În sfârșit, Liga Națională de Baschet Masculin, ediția 2020/2021, a luat startul! Lungă a fost așteptarea, dar nu zadarnică, pentru că începutul acestei ediții a fost unul cu destul spectacol pe parchetul de joc, echipele angrenate în jocurile de campionat urmând să ofere, cu siguranță, și în zilele următoare, efortul lor pentru meciuri care să încânte publicul din fața ecranelor, pentru că, momentan, confruntările echipelor urmează să aibă loc fără spectatori în tribunele sălilor. Pentru ca spectacolul să fie întreg, mai rămâne să revină, în tribunele sălilor, spactatorii.

Competiția are un nou format, cele 14 echipe înscrise la star formând o serie unică, în sezonul regulat urmând să joace între ele un total de 26 jocuri, fiecare cu fiecare, tur/retur. Cele 14 competitoare își vor disputa jocurile de-a lungul mai multor turnee ce vor fi organizate în diferite municipii din România.
La finalul sezonului regulat, pe baza clasamentului întocmit ca urmare a celor 26 jocuri, echipele clasate pe locurile 1-8 vor evolua în play-off, iar cele clasate pe locurile 9-14, vor disputa trei tururi de jocuri de clasament pentru stabilirea ierarhiei finale. În play-off vor fi jocuri eliminatorii, în sferturile de finală, cel mai bun din trei jocuri, în semifinale, cel mai bun din cinci jocuri, pentru locurile unu și doi, cel mai bun din cinci jocuri, iar pentru locurile trei-patru, cinci-opt, cel mai bun din trei jocuri.
În toate fazele acestei ediții de campionat, sistemul de desfășurare va fi adaptat de către F.R.B. în funcție de situația crizei sanitare.


Primul turneu al acestei ediții de campionat a început joi, 10 decembrie, la Oradea, pe parchetul Arenei „Antonio Alexe”, jucându-se un meci și la Cluj-Napoca, în Sala Polivalentă, în zilele următoare fiind programat joc la Sibiu, în Sala „Transilvania”. Partida din deschiderea turneului și a campionatului, până la urmă, a pus față în față echipele C.S. S.C.M. Timișoara și C.S.M. Galați, un joc în care favorită pornea Timișoara, dar, de-a lungul evoluției de pe parchet situația a arătat contrariul, C.S.M. Galați oferind o replică bună experimentatului team bănățean și nu a fost prea departe să furnizeze o surpriză.
Echipa de baschet a Timișoarei a început bine acest joc, iar după mai bine de un minut, conducea în primul sfert, 9-0. Încetul cu încetul, echipa gălățeană avea să se redreseze, s-a apropiat de team-ul din vestul României la doar o lungime, în minutul 5, 14-15, dar, până la finalul primului sfert nu a reușit să egaleze și să câștige, „leii” din Banat adjudecându-și sfertul 1, 24-20.
Sfertul doi a fost unul în care s-a văzut dorința echipei gălățene de a egala situația scorului general, dar, nici de această dată C.S.M. Galați nu a izbândit în dorința ei, totuși, ca urmare a evoluției încrezătoare în șansa lor, baschetbaliștii gălățeni aveau să fie cei care vor aduce, la finalul acestui sfert doi, la limită, scorul în favoarea lor, 20-19, dar la scorul general se va intra la vestiare cu avantajul Timișoarei, 43:40.


În repriza a doua, C.S. S.C.M. Timișoara a ieșit mai decisă pe parchet și, cu o evoluție bună în sfertul trei, „leii” din Banat aveau să-și adjudece „sfertul”, 23-21, iar la scorul general conduceau cu 66:61, o diferență care nu le asigura liniștea unui rezultat favorabil în sfertul patru.
Și, într-adevăr, de-a lungul sfertului patru, team-ul din Galați își apăra cu brio șansa sa, fiind aproape să obțină un rezultat de egalitate la finalul celor 40 de minute ale disputei. C.S.M. Galați avea să se impună în ultimul sfert al jocului, 17-14, dar cu această victorie „à la Pirus”, obținută cu mult efort și consum de energie, team-ul gălățean nu va ieși biruitor de pe parchetul din sala orădeană, Marius Ciotlăuș nereușind să transforme mai mult de una din cele trei „libere” acordate de arbitrul jocului, în final confruntării.
Astfel, rezultatul final al acestui joc care a conținut destul suspans în finalul său, a fost favorabil echipei bănățene, „leii” din Banat obținând un succes meritat și muncit, în primul joc al noii ediții de campionat, 80:78.


Au marcat pentru C.S. S.C.M. Timișoara, în acest joc, Sherwood Brown (20 puncte), Alexandru Olah (15 puncte), Lewis Stallworth IV (13 puncte), Nikola Gajić (9 puncte), Miloš Komatina (9 puncte), Adam Mirković (7 puncte), Igor Mijajlović (4 puncte), Mirel Dragoste (două puncte), Cristian Mocritchi (un punct).
Pentru echipa gălățeană, cele mai multe puncte în acest joc au fost marcate de Tarik Brunčević (14 puncte), Maksim Šturanović (14 puncte), Kendarrius Hamilton (13 puncte), Joshua Brown (10 puncte), James Eads III (10 puncte).


Referindu-se la acest meci, antrenorul principal al echipei C.S. S.C.M. Timișoara și manager-ul secției de baschet a C.S.M. Timișoara, Dragan Petričević, a declarat: „Pot să fiu satisfăcut doar de rezultat, în sensul în care am câștigat meciul. Trebuie să fim foarte obiectivi, este primul meci din această ediție de campionat și întotdeauna debutul într-o competiție are o greutate specifică. Ne-am văzut de două ori învingători mult prea repede. Prima dată, la scorul de 9-0.
Nu mi-a plăcut deloc reacția echipei la primul time-out, când am început să sărbătorim acel rezultat de parcă era gata meciul. Am învățat ceva din acest moment, am început sfertul al treilea foarte bine, ne-am dus la o diferență mai acceptabilă, dar am pierdut-o pentru că am subestimat puterea de revenire a echipei din Galați.
Asta nu înseamnă că nu au existat suficiente elemente bune în jocul echipei noastre. Dacă eram puțin mai atenți la anumite execuții din finalul meciului puteam să-l închidem ceva mai repede.
Am spus și la ședința tehnică, și în întreaga săptămână că noi am avut o greutate specifică la acest meci, pentru că atunci când evoluezi împotriva unei echipe care anul trecut a fost în grupa a doua valorică se consideră că nici nu ai ieșit de pe teren și ești deja învingător. Este un punct de vedere complet greșit, pentru că Galațiul nu mai este echipa din sezonul trecut, ci una cu greutate, care va produce multe surprize în acest campionat. Echipa din Galați, cu jocul ei bun, nu ne-a permis astăzi să avem o diferență mai mare pe tabelă.
Trebuie să vedem ce a fost bun. Felicit echipa din Galați și felicit jucătorii mei pentru efortul depus timp de 40 de minute”.


Anrenorul secund al echipei gălățene, Cătălin Ștefănescu, a declarat următoarele la finalul acestui joc: ,,Când am plecat din Galați am spus că avem două obiective, să nu ne accidentăm și să avem prestații bune. Pierderea cea mai mare din acest meci nu a fost rezultatul, ci faptul că nu ne mai putem baza pe cel mai bun marcator al echipei, Davor Konjević. Jocul, per ansamblu, cred că a fost bun.
A trebuit să schimbăm permanent sistemul defensiv pentru a surprinde o echipă de valoarea Timișoarei. Au fost și multe greșeli, dar, per ansamblu, fiecare jucător și-a făcut datoria. Am fost foarte aproape de un succes important”.


Pivotul echipei bănățene, Alexandru Olah, a jucat primul său meci oficial pentru echipa de seniori C.S. S.C.M. Timișoara, reușind să marcheze 15 puncte și să bifeze patru recuperări ofensive. La finalul jocului, baschetbalistul bănățean a spus: „A fost un meci greu și ne-am așteptat la acest lucru, pentru că echipa din Galați este una foarte bine antrenată și cu jucători de valoare. Din păcate, nu am avut parte de echipa lor completă, s-a accidentat un jucător foarte important pentru ei la început, însă au evoluat foarte bine, probabil că au fost extra-motivați să joace bine. Spre final am marcat câteva coșuri care ne-au adus în avantaj și am încheiat meciul cu ajutorul apărării.
În ceea ce mă privește, m-am simțit foarte bine. Am fost puțin fără aer la început, însă m-am descurcat mai bine decât m-am așteptat. Acum trebuie să mă recuperez cât mai bine pentru meciul de mâine”.


Vineri, 11 decembrie, C.S. S.C.M. Timișoara va susține următorul ei joc din acest turneu, împotriva echipei C.S. Municipal Târgu Jiu. Jocul va avea loc pe parchetul Arenei „Antonio Alexe”, cu începere de la ora 16 și va putea fi vizionat, în direct, pe canalul Tv al Federației Române de Baschet:

.
Până acum, în acest prim turneu s-au mai disputat jocurile: C.S.M. C.S. Universitatea Oradea-C.S. Municipal Târgu Jiu 90:65 și C.S.O. Voluntari-C.S.A. Steaua București 74:79 (meciul s-a disputat la Cluj-Napoca).

Cornel Seracin
Foto: www.facebook.com/baschetscmtimisoara