Echipa de fotbal Ripensia Timișoara a susținut cel de-al treilea ei meci din această ediție a ligii secunde de fotbal, jocul împotriva formației C.S. Aerostar Bacău, de pe gazonul Arenei „Dan Păltinișanu”, contând pentru cea de-a patra etapă din Liga 2.
La capătul unui joc în care nu s-a văzut prea mult spectacol sportiv, cele două combatante aflate față în față pe gazon preferând să evolueze după un scenariu destul de prudent, închizând bine apărările, Ripensia Timișoara a obținut primul ei succes în această ediție a ligii secunde de fotbal și s-a impus cu rezultatul final, 2-0, ambele goluri fiind marcate din lovituri de la 11 metri de către Alexandru Neagu.
Înainte de startul jocului, s-a ținut un moment de reculegere în memoria fostului președinte al Federației Române de Fotbal, Mircea Pascu, decedat de curând, la vârsta de 86 ani. Mircea Pascu a fost conducător la cluburi precum Jiul Petroșani și Corvinul Hunedoara, înainte ca, în perioada 1983-1989, să îndeplinească rolul de vicepreședinte F.R.F. A fost președintele F.R.F. în 1990, începând din luna februarie și până la alegerile din august. Ulterior a fost președinte la Rapid și Poli Timișoara.


Prima repriză a fost una săracă în faze la cele două porți. Ripensia a început mai bine, iar în minutul 4, Ivan Urvanțev, aflat în colțul din stânga careului de 16 metri al oaspeților, a trimis mingea cu piciorul stâng pe spațiul porții oaspeților, dar goalkeeper-ul Iulian Anca-Trip a reținut balonul, după ce, în urmă cu câteva secunde acesta îi jucase feste, iar Vlad Tudorache a fost la un pas să-l preia și să-l introducă în plasa porții băcăuane. Vlad Tudorache avea să se remarce în minutul 25, atunci când, aflat la aproximativ 23 metri de poarta adversă, zonă centrală, a reușit să trimită balonul pe spațiul porții oaspeților, însă a făcut-o slab, iar portarul băcăuan a cules mingea trimisă de fotbalistul lui „Ripi”. Faza a fost finalizată în urma unui consistent joc de pase al Ripensiei.
În minutul 29, Alexandru Popovici este faultat de fundașul Andu Moisi, undeva în partea dreaptă a jumătății de teren a oaspeților, iar arbitrul a acordat lovitură liberă pentru Ripensia. Alexandru Neagu a executat lovitura liberă, direct pe spațiul porții, dar portarul a sărit și a prins balonul.
În finalul primei reprize, echipa vizitatoare a prins mai mult curaj și a pus în mai multe rânduri în pericol poarta apărată de George Păduraru. În minutul 35, după ce jucătorii băcăuani au recuperat balonul de la echipa adversă, au plecat în ofensivă, construcția fiind începută de la mijlocul terenului, continuând pe partea dreaptă, până în careul de 16 metri al gazdelor, de acolo, cu o lovitură de cap, Cătălin Vraciu, aflat la aproximativ 8 metri de poarta adversă, a trimis balonul pe spațiul porții timișorene, dar portarul George Păduraru, cu un reflex spectaculos a scos mingea de sub bară și a acordat corner. Cornerul a rămas fără rezultat.
Oaspeții aveau să se mențină în preajma porții echipei timișorene, iar în minutul 43, Patrick Popescu, de pe dreapta, de la aproximativ 25 metri de poarta gazdelor, a trimis mingea pe spațiul porții lui Păduraru, dar goalkeeper-ul lui „Ripi” a reținut. În minutul 45, aflat în careul de 16 metri al lui „Ripi”, Cătălin Vraciu, cu o lovitură de cap, a trimis mingea pe spațiul porții lui George Păduraru, dar acesta a reținut balonul expediat de căpitanul oaspeților de la aproximativ 10 metri de poartă. Ar fi ultima fază din prima repriză, astfel că, după primele 45 de minute ale jocului, Ripensia și Aerostar erau la egalitate, 0-0.


În repriza a doua, Aerostar Bacău a continuat, în primele minute, evoluția curajoasă din finalul primei părți și s-a aflat în apropierea careului gazdelor în câteva rânduri. În minutul 51, Andrei Macrițchii l-a faultat pe Horia Ilie, aflat la aproximativ 18 de metri de buturile Ripensiei, iar arbitrul a acordat lovitură liberă pentru Aerostar. Lovitura a fost executată de Patrick Popescu, dar șutul acestuia trimite mingea pe lângă bara din stânga portarului.
În minutul 54, arbitrul acordă lovitură de la 11 metri pentru gazde. Ripensia a început pasele din preajma propriului careu de 16 metri, a trecut mingea în jumătatea de teren a oaspeților, iar de acolo a ajuns în careul echipei adverse. Mingea a fost centrată de pe dreapta, în careul moldav, iar de acolo, venit la întâlnirea cu balonul, Vlad Tudorache a fost faultat de Patrick Popescu. Lovitura de la 11 metri a fost executată de Alexandru Neagu, care a trimis balonul în stânga portarului Iulian Anca-Trip, în plasa porții echipei din Bacău. Portarul a intuit colțul pe care va trimite mingea fotbalistul lui „Ripi”, a sărit pe acel colț, dar nu a reușit să apere, aș că, scorul a fost deschis, Ripensia conducea cu 1-0, din minutul 56.
În minutul 68, după o pătrundere a lui Tudor Călin în careul de 16 metri al oaspeților, François Yabré îl faultează pe fotbalistul lui „Ripi”, iar arbitrul acordă lovitură de la 11 metri pentru echipa bănățeană. Alexandru Neagu a executat, în același colț, din nou Iulian Anca-Trip a intuit șutul fotbalistului Ripensiei, dar nu a reușit să evite golul, astfel că, din minutul 69, scorul a devenit 2-0 pentru team-ul timișorean.
În minutul 77, oaspeții obțin o lovitură liberă de la aproximativ 25 metri de poarta gazdelor, pentru un fault comis de Stephane Coulibaly asupra lui Mircea Manole. Stephane Coulibaly a primit cartonașul galben pentru acest fault, iar Marius Chelaru a executat, pe sub zidul compus din fotbaliștii lui „Ripi”, pe jos, dar George Păduraru a reținut balonul.
În minutul 79, Ripensia a pornit spre poarta oaspeților. Fotbaliștii în galben-roșu au recuperat un balon în jumătatea proprie de teren, prin Tudor Călin, iar de aici mingea a ajuns la Mihai Ene, pe partea stângă, iar mijlocașul lui „Ripi” a pătruns în zonă centrală, iar când a ajuns la aproximativ 25 metri de poarta oaspeților, a trimis un șut cu piciorul drept pe spațiul porții băcăuane, dar portarul Iulian Anca-Trip a executat un plonjon spectaculos și a respins mingea în corner, peste bara transversală. O fază de fotbal autentic, în care Ripensia a recuperat un balon de la echipa moldavă, aflată în faza construcției ofensive, iar șutul spectaculos expediat de Ene l-a întrebuințat serios pe portarul băcăuan.
Ultima fază de consemnat din acest joc a avut loc la poarta echipei Aerostar. Ripensia a pornit un contraatac pe dreapta, unul dintre fotbaliștii lui „Ripi” a ajuns în preajma careului de 16 metri advers cu mingea la picior, dar fiindcă l-a văzut liber în careul de 16 metri al echipei adverse pe atacantul Denis Golda, a preferat să-i paseze acestui, dar mingea din pasa sa a fost interceptată de portarul Iulian Anca-Trip, bine ieșit dintre propriile-i buturi la această acțiune ofensivă a Ripensiei.


Astfel cele două combatante au încheiat un joc liniștit în marea lui parte, dar, presărat pe ici pe colo cu unele durități, bine „fluierate” de arbitrul central al confruntării, Andrei Țiţii, „centralul” fiind ajutat de asistenții Alina Mihoc și Cristian Ilinca. Aceste durități asupra adversarilor au apărut încă din primele minute ale jocului, arbitrul acordând câte un cartonaș galben jucătorilor care au comis aceste încălcări de regulament.
Ripensia a obținut trei puncte prețioase la capătul acestui joc, victoria din această etapă reprezentând o uriașă gură de oxigen pentru echipa bănățeană, după eșecurile la scor din precedentele două jocuri, 1-4, cu Universitatea Craiova și 0-5, cu Petrolul Ploiești. Joc, încă în formare pentru Ripensia, dar de-a lungul evoluției împotriva formației moldave, „Ripi” a practicat un joc de echipă, un joc în care au fost prezente pasele care au consacrat jocul team-ului timișorean în anii din urmă, bineînțeles, aceste pase au fost destul de lente acum, dar lentoarea lor a dat siguranță construcției.


La startul jocului, pe tren s-au aflat următorii fotbaliști:
Ripensia Timișoara: George Păduraru - Andrei Macrițchii, Valeri Macrițchii, Radu Rogac, Cosmin Gladun - Tudor Călin, Alexandru Neagu (Gabriel Stoi, minutul 81) - Alexandru Popovici (cpt.) (Ion Vasluian, minutul 81), Ivan Urvanțev (Mihai Ene, minutul 56), Vlad Tudorache (Stephane Coulibaly, minutul 75) - Soković (Denis Golda, minutul 56). Antrenori, Cosmin Petruescu (principal), Iulian Muntean (secund).
Aerostar Bacău: Iulian Anca-Trip - Andrei Alecsandru, François Yabré, Andu Moisi, Darius Mureșan - Ionuț Chirilă (Marius Chelaru, minutul 71), Dorin Burlacu (Horia Ilie, minutul 16), Bogdan Oteliță, Cătălin Vraciu (cpt.) - Andrei Gavrilă (Mircea Manole, minutul 61), Patrick Popescu (Alexandru Zaharia, minutul 71). Antrenori, Cristian Lupuț (principal), Andrei Vatră (secund).


Odată cu obținerea acestor prime trei puncte, în urma jocului cu Aerostar, Ripensia a „decolat” de pe ultimul loc al clasamentului și a „aterizat” pe locul 18, menținându-și însă golaverajul negativ, 3-9. Echipa băcăuană rămâne fără gol marcat și după cel de-al patrulea ei joc din această ediție a ligii secunde și coboară pe locul 19 în clasamentul întrecerii, Aerostar începând jocul de la Timișoara de pe poziția a șaptesprezecea a ierarhiei ligii secunde.
Etapa viitoare, Ripensia Timișoara se va confrunta cu concitadina A.S.U. Politehnica Timișoara, echipă care, în cea de-a patra etapă a ligii a doua a remizat la Reșița, cu C.S.M.-ul din localitate, 0-0, într-un tradițional derby al Banatului, acest rezultat menținând „Băieții în Ghete” pe locul trei al clasamentului acestui început de ediție a competiției, cu un total de 8 puncte, golaveraj pozitiv, 3-1. Meciul dintre A.S.U. Politehnica Timișoara și Ripensia Timișoara, ce contează pentru etapa a V-a se va disputat sâmbătă, 26 septembrie, de la ora 11.

Cornel Seracin