui „Poli” fiind prezență la porțile stadionului pentru a-i încuraja pe „Băieții în Ghete” în tentativa lor de a obține calificarea în următoarea fază a întrecerii.

La stratul jocului, pe teren au fost trimiși următorii fotbaliști:
A.S.U. Politehnica Timișoara: Otto Hindrich - Nicolae Sofran, Ioan Mera (cpt.), Cristian Scutaru, Sergiu Popovici - Alexandru Munteanu (minutul 88, Denis Radu), Ionuț Coadă (minutul 88, Romariu Rus), José Casado (minutul 70, Dorin Codrea), Petre Ivanovici - Mircea Axente (minutul 70, Ionuț Cioinac), Stjepan Plazonja. Antrenori, Dan Alexa (principal), Antonio Foale (secund), Petre Țăurcaș (pentru pregătirea goalkeeper-ilor).
A.F.C. Astra: David Lazăr (cpt.) - David Carneiro, Igor Jovanović, Cătălin Ion, Robert Riza (minutul 46, Aziz Lamanje) - Ljuban Crepulja (minutul 81, Dario Canadija), Yann Boé-Kane, Valentin Gheorghe (minutul 46, Silviu Balaure), Albert Stahl (minutul 70, Cristian Merloi) - Sulejman Krpić, (minutul 58, Sebastian Wuthrich), Mattia Montini. Antrenori, Eugen Neagoe (principal), Sebasitain Moga (secund), Ionuț Boșneag (pentru pregătirea goalkeeper-ilor).

Au arbitrat acest joc, Florin Marcu (centru), Florin Păunescu (asistent), Alexandru Filip (asistent).


„A fost şi un început foarte bun de repriză a doua, practic nimic nu anunţa egalarea Astrei. A fost un joc pe care l-am controlat, am avut multe situaţii, asta mă bucură, că am reuşit să ajungem în careul advers, apoi, două nesincronizări şi cam asta e istoria meciului de azi. Și noi şi Astra am jucat în aceleaşi condiţii, rezultatul a fost influenţat de situaţiile noastre pe care nu am reuşit să el fructificăm. Mă bucur că am reuşit să-l băgăm şi pe Cioinac, jucător venit în urmă cu pregătirea, şi pe Rus. Sunt jucători care ne vor ajuta! Au intrat bine, au intrat în ritmul jocului! Sunt supărat că nu ne-am calificat! Puteam să ne calificăm după ce s-a întâmplat astăzi, dar nu tot timpul cea mai bună echipă câştigă”, a declarat antrenorul principal al echipei A.S.U. Politehnica Timișoara, Dan Alexa.

„A fost un joc foarte greu. Mă şi aşteptam! Politehnica Timişoara are o echipă valoroasă, cu foarte mulţi jucători de calitate, jucători care au mulţi ani şi multe meciuri în prima ligă, un antrenor, la fel, cu experienţă, cu foarte multe jocuri la nivel de Liga I. Din punctul meu de vedere va fi o candidată serioasă la promovare. Referitor la joc, am câştigat, dar cum spuneam, a fost foarte, foarte dificil. Mă aşteptam la acest lucru, le-am spus jucătorilor înainte de meci. Nu am intrat aşa cum trebuia, nu am avut atitudinea pe care mi-am dorit-o în prima repriză. Dar după pauză lucrurile au stat total altfel. Cred că am dominat total partea a doua şi am meritat victoria. Am făcut şi cele cinci schimbări pe care trebuia să le facem. Jucătorii de pe bancă au adus un plus”, a declarat antrenorul echipei A.F.C. Astra, Eugen Neagoe.

Acum, A.S.U. Politehnica Timișoara se va concentra mai mult pentru a pregăti primul ei joc din partea a doua a ligii secunde, meci pe care-l va susține la Timișoara, joi, 18 februarie, de la ora 15, împotriva echipei S.C.M. Gloria Buzău.

Cornel Seracin