Marți, 19 mai, într-o ședință a Consiliului Director al Federației Române de Baschet, ședință desfășurată în regim de videoconferință, cu prezența a 14 componenți ai Consiliului, s-a decis, cu unanimitate de voturi, încetarea ediție 2019/2020 a campionatelor naționale de baschet seniori din România, cu clasamentele în vigoare la data suspendării competiţiilor de către Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă din 12 martie, fără decernarea titlurilor de campioană.
Referitor la acestă decizie, președintele Federației Române de Baschet, domnul Horia Păun, a spus, într-un interviu acordat site-ului oficial al F.R.B., următoarele: „A fost o decizie grea. Apăsătoare chiar. Mai ales că, la masculin, două echipe se aflau la egalitate de puncte și mai aveau de disputat un meci direct înainte de play-off. Au fost discuții lungi, dezbateri, dar este de apreciat că am ajuns la un consens. Le mulțumesc tuturor cluburilor pentru înțelegerea de care au dat dovadă, chiar dacă decizia era greu să ofere satisfactie 100% absolut tuturor celor implicați. Trebuie însa să ținem cont și de moralitate, de fair-play, aspecte care definesc sportul până la urmă: judecând după aceste repere menționate, trebuie să înțelegem toți că titlurile se câștiga doar pe teren. Toată familia baschetului știe că, până la urmă, play-off-ul e un «alt campionat». Nu e doar un clișeu, e o realitate și, teoretic, la finalul play-off-ului oricine poate triumfa, indiferent pe ce loc s-a clasat la finalul sezonului regulat. De aceea, având toată considerația pentru liderii LNBM și LNBF la momentul 12 martie, nu puteam să nu respectăm și celelalte cluburi participante în competiții. Nu era corect, nu era moral, nu era fair-play”.
În cadrul aceleiași ședințe s-a decis ca, în luna august 2020, să se desfășoare Liga de vară (L.N.B.), atât la masculin, cât si la feminin, cu respectarea, dacă asta se va mai impune, reglementărilor în vigoare referitoare la combaterea pandemiei de COVID-19. Aceste competiții nu vor avea caracter obligatoriu și se vor desfășura doar cu participarea jucătorilor români.
Referindu-se la această decizie, președintee Federației Române de Baschet, Horia Păun, în același interviu susținut pentru site-ul oficial al F.R.B., www.frbaschet.ro, a spus: „noi am denumit-o generic «liga națională de vară». Sincer, nu știu dacă aceasta va fi denumirea finală. Cert este că nu ne dorim să fie o «miuță» între echipe. Ne dorim o competiție serioasă, care să se adreseze în primul rând jucătorilor români. Ne dorim o întrecere care să readucă baschetul la nivel de seniori în atenția publicului și a autorităților, încă din luna august. Va fi o competiție oficială, deschisă tuturor echipelor care evoluează în LNBM sau LNBF și care vor dori să se înscrie. Este și o oportunitate pentru cluburile din Liga Națională să vadă la lucru, la un nivel ridicat, juniorii din propria pepinieră. În funcție de succesul acestei competiții, vom decide dacă o vom permanentiza sau nu”.
Cu 13 voturi „pentru” și o abținere, în aceeași ședință, s-a aprobat modificarea Regulamentelor Specifice ale Campionatelor Naționale de juniori și s-a decis ca toate Campionatele Naționale, ediția 2019/2020, de la toate categoriile de juniori (U13, U14, U15, U16, U18 și U20) să se reia prin organizarea unor turnee finale, cu participarea primelor 8 echipe. Aceste turnee finale, în urma cărora se vor stabili și echipele campioane, urmează să se desfășoare în luna august 2020.


Care sunt prioritățile pentru baschetul din Timișoara, managerul secției de baschet al S.C.M. Timișoara și antrenorul principal al echipei de baschet masculin C.S. S.C.M. Timișoara, Dragan Petričević, a declarat următoarele, potrivit bc-tm.ro: „Există două lucruri de care doresc să ne ocupăm cu foarte multă atenţie în viitor - sectorul juvenil şi relaţia cu suporterii. La primul dintre ele mă refer la toate acţiunile pe care le vom lua împreună cu antrenorii Radenko Toroman şi Petru Czmor, care de altfel îşi fac treaba foarte bine. Împreună cu ei vom gândi şi vom dezvolta unele direcţii noi în ceea ce priveşte selecţia la grupele de vârstă U16 şi U18. În ceea ce priveşte al doilea obiectiv, relaţia cu publicul, ne propunem mult mai multe acţiuni în primul rând prin intermediul reţelelor de socializare, oferind mult mai multe informaţii şi un conţinut mai bogat. Avem pregătite anumite acţiuni şi în curând vom oferi mai multe informaţii despre ele. Doresc să mulţumesc în numele întregii secţii de baschet tuturor suporterilor şi simpatizanţilor echipei jocului de baschet, precum şi tuturor timişorenilor care au fost alături de noi, presei timişorene pentru o colaborare fair-play şi nu în ultimul rând partenerilor din mediul privat care au fost alături de echipă. Faptul că nu am putut să ne luăm rămas bun de pe teren ne obligă să revenim mai puternici şi mai bine pregătiţi în sezonul următor şi să le oferim în continuare suporterilor noştri motive de mândrie. Mereu am considerat că timişorenii nu sunt suporteri de rezultat şi că mai mult contează atitudinea de pe teren decât doar victoria, iar la acest capitol al atitudinii consider că am stat destul de bine, cu o menţiune, că mereu se poate şi mai bine”.
Referindu-se la decizia luată în urmă cu două zile de Consiliul Director al F.R.B., dar și ce va urma, în această perioadă lungă, până la începerea unui nou an competițional pentru echipa pe care o antrenează, C.S. S.C.M. Timișoara, antrenorul principal al echipei timișorene, Dragan Petričević, potrivit bc-tm.ro, a declarat: „Constatăm cu multă tristeţe că s-a ajuns la acest deznodământ. Dar această tristeţe nu se compară cu sentimentul de părere de rău care ne încearcă referitor la situaţia prin care trece întreaga omenire din cauza pandemiei actuale. În continuare, gândul nostru se duce spre victime, spre bolnavi, spre medici şi spre ceilalţi oameni implicaţi în această luptă împotriva pandemiei. În această situaţie, activitatea noastră nu se află în prim-plan, dar în acelaşi timp nu vreau să accept ideea că sportul nu este o activitate importantă în ceea ce priveşte viaţa şi sănătatea unei naţiuni. Am văzut preşedinţi ai unor ţări care au declarat că revenirea la activităţile sportive organizate, nu doar la cele practicate în mod individual cu scop de recreere, reprezintă o prioritate în viaţa unei societăţi. Ca atare, ne gândim şi noi din acest moment, în sensul în care acceptăm şi înţelegem necesitatea unei opriri, să începem pregătirea în vederea continuării acestei activităţi pentru sezonul viitor. Începând de acum, munca noastră se împarte în două direcţii. Dispare partea legată de deplasări, de organizare de meciuri, de competiţii, dar la fiecare final de sezon, indifierent dacă acesta se petrece acum sau la sfârşitul lunii, cum trebuia să fie dacă s-ar fi jucat conform programării iniţiale, sunt aceleaşi sarcini de care trebuie să ţinem cont, şi anume încheierea relaţiilor de natură financiară, organizatorică şi de logistică cu toţi participanţii la activitatea sportivă care se află la final de contract. La unii este vorba despre sfârşit de contract, iar la alţii despre sfârşit de contract cu renegociere pentru continuarea lui. La fiecare club există sportivi care au relaţii contractuale şi pentru sezonul următor sau chiar pentru mai multe sezoane în faţă. Având în vedere că o mare parte dintre sportivi sunt la casele lor, ne vom concentra pe această parte administrativă care înseamnă înainte de toate organizarea plecării celor doi jucători americani aflaţi la Timişoara, iar în perioada imediat următoare vom începe negocierile şi renegocierile cu privire la alcătuirea unui lot pentru sezonul următor”.


Așadar, anul competițional 2019/2020, pentru întrecerile de baschet, a luat sfârșit, în clasamentul echipelor masculine pe primele două locuri, la egalitate de puncte, 33, diferențiate de coșaveraj, aflându-se Universitatea Banca-Transilvania Cluj (locul 1) și C.S.M. C.S. Universitatea Oradea (locul 2). C.S. S.C.M. Timișoara a încheiat pe locul 6 în grupa de elită („Top 6”), iar în Cupa României a evoluat la turneul final, întrecere ce s-a încheiat cu câștigarea trofeului de către echipa Universitatea Banca-Transilvania Cluj, care a dispus în finala mare, 68:61, de C.S.M. C.S. Universitatea Oradea.
Revenind la ședința Consiliului Director al F.R.B., s-a aprobat, prin vot, propunerea de dizolvare a Comitetului pentru Situații de Urgență din cadrul F.R.B., care a funcționat pe durata stării de urgență.

Cornel Seracin