Naționala de fotbal în sală a României, antrenată de timișoreanul Robert Lupu, fostul campionat al României cu Informatica Timișoara, a început jocurile pentru calificarea la turneul final al Campionatului European de Fotbal în Sală din 2022, turneul final al acestei întreceri urmând să aibă loc în Olanda.
În Grupa 4 a preliminariilor EURO 2022, naționala de fotbal în sală a României a susținut primul meci al acestei campanii la Timișoara, pe parchetul din Sala Sporturilor „Constantin Jude”, aici întâlnind naționala similară a Serbiei (foto, din meciul România-Serbia, disputat la Timișoara).
Doi foști campioni ai României la fotbal în sală cu Informatica Timișoara, Stefan Rakić și Miloš Simić (căpitan), au fost prezenți în naționala Serbiei, ambii fiind în „cinci”-ul de start al echipei din țara vecină.
De la C.F.R. Timișoara, echipa din Liga 2 de fotbal în sală, care se află pe primul loc în Grupa de Vest, au fost convocați în naționala României doi componenți, Valentin Ilaș și Florin Matei.
După un joc animat, la finalul celor 40 de minute ale confruntării, scorul a fost egal, 2-2, România obținând un punct prețios în fața unui adversar care a fost de șase ori calificată la turneul final al Campionatului European de Fotbal în Sală, în ediția din anul 2008 ocupând locul 5, iar în ediția din 2016, locul 4.
România a acces, până acum, de patru ori la turneul final al Campionatului European de Fotbal în Sală, cele mai bune clasări bifându-le în edițiile din 2007 și 2014, locurile 6, după disputarea sferturilor de finală.


În acest meci de debut în preliminariile EURO 2022 naționala de fotbal a României a deschis scorul prin golul lui Felipe Oliveira, în minutul 3, un gol pe care adversarii l-au contestat, considerând că mingea expediată de Oliveira, de la aproximativ 11 metri de poarta lor, după ce a lovit bara transversală, nu ar fi căzut după linia porții. Arbitrul de margine, aproape de fază, a fost ferm și a acordat gol valabil pentru România.
Echipa vizitatoare a reușit să egaleze în minutul 10, în urma unei faze fixe. Din lovitură de colț, Jovan Lazarević a trimis până la Stefan Rakić, care, aflat la aproximativ 15 metri de poarta adversă, a expediat mingea cu piciorul drept în colțul din stânga, sus, al portarului Petrișor Toniță, restabilind egalitatea, 1-1.
În minutul 12, naționala Serbiei a marcat și a preluat conducerea, prin Dragan Tomić, dar în ultimele secunde ale reprizei întâi Sávio Valadares, fostul campion al României la fotbal în sală cu Informatica Timișoara, a restabilit egalitatea, 2-2 și, totodată, scorul final al reprizei întâi, dar și al meciului.
După acest meci, naționala de fotbal în sală a României a rămas la Timișoara, de aici plecând la Skopje, acolo unde, miercuri, 3 februarie, a disputat cel de-al doilea ei meci din Grupa 4, împotriva naționalei similare a Macedoniei de Nord.


La Skopje, după cele 40 de minute ale confruntării, cele două echipe au încheiat la egalitate, 2-2. Macedonia de Nord a deschis scorul, în minutul 13, prin golul marcat de Daniel Marinho de Souza „Dandan”, din lovitură liberă, dar, după un minut, România a restabilit egalitatea, 1-1. Din lovitură de colț, executată de Felipe Oliveira, unul din jucătorii macedonieni (Adrijan Micevski) și-a deviat mingea în propria poartă.
În repriza a doua, naționala de fotbal în sală a României a fost în cea mai mare parte a timpului de joc în preajma porții echipei gazdă, dar dominarea tricolorilor nu s-a concretizat pe tabela de marcaj până în minutul 32 al partidei, atunci când Carlos-Enrique Ribeiro a înscris, iar România conducea pentru prima dată în acest meci, 2-1.
Învinși și în primul lor meci, 1-2, de Bosnia-Hertzegovina, în deplasare, jucătorii Macedoniei de Nord, odată conduși, de această dată pe propriu parchet, au încercat să evite un nou pas greșit, astfel că, în ultimele minute ale confruntării au fost mai insistenți în faza ofensivă, aflându-se mai mult în preajma porții echipei vizitatoare. În minutul 38, gazdele au restabilit egalitatea, 2-2, prin golul marcat de Darko Rangotov.


Astfel, naționala de fotbal în sală a României obține un nou rezultat de egalitate și, cu un total de două puncte, după două jocuri, se află pe locul doi în clasamentul grupei 4.
Într-o altă partidă din această grupă, Serbia a fost învinsă pe propriul parchet de naționala de fotbal în sală a Bosniei-Herțegovina, 2-4, iar după cele două etape disputate, Bosnia-Hertzegovia se află pe primul loc în clasamentul grupei, cu maxim de puncte, 6.


De-a lungul acestei campanii de calificare România se va mai întâlni cu Bosnia-Hertzegovina, în 4 martie, la București, returul având loc în 10 martie, la Zenica, după care, în 9 aprilie, va disputa returul împotriva Serbiei, în deplasare, iar în 14 aprilie va încheia jocurile din grupă, pe teren propriu, împotriva echipei Macedoniei de Nord.


În această fază de calificare se joacă în opt grupe, fiecare grupă având în componență câte patru echipe. Din cele opt grupe se califică direct la turneul final primele clasate (opt echipe). Direct, la turneul final, se califică șase echipe de pe locul doi din aceste grupe, în urma unui clasament al tuturor echipelor de pe locul doi. Celelalte două echipe de pe locurile doi, cele clasate pe pozițiile șapte și opt în clasamentul locurilor secunde din cele opt grupe, vor juca play-off (câte două meciuri, tur-retur).
Astfel, în urma jocurilor din preliminarii, la turneul final al EURO 2022 la futsal se califică 15 echipe, acestora adăugându-li-se țara organizatoare, Olanda. Competiția se va desfășura între 19 ianuarie - 6 februarie 2022.

Cornel Seracin
Foto: Daniel Bâlteanu