Ripensia Timișoara a susținut meciul, restanță din etapa a XIII-a, la Cluj-Napoca, împotriva echipei locale A.S. F.C. Universitatea. La capătul celor 90 de minute ale disputei, echipa bănățeană a cedat în „dialogul fotbalistic” cu team-ul ardelean, și s-a recunoscut învinsă, la limită, 0-1.
A fost un joc disputat pe terenul „Cluj Arena”, un gazon moale, cu multe brazde sărite, ploaia care a căzut făcându-l foarte dificil pentru cei douăzeci și doi de fotbaliști aflați în confruntarea sportivă.
De-a lungul celor 90 de minute ale confruntării, echipa clujeană a fost, perioade bune, în preajma porții Ripensiei, dar nu a reușit să înscrie mai mult de un gol. Ripensia Timișoara s-a bazat pe o defensivă eficientă, iar în ofensivă a mizat pe șuturi ale balonului de la distanță, gazonul îmbibat cu apă aducând un balon greu, dificil de scos de portarul advers.


Clujenii irosesc prima ocazie de a deschide scorul în minutul 6, atunci când, de pe stânga, din jumătatea de teren a lui „Ripi”, Carol Taub a trimis un balon în careul de 16 metri al Ripensiei, iar de acolo, Cristian Gavra, cu o lovitură de cap, îl trimite pe lângă poarta apărată de Ștefan Dobre.
În minutul 13 s-a marcat singurul gol al meciului. După o lovitură de colț, mingea a fost trimisă în careul de 16 metri al Ripensiei, iar de acolo, dintr-un buchet de jucători timișoreni, experimentatul fotbalist Gabriel Tamaș se înalță și, cu o lovitură cu capul, trimite balonul în stânga portarului Ștefan Dobre, la colțul său scurt. Portarul a plonjat, a atins mingea, dar balonul îmbibat cu apă l-a păcălit și a poposit în plasa porții sale. Un gol norocos marcat de echipa clujeană, un gol în care gazonul greu a avut ultimul cuvânt de spus.
Ripensia a susținut o acțiune ofensivă, periculoasă la poarta gazdelor, prin minutul 43, atunci când, de pe dreapta, din jumătatea de teren a formației ardelene, Alexandru Popovici a centrat în careul de 16 metri advers, iar de acolo, Vlad Tudorache a reluat balonul cu o lovitură de cap, însă a făcut-o defectuos, fără vreun rezultat pe tabela de marcaj.
Privită global, prima repriză poate fi caracterizată ca fiind una modestă în privința spectacolului sportiv, lipsită de ocazii electrizante la cele două porți.


În partea a doua a jocului, cele două echipe au menținut evoluția lor marcată de starea terenului și au încercat să surprindă adversarul cu șuturi de la distanță. Astfel, în minutul 50, Alexandru Popovici a încercat buturile apărate de Vlad Muțiu, expediind un șut la poarta clujeană de la aproximativ 20 metri, însă goalkeeper-ul echipei ardelene a intervenit și a respins balonul în corner. La fel a procedat și Valeri Macrițchii, cu un șut de la aproximativ 25 metri de poarta apărată de Vlad Muțiu, în minutul 62, însă balonul expediat de el a trecut pe lângă poarta echipei ardelene.
În această repriză, gazdele au încercat majorarea scorului, dar ocaziile lor de gol au sfârșit odată cu intervențiile la minge ale portarului Ștefan Dobre. În minutul 65, Ionuț Ilieș nu a reușit să-l învingă pe portarul timișorean, Ștefan Dobre prinzând balonul, iar în minutul 68, mingea trimisă din marginea careului de 16 metri, de către Daniel Pîrvulescu, l-a remarcat pe tânărul goalkeeper bănățean care a respins balonul în dreapta sa și a salvat golul.
În ultimele minute ale jocului, Ripensia Timișoara a accelerat ofensiv și a presat poarta gazdelor, încercând să egaleze scorul, desfășurând, în minutul 86, o acțiune în careul gazdelor în urma căreia a solicitat lovitură de la 11 metri. Andrei Macrițchii a încercat vigilența lui Muțiu, în minutul 90, dar fără izbândă pe tabela de marcaj.
Astfel, meciul s-a încheiat cu succesul la limită al gazdelor, 1-0, Universitatea Cluj urcând pe loc de play-off, cu un total de 23 puncte, iar Ripensia Timișoara, coborând două locuri, pe 19, cu un total de 15 puncte după treisprezece jocuri în această ediție a ligii secunde de fotbal.


La fluierul de start al arbitrului Cătălin Buși, pe gazonul de joc s-au aflat:

Universitatea Cluj: Vlad Muțiu - Inácio Santos, Gabriel Tamaș (cpt.), Andrei Mureșan, Carol Taub - Ionuț Ilieș, Alexandru Negrean (minutul 74, Victor Dican), Sérgio Ribeiro (minutul 90, Yaniv Segev) - Cătălin Ștefănescu (minutul 54, Daniel Pîrvulescu), Cristian Gavra (minutul 74, Alexandru Pop), Idan Golan (minutul 90, Bogdan Barbu). Antrenor, Costel Enache.
Ripensia Timișoara: Ștefan Dobre - Andrei Macrițchii, Darius Țieranu, Nenad Lalić, Cosmin Gladun - Valeri Macrițchii (minutul 69, Stephane Coulibaly), Tudor Călin - Alexandru Popovici (minutul 76, Ionuț Vasluian), Alexandru Neagu (minutul 76, Nemanja Soković), Vlad Tudorache (minutul 69, Mihai Ene) - Denis Golda. Antrenor, Cosmin Petruescu.


Luni, 14 decembrie, Ripensia Timișoara va susține ultimul ei joc din acest an în Liga 2, de la ora 14, pe gazonul stadionului „Electrica”, împotriva echipei A.F.C. Farul Constanţa (locul 12, 20 puncte). Jocul celor două team-uri este unul restanță din etapa a XIV-a.

Cornel Seracin
Foto: www.facebook.com/RipensiaTimisoara