C.S. Universitatea Sibiu și C.S. S.C.M. Timișoara au încheiat evoluțiile din Liga Națională de Baschet Masculin pentru acest an, oferind un joc echilibrat pe parchetul din Sala „Transilvania”, la capătul căruia două puncte au rămas pe Cibin, iar punctul echipei învinse a poposit în visteria clubului bănățean.


Cu un avantaj de cinci puncte în primele două minute ale sfertului întâi, baschetbaliști universitari din Sibiu au reușit să se mențină la conducerea scorului acestui „sfert”, în cea mai mare parte a primelor 10 minute al partidei, dar, din minutul șapte, C.S. S.C.M. Timișoara preia pentru prima dată conducerea în acest joc, la limită, 12-11, după o „liberă” reușită de Lewis Stallworth IV, apoi, prin Igor Mijajlović, avea să-și mărească avantajul, 14-11.
Gazdele au egalat, 14-14, în urma unei reușite de trei puncte a lui Kaelin Jackson, dar până la finalul acestui „sfert”, echipa bănățeană avea să se impună la scor, 19-18.


În sfertul al doilea, cu mai multă precizie în acțiuni, dar și cu un procentaj mai bun la aruncările de două puncte, „leii” din Banat au controlat jocul pe toată durata celor 10 minute ale acestei a doua perioade, iar la final au obținut un succes la o diferență mult mai mare de scor, comparativ cu primul sfert, 24-17.
Astfel, la vestiare, C.S. S.C.M. Timișoara a intrat în avantaj pe tabela de scor și conducea la „general”, 43:35.


În repriza a doua, echipa din Sibiu apasă mai mult pe accelerație, iuțește ritmul și devine mai agresivă în apărare, iar această schimbare îi aduce roade pe tabela de marcaj. Prin Rolland Török (de două ori) și Isaiah Philmore, fiecare cu câte trei puncte, C.S. Universitatea Sibiu avea să conducă după mai bine de patru minute ale sfertului trei, scorul acestui „sfert”, 9-3. Echipa timișoreană a marcat o reușită de trei puncte prin Lewis Stallworth IV, după două minute de la reluarea jocului.
Nici din acest al treilea sfert nu a lipsit echilibrul, minute bune cele două combatante succedându-se, pe rând, la conducerea scorului „sfertului”, dar, până la final, baschetbaliștii din Sibiu au reușit să se desprindă, să se apropie la scorul general de „leii” din Banat, 54:56, cu aproape două minute înainte de finalul sfertului trei.
Prin efortul întregii echipe, C.S. Universitatea Sibiu câștigă sfertul trei, 22-13, iar la finalul lui se afla la o lungime în fața team-ului din Banat, 57:56. Urma sfertul decisiv.


În ultima perioadă de 10 minute, C.S. Universitatea Sibiu și C.S. S.C.M. Timișoara se aflau în echilibru în primele trei minute de joc, 5-5 (62:61). Egalitate a fost de-a lungul acestui sfert și la reușitele de trei puncte, câte trei revenind echipei din Sibiu (Christopher Williams, Marquis Addison, Rolland Török) și trei echipei bănățene (Igor Mijajlović - de două ori, Lewis Stallworth). A urmat o perioadă în care echipa ardeleană avea să se afle la conducerea scorului, dar această conducere nu a fost la o diferență mare în fața echipei bănățene. Cu aproape 30 de secunde înainte de finalul disputei, C.S. S.C.M. Timișoara obține două „libere”, Igor Mijajlović le-a marcat, iar scorul general era egal, 78:78, scorul sfertului fiind favorabil Timișoarei, 22-21.


A urmat timpul suplimentar de cinci minute. În prelungiri, C.S. S.C.M. Timișoara a deschis seria punctelor cu o „trița” reușită de Nikola Gajić. Echipa de pe Cibin avea să răspundă prin Christopher Williams, care a marcat din două „libere”, apoi prin Marquis Addison, baschetbalistul echipei universitarilor ardeleni obținând trei aruncări libere, toate transformate, după ce Igor Mijajlović a comis împotriva lui un fault personal.
Din alte două „libere”, Marquis Addison ridica avantajul Sibiului în prelungiri, 7-3, iar Lucas Tohătan mai adăuga două puncte în avantajul team-ului ardelean, cu un minut și jumătate înainte de încheierea prelungirilor, 9-3. Cu două puncte marcate, Miloš Komatina avea să readucă speranțele în rândul echipei bănățene, dar, cu toate că Igor Mijajlović a reușit două „libere”, Marquis Addison (două puncte) și Isaiah Philmore (două puncte) aveau să consfințească rezultatul final al prelungirilor, și al întregii confruntări, 14-7, 92:85.


Odată cu acest joc, peste Liga Națională de Baschet Masculin, în acest an 2020, a căzut cortina, întrecerea urmând să meargă mai departe în primele zile ale lunii ianuarie din anul 2021, odată cu un nou turneu.
Pentru C.S. S.C.M. Timișoara, de-a lungul confruntării de pe parchetul din Sala „Transilvania”, marcatorii punctelor au fost: Mirel Dragoste (15 puncte), Alexandru Olah (14 puncte), Igor Mijajlović (14 puncte), Nikola Gajić (14 puncte), Miloš Komatina (9 puncte), Lewis Stallworth IV (7 puncte), Daniel Banciu (6 puncte), Adam Mirković (un punct), László Lázár (un punct).
Pentru C.S. Universitatea Sibiu, cele mai multe puncte au fost marcate de Christopher Williams (21 puncte), Isaiah Philmore (19 puncte) și Rolland Török (17 puncte).
De remarcat că, de la echipa de pe Cibin, Christopher Williams, pe lângă cele 21 puncte, a bifat 12 recuperări, iar Nikola Gajić, de la team-ul de pe Bega, pe lângă cele 14 puncte a bifat și 10 recuperări, cei doi baschetbaliști fiind autorii, fiecare, a câte unui double-double („dublu-dublu”).
C.S. S.C.M. Timișoara încheie anul 2020 și cel de-al doilea ei turneu în această ediție de campionat, cu o nouă înfrângere, și, după cinci meciuri jucate de-a lungul a două turnee (trei în primul turneu, cel de la Oradea și două în cel de-al treilea turneu al campionatului, cel de la Sibiu) se află, cu un total de 7 puncte, pe locul nouă în clasamentul întrecerii.
Pe lângă rezultatul jocului de la Sibiu, dintre C.S. Universitatea Sibiu și C.S. S.C.M. Timișoara, în jocurile de miercuri, 30 decembrie s-au mai înregistrat următoarele rezultate: A.C.S. Universitatea-Banca Transilvania Cluj-Napoca-C.S.M. V.S.K.C. Miercurea Ciuc 103:70 (la Focșani), ABC Athletic Neptun Constanța-C.S. Dinamo București 54:79 (la Craiova), F.C. Argeș Pitești-C.S.M. C.S.U. Oradea 65:71 (la Sibiu), C.S.A. Steaua București-C.S. Municipal Focșani 80:64 (la Focșani), C.S.O. Voluntari-S.C.M. Universitatea Craiova 85:64 (la Craiova).
În clasament, pe primul loc se află C.S. Universitatea Sibiu, cu 13 puncte, pe locul doi, A.C.S. Universitatea-Banca Transilvania Cluj-Napoca, cu 12 puncte, iar pe locul 3, F.C. Argeș Pitești, cu 11 puncte. Ultimele trei locuri ale clasamentului, 12, 13 și 14, sunt ocupate, în ordine crescătoare, de C.S. Dinamo București, cu 6 puncte, S.C.M. Universitatea Craiova, cu 6 puncte și ABC Athletic Neptun Constanța, cu 4 puncte.
Pentru „leii” din Banat va urma un nou turneu, în zilele de 6 și 7 ianuarie 2021, la Voluntari, acolo unde, pe parchetul din Sala „Gabriela Szabo”, vor întâlni, mai întâi, ABC Athletic Neptun Constanța, apoi C.S.O. Voluntari.

Cornel Seracin
Foto: www.facebook.com/baschetscmtimisoara