Echipa de fotbal Ripensia Timișoara a debutat cu o înfrângere în ediția 2020/2021 a ligii secunde de fotbal, fiind învinsă în deplasare de Universitatea Craiova, formație ce a promovat în Liga 2 la capătul anului competițional trecut. Meciul a fost unul restanță din etapa întâi, fiind programat să aibă loc în 29 august, dar, pentru că echipa olteană a avut la ora programării jocului șase cazuri de fotbaliști infectați cu coronavirus, meciul a fost reprogramat.
Cu multe absențe în lotul deplasat la Drobeta Turnu-Severin, echipa timișoreană nu a reușit să desfășoare un joc bun în fața Craiovei, iar la capătul celor 90 de minute ale disputei s-a recunoscut învinsă, 1-4.


Gazdele au început decise să joace totul pe cartea ofensivă în acest meci, iar în primele minute ale disputei au avut câteva ocazii de a deschide scorul. În minutul 4, Robert Răducanu primește o pasă foarte bună de la coechipierul său Călin Cristea, în careul echipei bănățene, dar nu a reușit să preia mingea în plasa porții adverse. Gazdele aveau să deschidă scorul în minutul 14, când Dragoș Albu a prins un șut bun pe spațiul porții lui Ștefan Dobre de la aproximativ 20 metri și, după ce mingea a lovit bara transversală a poposit în plasa porții Ripensiei, 1-0. Un prim gol spectaculos marcat de echipa olteană.
Următorul gol al echipei oltene a căzut în minutul 20, în urma unei lovituri libere. Călin Cristea a executat de la aproximativ 22 metri de poarta oaspeților, lateral dreapta și a reușit să introducă balonul în plasa porții Ripensiei, ridicând scorul în favoarea Craiovei, 2-0.
Treptat, treptat, gazdele au redus ofensiva, încercând să-și conserve resursele pentru restul minutelor de joc, iar în minutul 29, prin Alexandru Popovici, echipa Ripensiei încearcă să licărească în ofensivă. Din careul de 16 metri al gazdelor, aflat în unghi, Popovici trimite mingea în plasa laterală a porții gazdelor. În minutul 32, Ripensia are o bună ocazie de a marca. Mijlocașul Ripensiei, Cosmin Gladun, urcă în ofensivă, pe partea stângă, pasează mingea în careu lui Alexandru Popovici, dar fotbalistul din atacul lui „Ripi” nu ajunge balonul datorită intervenției hotărâte a fundașului Jeremy Huyghebaert, fotbalist ajuns la Universitatea Craiova în această vară de la echipa belgiană de primă ligă, Excel Mouscron.
În minutul 37, gazdele și-au majorat diferența de scor, 3-0, în urma unui șut expediat de Andrei Ciolacu de la aproximativ 25 metri de poarta lui „Ripi”. O reușită spectaculoasă pentru atacantul care a jucat la Rapid și a ajuns la Universitatea Craiova după ce a evoluat, în 2019, în liga secundă a Gruziei, la F.C. Tskhinvali.
Până la fluierul de final al primei reprize nu se mai poate consemna vreo situație pe spațiul celor două porți, astfel că, după 45 de minute scorul era favorabil gazdelor, 3-0.


La reluarea jocului, în repriza a doua, Ripensia are prima ocazie de a marca. În minutul 47, Alexandru Popovici scapă singur spre poarta gazdelor, intră în careul de 16 metri advers, dar, din unghi, cu portarul Robert Popa ieșit în întâmpinarea lui, trimite balonul în afara terenului de joc, în out de poartă.
În minutul 49, Cosmin Sîrbu a trimis mingea cu un șut puternic, de la aproximativ 25 metri de poarta gazdelor, ușor lateral stânga, puțin peste buturile adverse.
În repriza a doua, Ripensia a practicat un joc mai curajos, comparativ cu prima repriză, mijlocașul Mihai Ene, format la Academia „Gheorghe Hagi” și ajuns la Ripensia Timișoara în această vară, a dat culoare ofensivei oaspeților prin insistența și efortul depus în joc, fotbalistul fiind introdus pe teren în repriza a doua, înlocuindu-l pe atacantul Nemanja Soković.
În minutul 57, Samuel Zimța a primit o pasă de la un coechipier, a intrat în careul lui „Ripi”, dar, acolo foarte sigur a intervenit Valerii Macrițchii și a acordat lovitură de colț.
În minutul 61 are loc modificarea scorului pe tabela de marcaj, gazdele majorându-și avantajul, 4-0. Valerii Macrițchii a degajat greșit un balon, care a ajuns la un adversar, undeva la centrul terenului, iar din trei pase schimbate între fotbaliștii gazdelor mingea a fost introdusă în poarta echipei timișorene pentru a patra oară în acest joc, autorul golului fiind Andrei Ciolacu.
În minutul 70, Vlad Tudorache a executat o lovitură liberă la poarta gazdelor, de la aproximativ 25 metri, lateral stânga, după un fault comis de fotbaliștii olteni asupra lui Mihai Ene, un adevărat „argint viu” în echipa Ripensiei odată cu introducerea lui pe terenul de joc. Tudorache a finalizat sitauția trimițând balonul peste poarta lui Robert Popa.
În minutul 80, Vlad Tudorache primește o bună pasă de la un coechiper și pornește cu balonul la picior spre poarta adversă, intră în careul de 16 metri, iar din spate este împins de Marian Anghelina. Arbitrul acordă lovitură de la 11 metri pentru Ripensia. A executat Tudor Călin, sigur, și, în minutul 81, a înscris unicul golul al Ripensiei în acest meci, 4-1. După marcarea golului, fotbalistul lui „Ripi” a prezentat un tricou pe care era scris un mesaj de solidaritate cu Alexandru Benea, tânărul fotbalist al Ripensiei fiind accidentat grav, iar timp de aproape șase luni nu va putea juca fotbal. Alexandru Benea a suferit o accidentare în jocul amical susținut de Ripensia, cu C.S.M. Reșița, în această vară.
În minutul 82, Alexandru Popovici a avut o bună ocazie de gol, după ce a intrat în careul de 16 metri al gazdelor, pe dreapta, dar, din unghi, șutul său, care a încercat să testeze vigilența portarului Robert Popa, a adus balonul în brațele portarului Craiovei, care a reținut la firul ierbii.
În minutul 84, după ce fundașul Abdelaye Diakite l-a scăpat din marcaj pe Alexandru Popovici, pentru ca atacantul lui „Ripi” să nu pătrundă în careul oltenilor, a comis un fault asupra fotbalistului din echipa bănățeană, iar arbitrul i-a arătat direct cartonașul roșu și l-a eliminat de pe terenul de joc. Astfel, Univresitatea Craiova a încheiat acest joc în zece fotbaliști. În urma faultului comis asupra lui Popovici la marginea careului de 16 metri al Craiovei, arbitrul a acordat lovitură liberă pentru „Ripi”, Mihai Ene a executat, de la aproximativ 17 metri de poarta gazdelor, ușor lateral stânga, dar a trimis mingea peste buturile echipei oltene.

La stratul jocului, pe teren au fost prezenți următorii fotbaliști:
Universitate Craiova: Robert Popa - Bradley Diallo (minutul 79, Radu Negru), Costinel Gugu (cpt.), Abdelaye Diakite, Jeremy Huyghebaert - Marian Anghelina, Dragoș Albu (minutul 55, Samuel Zimța), Călin Cristea – Andrei Ciolacu, Claudiu Bălan (minutul 55, Alexandru Raicea), Robert Răducanu. Antrenor, Nicolò Napoli.
A.F.C. Ripensia Timișoara: Ștefan Dobre - Andrei Macrițchii, Darius Țieranu (minutul 46, Cosmin Sîrbu), Alin Burdeț, Cosmin Gladun (minutul 78, Marjan Marić) - Valerii Macrițchii, Tudor Călin, Alexandru Neagu (minutul 67, Gabriel Stoi) - Ivan Urvanțev (minutul 46, Vlad Tudorache), Nemanja Soković (minutul 46, Mihai Ene), Alexandru Popovici (cpt.). Antrenor, Cosmin Petruescu.
Au arbitrat, cu unele erori, Cătălin Buși (centru), Gheorghiță Bălan (asistent), Nicușor Marin (asistent).

Cu un joc lipsit de curaj și voință, mai ales în prima repriză, Ripensia a încheiat primul ei meci din noua ediție a ligii a doua cu o înfrângere aspră, la Drobeta Turnu Severin, în fața echipei Universitatea Craiova, dar, în repriza a doua a arătat un joc mai apropiat de valoarea ei și a dovedid că are încredere în forțele proprii și poate oferi o replică bună oricărui adversar, indiferent de forța lui ofensivă.
Universitatea Craiova, o echipă care a început bine întrecerea, iar în etapa a doua a cucerit un punct prețios în deplasarea de la Miercurea Ciuc, în fața gazdelor de la A.F.K. Csikszereda, 1-1, golul oaspeților fiind marcat de Marian Anghelina, din lovitură liberă, în ultimele momente ale disputei. În jocul cu Ripensia, Universitatea Craiova a fost echipa care și-a dorit mai mult să obțină cele trei puncte puse în joc, iar prin golurile reușite, trei dintre ele cu un grad ridicat de spectaculozitate, și-a adăugat punctului obținut etapa trecută la Miercurea Ciuc, încă trei, astfel că, după două etape, formația olteană are un total de patru puncte în clasamentul întrecerii și se înscrie în rândul echipelor care joacă pentru a prinde play-off-ul.


„Astăzi, băieții au făcut un meci foarte bun. Veneau după un meci bun la Miercurea Ciuc. A fost un meci jucat bine în prima repriză. Toți fotbaliștii au jucat foarte bine. A mers totul bine, astăzi. Îi felicit pe băieți pentru acest joc. Ne vom pregăti pentru un meci foarte dificil, pe care-l vom juca etapa viitoare”, a declarat, la finalul jocului, antrenorul principal al echipei Universitatea Craiova, Nicolò Napoli.


„O repriză pe care-am început-o foarte prost. Ne așteptam ca «Universitatea» să înceapă foate agresiv, să joace mai sus. Din păcate, n-am reușit contra-presing-ul pe care ni l-am propus, dar, în același timp, trebuie să recunoaștem că e diferență de experiență între cele două echipe. La Universitatea Craiova s-au transferat niște jucători pentru un obiectiv imediat, jucători maturi, jucători cu experiență, în jurul vârstei de 30, 31 de ani, în timp ce la noi, proiectul este pe termen mediu și lung, bazat, în special, pe jucători tineri. Fără să fie o scuză, asta nu-nseamnă că excludem rezultatele în acest campionat. Ne dorim și rezultate, dar, în paralele, obiectivul nostru este să formăm, să creștem jucători pentru sezonul următor. Este început de sezon, nu ne așteptam la o așa difrență de scor, mai ales după jocul pe care l-am disputat în urmă cu patru, cinci săptămâni aici. Cred că victoria Craiovei este meritată, dar, din punctul meu de vedere, diferența de scor este un pic cam mare față de realitatea din teren”, a declarat, la finalul meciului, antrenorul principal al echipei timișorene, Cosmin Petruescu.


Ripensia Timișoara va evolua în cea de-a treia etapă a noii ediții din Liga 2, tot în deplasare, la Ploiești, împotriva echipei gazdă F.C. Petrolul. Jocul va avea loc marți, 15 septembrie, cu începere de la ora 19:30.

Cornel Seracin
Foto: prelucrată de pe www.facebook.com/groups/ripensia