Ripensia Timișoara și Gloria Buzău au disputat, la Timișoara, pe gazonul stadionului „Electrica”, unul din meciurile programate pentru etapa a șasea a ligii secunde de fotbal. La capătul unei confruntări în care Ripensia a dat dovadă de mai mult pragmatism în jocul prestat, cele trei puncte au rămas la Timișoara, astfel că, după cinci meciuri jucate în această ediție de ligă secundă, team-ul bănățean are un total de șase puncte.
Înainte de startul jocului, la centrul terenului, fotbaliștii echipei Ripensia Timișoara au prezentat un banner (foto 1), în memoria fostului partener al proiectului „Ripensia”, Dieter Bortscher, unul din componenții de bază ai Grupului de Sprijin, decedat în această vară, în luna august, în urma unui nefericit accident de circulație.
Cei care au deschis scorul au fost oaspeții, echipa buzoiană obținând o lovitură de la 11 metri, în minutul 3, după o eroare în careul de 16 metri al echipei timișorene. Penalty-ul a fost executat de Constantin Stoica, care a înscris în colțul din dreapta portarului Ștefan Dobre (foto 3), apărătorul buturilor lui „Ripi” intuind direcția balonului fără a reuși să-l oprească pentru a nu intra în poartă. Din minutul 5, Gloria Buzău conducea, 1-0.
Un început bun de joc al echipei buzoiene, care s-a instalat din primele minute ale disputei în jumătatea de teren a gazdelor și, de-a lungul primei reprize, a avut o mai bună posesie a balonului, fiind mai insistentă în faza ofensivă, dar, cu toate acestea, s-a lovit de apărarea Ripensiei, disciplinată și bine organizată, care nu i-a permis să înscrie mai mult de un gol, cel din penalty.
O bună ocazie de a marca s-a ivit pentru oaspeți în minutul 19, atunci când arbitrul a considerat că, Stephane Coulibaly la faultat pe Constantin Stoica și a acordat lovitură liberă de pe partea stângă, din jumătatea de teren a Ripensiei, pentru oaspeți. Lovitura liberă a fost executată de Cristian Balgiu, în stânga sa, la Călin Toma, și, din câteva pase a fost centrată în careul de 16 metri al gazdelor de unde Stoica, în urma unei lovituri cu capul, a trimis mingea în plasa laterală a porții apărate de Ștefan Dobre.
În minutul 21, Ripensia a reușit să egaleze (foto 6), la capătul unei faze care a început în preajma careului de 16 al gazdelor. Fundașii echipei în galben-roșu au recuperat un balon de la un adversar, mingea a fost degajată până în preajma centrului terenului, de unde a preluat-o Mihai Ene care a plecat cu balonul la picior, a intrat în jumătatea de teren a oaspeților și, odată ajuns la aproximativ 20 metri de buturile echipei buzoiene a pasat în stânga sa, lui Vlad Tudorache, care, de la marginea careului de 16 metri advers, cu un șut, a reușit să trimită la poarta oaspeților, pe minge a intervenit Marius Ioniță care a devinat balonul în propria poartă, păcălindu-l pe portarul Dragoș Horeboiu. Scorul devenea egal, 1-1, în urma unui autogol.
În continuarea jocului, echipa vizitatoare a fost prezentă mai mult în jumătatea adversă de teren și, în minutele 24 și 28, după două lovituri libere, buzoienii pun la încercare poarta apărată de Ștefan Dobre. Mai întâi a fost o lovitură liberă executată în careul gazdelor, de pe dreapta (foto 8), aproximativ 25 metri de poarta echipei în galben-roșu, dar portarul Dobre s-a întins și a reținut mingea (foto 9) cu multă siguranță, apoi, o altă lovitură liberă, executată de Cristian Balgiu (foto 10), dintr-o poziție centrală, aproximativ 22 metri de poarta lui Dobre, pe care portarul echipei timișorene a rezolvat-o cu bine respingând balonul, de la vinclul porții sale, în corner. Lovitura de colț a adus o nouă fază fierbinte la poarta lui „Ripi”, mingea fiind respinsă de pe linia porții de fundașii gazdelor (foto 11), dar, se pare că, acolo, unul dintre fotbaliștii buzoieni a comis un fault, iar arbitrul a dictat repunerea balonului în joc de către echipa gazdă.
În minutul 33, fostul căpitan al Ripensiei, Călin Toma, acum la Gloria Buzău, încearcă vigilența portarului Ștefan Dobre și expediază un șut de la aproximativ 20, 22 metri de poarta gazdelor, aflat pe partea stângă în jumătatea de teren a lui „Ripi”, dar portarul Dobre intervine și respinge în lateral, iar de acolo unul din fundașii echipei gazdă preia și îndepărtează pericolul. În minutul 37, Călin Toma execută o lovitură de colț pentru Gloria, în careul echipei gazdă, iar de acolo Marius Ioniță trimite balonul cu o lovitură de cap în afara terenului de joc.
În minutul 40, acțiune ofensivă a Ripensiei, cu Mihai Ene la minge, mijlocașul echipei gazdă pasează în stânga sa, lui Vlad Tudorache, iar acesta, de la aproximativ 20 metri de poarta oaspeților, expediază un șut bun la poarta apărată de Horeboiu, mingea însă trece pe lângă stâlpul din stânga portarului echipei buzoiene (foto 12). Astfel, prima repriză se încheie cu un rezultat de egalitate, 1-1.
În repriza a doua, după trei minute de joc, Ripensia aduce scorul în avantajul ei, 2-1, prin golul marcat de Vlad Tudorache, care ia o acțiune pe cont propriu, după o pasă primită de la Andrei Macrițchii, înaintează cu mingea la picior spre poarta oaspeților, ajunge la marginea careului de 16 metri, fentează trei fundași ai Gloriei Buzău și, cu piciorul stâng, expediază balonul în colțul din stânga portarului oaspeților, care, deși a plonjat (foto 15), nu a mai reușit să oprească mingea. Astfel, din minutul 48, Ripensia Timișoara se afla în avantaj în fața Gloriei Buzău.
În continuarea jocului, Ripensia Timișoara a mai avut două situații de gol, odată, în minutul 53, prin Vlad Tudorache, care, aflat pe stânga, în jumătatea de teren a Gloriei, a expediat mingea la buturile oaspeților, însă portarul Horeboiu a prins balonul și, în minutul 69, atunci când Alexandru Popovici, după o pasă primită de la Coulibaly, a pornit pe contraatac, a ajuns la marginea careului de 16 metri advers, în partea dreaptă, iar de acolo a trimis pe spațiul porții oaspeților, dar portarul, bine ieșit dintre buturi, a respins balonul. Faza s-a consumat după ce echipa timișoreană a reușit să recupereze un balon în preajma propriului careu de 16 metri, oprind o acțiune ofensivă a oaspeților. În această a doua repriză, după marcarea golului, Ripensia a mizat pe cartea contraatacului și pe o apărarea foarte bine organizată.
Oaspeții și-au menținut ridicat apetitul ofensiv, dar, deși au ținut mai mult balonul în jumătatea de teren a Ripensiei, nu au avut omul de gol care să refacă diferența de pe tabela de marcaj. În această repriză secundă, pentru oaspeți, punctăm două ocazii de gol, una în minutul 58, atunci când Iulian Roșu a reluat din 8 metri, cu o lovitură de cap, după o centrarea de pe stânga, dar portarul Dobre a intervenit bine și a reținut balonul în doi timpi, iar cea de-a doua, în minutul 84, când Ciprian Petre, de pe dreapta, în jumătatea de teren a Ripensiei, a trimis un șut-centrare pe spațiul porții gazdelor, dar Ștefan Dobre (foto 24) a intervenit foarte bine și a reținut balonul cu multă siguranță.
Până la finalul jocului nu s-a mai petrecut nimic notabil, astfel că, rezultatul final al acestui duel sportiv a fost consemnat în favoarea gazdelor, 2-1, Ripensia Timișoara bifând cea de-a doua victorie în această ediție a ligii secunde de fotbal.


La startul jocului, pe teren au fost prezenți următorii fotbaliști:
Ripensia Timișoara: Ștefan Dobre - Valeri Macrițchii, Darius Țieranu, Radu Rogac (Alin Burdeț, minutul 46), Andrei Macrițchii - Stephane Coulibaly, Tudor Călin - Ionuț Vasluian (Marjan Marić, minutul 67), Mihai Ene (Alexandru Popovici, minutul 46), Vlad Tudorache (Alexandru Neagu, minutul 73) - Nemanja Soković (Denis Golda, minutul 87). Antrenori, Cosmin Petruescu (principal), Iulian Muntean (secund).
S.C.M. Gloria Buzău: Dragoș Horeboiu - Sergiu Pîrvulescu (Ciprian Petre, minutul 75), Marius Ioniță, Sebastian Ghinga (cpt.), Călin Toma, Iulian Roșu (Cosmin Tucaliuc, minutul 59), Cristian Balgiu (Gheorghe Anton, minutul 75), Constantin Stoica (Paul Pațurcă, minutul 59), Cristian Ciobanu (Alexandru Piftor, minutul 59), Maxim Iurcu, Dragoș Huiban. Antrenori, Ilie Stan (principal), Robert Panduru (secund).
Meciul a fost arbitrat de Dan Dreve (centru), Radu Despa (asistent), Petrică Cîmpeanu (asistent).


Echipa buzoiană se află la cea de-a două înfrângere consecutivă în această ediție de campionat și, se pare că, în fața echipelor din Banat nu prea are sorți de izbândă în această stagiune, C.S.M. Reșița administrându-i în etapa trecută, chiar la Buzău, prima înfrângere din ediția 2020/2021 a ligii a doua.
Odată cu acest rezultat, Ripensia Timișoara a urcat pe locul 17 în clasamentul ligii secunde de fotbal, având un golaveraj negativ, 5-12 și șase puncte. Etapa viitoare, „Ripi” va juca în deplasare, împotriva echipei A.F.C. Unirea Slobozia, echipă care s-a impus în această etapă a șasea, la Reșița, împotriva gazdelor de la C.S.M., 3-0. Meciul urmează să se dispute sâmbătă, 10 octombrie, cu începere de la ora 11.

Cornel Seracin