Luni, 14 decembrie, pe gazonul stadionului „Electrica”, Ripensia Timișoara și A.F.C. Farul Constanța au disputat jocul restanță din etapa a XIV-a a ligii secunde de fotbal. Ultima confruntare din 2020 a ligii a doua s-a desfășurat pe un teren moale, timpul fiind înnorat, temperatura aerului situându-se undeva la aproximativ 4, 5 grade Celsius. Bineînțeles, din cauză de criză sanitară, spectatorii nu au fost în tribune, dar, cu siguranță că au vizionat jocul, în direct, transmis pe canalul de Youtube al clubului timișorean.
Jocul celor două combatante a fost unul animat, cu multă risipă de energie, fotbaliștii aflați pe terenul de joc fiind într-o permanentă mișcare pe tot terenul, susținând faze electrizante la cele două porți, dar, la finalul celor 45 de minute ale disputei, „sarea și piperul” au lipsit, adică golul/golurile nu au căzut la niciuna din cele două porți.


Componența echipelor care au început acest joc a fost următoarea:
Ripensia Timișoara: Ștefan Dobre - Andrei Macrițchii, Radu Rogac, Nenad Lalić, Harald Fridrich - Valerii Macrițchii, Stephane Coulibaly (minutul 46, Gabriel Stoi 46), Alexandru Neagu (cpt.)(minutul 69, Alex Popovici), Ionuț Vasluian (minutul 57, Cosmin Gladun) - Mihai Ene (minutul 57, Vlad Tudorache), Nemanja Soković (minutul 90, Denis Golda 90). Antrenori, Cosmin Petruescu (principal), Iulian Muntean (secund), Călin Frunză (antrenor cu portarii).
Farul Constanța: Cosmin Dur-Bozoancă - Răzvan Greu, Marius Antoche (cpt.), Ion Cărăruș, Iulian Carabela - Robert Silaghi, Antonio Cruceru, Cosmin Bîrnoi - Denis Hordouan, Andrei Banyoi, Simion Măzărache. Antrenori, Daniel Florea (principal), Ianis Zicu (secund), Mihail Moraru (antrenor cu portarii).


Ripensia a început acest joc cu mult elan ofensiv, echipa bănățeană postându-se încă din startul partidei în jumătatea de teren a „marinarilor”, astfel dând dovadă că joacă totul pe cartea atacului.
Farul Constanța a rezistat bine în defensivă și, din când în când, a încercat să licărească în atac, una din fazele la poarta Ripensiei fiind foarte aproape să schimbe tabela de marcaj în dreptul echipei constănțene.
Toată această acțiune ofensivă a Farului s-a desfășurat pe o durată de aproximativ două minute, minutele 17-19, și a pornit de la un fault comis de Valerii Macrițchii asupra atacantului Andrei Banyoi, la aproximativ 20 metri, ușor lateral stânga, de poarta echipei bănățene.
Arbitrul jocului a acordat lovitură liberă pentru echipa dobrogeană, Antonio Cruceru a trimis un șut-centrare în careul de 16 metri al Ripensiei, iar de aici, cu o lovitură de cap, Răzvan Greu a încercat să plaseze balonul în colțul din dreapta, jos, al porții lui Ștefan Dobre, însă goalkeeper bănățean a executat un plonjon spectaculos și a trimis balonul în afara spațiului porții sale. A urmat lovitura de colț, executată tot de Antonio Cruceru, la linia careului de 6 metri al Ripensiei, iar de acolo, cu un salt imperial peste apărarea echipei bănățene, Răzvan Greu a trimis, cu o lovitură de cap, balonul în bara transversală a porții Ripensiei, după care buclucașa minge a căzut pe linia porții gazdelor, iar de acolo a fost îndepărtată de Harald Fridrich. Fotbaliștii constănțeni au solicitat „gol”, dar arbitrul partidei, centralul Mircea Ardelean, a rămas pe poziție și nu a fost de acord cu solicitările oaspeților. Aceasta ar fi cea mai mare ocazie de gol a echipei dobrogene, în prima repriză și chiar din întregul joc.
Ripensia Timișoara a ratat multe ocazii de a înscrie, de-a lungul primelor 45 de minute ale jocului, în două dintre ele, Nemanja Soković nereușind să-l învingă pe goalkeeper-ul Farului, Cosmin Dur-Bozoancă, fost apărător al buturilor echipei A.S.U. Politehnica Timișoara. Astfel, la pauză, scorul a fost egal, 0-0.


Începutul reprizei a doua a adus pe terenul de joc o echipă a Constanței mult mai ofensivă, fotbaliștii Farului executând partitura echipei gazdă din prima repriză, forța ofensivă. Cu toate atacurile lor la poarta lui Ștefan Dobre, fotbaliștii constănțeni nu au reușit să înscrie.
Ripensia a reluat jocul ofensiv din prima repriză, iar în minutul 54 irosește o bună ocazie de a deschide scorul. Alexandru Neagu a recuperat un balon din preajma propriului careu de 16 metri și, cu mingea la picior a efectuat o cursă spre poarta oaspeților. Nu a trecut cu mingea la picior în jumătatea de teren a echipei constănțene, preferând să-i paseze lui Nemanja Soković, bine demarcat, pe stânga, în jumătatea de teren a oaspeților. Soković a recepționat balonul și a pasat lui Neagu, care a preluat cu toată opoziția lui Iulian Carabela și, cu mingea la picior, a intrat în careul de 16 metri al oaspeților, iar de aici, cu piciorul stâng, a trimis, pe jos, pe spațiul porții constănțene, însă goalkeeper-ul Cosmin Dur-Bozoancă a respins balonul (foto 17).
În minutul 64, Cosmin Bîrnoi a încercat vigilența portarului Ștefan Dobre, expediind un balon pe spațiul porți Ripensiei de la aproximativ 18, 19 metri de buturile echipei bănățene, însă, Dobre a intervenit și a reținut mingea (foto 21), în doi timpi.
În minutul 65, Ripensia a deschis scorul. După faza mai sus relatată, portarul Ștefan Dobre a repus mingea în joc, a pasat unui coechipier, pe dreapta, iar de aici a urmat o suită de opt pase între fotbaliștii lui „Ripi”. Mai întâi, pasele s-au desfășurat pe dreapta, aici fiind angrenați Valerii Macrițchii, Gabriel Stoi, Alexandru Neagu (primește în jumătatea de teren a oaspeților), care schimbă balonul de pe flancul drept pe flancul stâng, pasându-i bine lui Cosmin Gladun, fotbalistul lui „Ripi” executând o fentă (foto 22) în fața mijlocașului Răzvan Greu, după care, îi pasează lui Gabriel Stoi, venit în zonă centrală, din stângul mijlocașului Stoi, mingea ajungând, după o centrare, undeva în marginea careului de 6 metri al oaspeților, la Nemanja Soković, care, cu o lovitură de cap, cu toată împotrivirea portarului Bozoancă, trimite cu boltă și mingea poposește în poarta echipei dobrogene (foto 23). Un gol spectaculos, reușit la capătul unui bun joc de pase în care a ieșit în evidență echipa, Ripensia Timișoara construind acest joc de echipă sub îndrumarea mai multor antrenori care au pregătit-o de la restartarea din 2012, iar aici îl amintesc, printre antrenori, pe profesorul Remus Steop, antrenorul principal care, ajutat de „secundul” Orlando Trandu, a pregătit Ripensia pentru promovarea în sistemul divizionar național și, apoi, pentru promovare în cea de-a doua ligă de fotbal a României.
Revenind la jocul de pe „Electrica”, dintre Ripensia și Farul, după primirea golului, echipa constănțeană a alergat după egalare, dar acțiunile ofensive la poarta Ripensiei s-au izbit de intervențiile sigure ale portarului Ștefan Dobre, aflat și în acest meci în formă foarte bună.
Elanul ofensiv al oaspeților a fost la un pas să-i coste primirea celui de-al doilea gol. După o acțiune în careul Ripensiei, apărătorii gazdelor au recuperat balonul, l-au scos din propriul careu de 16 metri (foto 30), până la Alex Popovici, care, din zona semicercului a preluat balonul și l-a pasat lui Vlad Tudorache, iar fotbalistul Ripensiei a pornit într-o cursă cu balonul la picior, pe contraatac, perpendicular pe poarta adversă, dar portarul dobrogean a ieșit dintre buturi, Tudorache fiind nevoit să schimbe direcția și să ajungă în careul de 16 metri al oaspeților în partea dreaptă, acolo unde, întâmpinat de portarul Cosmin Dur-Bozoancă, pierde balonul, goalkeeper-ul prinzându-l (foto 31) de la picioarele mijlocașului Ripensiei. A fost cea mai mare ocazie de gol a Ripensiei în acest joc.
Ultimele minute ale confruntării au găsit echipa dobrogeană în asalt la poarta gazdelor, dar fără rezultat, scorul rămânând consfințit așa cum a decis golul marcat de Nemanja Soković, 1-0 pentru Ripensia.


Așadar, Ripensia Timișoara câștigă ultimul meci disputat în Liga 2 din acest an, obține trei puncte muncite, la capătul unui joc în care, poate, și-a arătat intențiile pentru viitoarele ei evoluții (cele din partea a doua) din cel de-al doilea eșalon de fotbal al României, care se va relua în primăvara lui 2021, urmând să se joace alte șase etape din prima fază a competiției, după care întrecerea să continue cu faza a doua, cea de play-off și play-out.
În urma rezultatului obținut în meciul cu Farul Constanța, Ripensia Timișoara iernează pe locul 15 în clasamentul ligii a doua, cu un total de 18 puncte, golaveraj negativ, 13-25, după 14 jocuri, șase victorii și opt înfrângeri.

Cornel Seracin