Cea de-a XXII-a etapă a ligii secunde de fotbal (cea de-a treia a returului), prima din anul 2020, a programat, printre alte meciuri, Ripensia Timișoara-F.C. Metaloglobus București. Disputa a avut loc pe gazonul stadionului „Electrica”, pe un timp cu soare, dar cu un aer rece, în care cele două echipe s-au străduit să ofere un spectacol sportiv agreabil, evoluând cu mult aplomb, în care, la capătul celor 90 de minute s-a impus team-ul care și-a dorit mai mult victoria și a reușit să se adapteze mai bine condițiilor unui teren destul de greu.


La fluierul de start al arbitrului de centru, Mircea Ardelean, asistat la cele două tușe de Răzvan Nistoran și Casian Băla, au început jocul următorii fotbaliști:
A.F.C. Ripensia Timișoara: Horațiu Moldovan - Caius Lungu, Cladiu Apro (cpt.), Mihai Hecsko, Andrei Macrițchii - Valerii Macrițchii, Tudor Călin, Alexandru Neagu (Gabriel Stoi, minutul 66) - Vlad Chera, Alexandru Popovici (Ion Vasluian, minutul 84), Vlad Tudorache (Cosmin Sârbu, minutul 73). Antrenori, Alexandru Pelici (principal), Călin Mada (secund), Călin Frunză (antrenor, portari).
F.C. Metaloglobus București: George Gavrilaș - Iulian Ciubotaru, Florin Plămadă, Cristian Cazan, Andrei Sava - Alexandru Ciocâlteu (Raul Gavîriliță, minutul 69), Sota Mino, Andrei Lungu (Alexandru Coman, minutul 46), Alexandru Duminică (Ianis Stoica, minutul 46) - Ovidiu Herea (cpt.), Claudiu Herea. Antrenori, Marius Măldărășanu (principal), Dumitru Costache (secund), Radu Crețulescu (antrenor, portari).

Ripensia Timișoara a început mai bine jocul, iar în minutul 6 a irosit prima ocazie de a deschide scorul. De la aproximativ 8, 9 metri de poarta oaspeților, cu o lovitură de cap, Alexandru Popovici a reluat mingea centrată de un coechipier aflat pe stânga, dar nu a țintit spațiul porții adverse, balonul trecând peste bara transversală și a căzut pe plasă.
Următoarea bună ocazie de a marcat a aparținut tot echipei bănățene. Alexandru Popovici, aflat în jumătatea de teren a oaspeților, este lansat într-o cursă spre poarta adversă cu o pasă venită din partea unui coechipier aflat în jumătatea proprie de teren (în zona centrului terenului). Portarul George Gavrilaș în afara propriului careului de 16 metri pentru a-l întâmpina pe Alexandru Popovici, dar atacatul lui „Ripi” a reușit să-l evite, executând un driblig, dar a intrat în unghi (pe dreapta) iar de acolo a trimis mingea cu piciorul drept, pe lângă stâlpul din stânga portarului echipei bucureștene.
Oaspeții au o bună ocazie de gol, în minutul 19. În urma unei recuperări a balonului din propria jumătate de teren, minge a ajuns pe stânga, la Alexandru Duminică, iar acesta, aflat în jumătatea de teren a Ripensiei, a trimis lui Ciocîlteu (foto 5), aflat la marginea careului de 16 metri al lui „Ripi”, care a trimis cu o lovitură de cap, în dreapta sa, lui Ovidiu Herea, care, aflat la marginea careului de 16 metri advers, a trimis balonul, cu dreptul, pe lângă stâlpul din dreapta portarului Horațiu Moldovan.
În minutul 22, grație eforturilor întregii echipe, Ripensia Timișoara a deschis scorul. Vlad Tudorache a executat o lovitură de colț (foto 6), în careul oaspeților (foto 7), iar de acolo, dintr-un buchet de jucători, Tudor Călin s-a înălțat și a șters balonul cu capul, trimițându-l în colțul lung al portarului George Gavrilaș, 1-0.
În minutul 29 a urmat cel de-al doilea gol al Ripensiei în acest joc. Alexandru Neagu a centrat de pe partea stângă a jumătății de teren a oaspeților, în careul echipei bucureștene, dar, din careu, Alexandru Duminică a respins balonul cu capul, până la Caius Lungu, care, aflat la aproximativ 18 metri de poarta echipei bucureștene, a expediat, cu piciorul drept, din vole, balonul în vinclul porții lui George Gavrilaș, mărind avantajul gazdelor, 2-0.
Ofensiva echipei Ripensia Timișoara la poarta formației bucureștene a continuat, iar în minutul 32, „Ripi” a beneficiat de o lovitură de la 11 metri. Caius Lungu a recuperat un balon pe partea stângă a propriei jumătăți de teren, în apropierea liniei de tușă, l-a deschis pe Vlad Tudorache, aflat pe stânga, în jumătatea de teren a oaspeților, care a făcut un sprint cu balonul la picior spre careul advers, a intrat în careul oaspeților, dar acolo a fost faultat de fundașul Iulian Ciubotaru. Penalty-ul a fost executat de căpitanul echipei bănățene, Claudiu Apro, în dreapta portarului bucureștean, care, deși aflat pe minge, nu s-a putut opune golului (video 1). Ripensia conducea cu 3-0 din minutul 33.
Ultima fază de consemnat, din prima parte a jocului, a avut loc la poarta echipei Metaloglobus. Vlad Chera, din careul advers, lateral dreapta, trimite puțin pe lângă poarta lui Gavrilaș. Un șut bun venit în urma unui schimb de pase cu Alexandru Popovici, în suprafața de pedeapsă a oaspeților.


În partea a doua a jocului, Ripensia Timișoara a dat mai mult posibilitatea oaspeților să se afle în jumătatea de teren adversă, dar acțiunile echipei bucureștene nu au reușit să pericliteze plasa porții lui Horațiu Moldovan.
În minutul 50, arbitrul partidei consideră fault la Ianis Stoica, făcut de Caius Lungu, în careul de 16 metri al echipei timișorene și acordă 11 metri pentru oaspeți. Ovidiu Herea a executat penalty-ul (foto 11), în dreapta portarului Horațiu Moldovan, dar portarul lui „Ripi” a ghicit colțul, a respins mingea, iar, în cele din urmă a reușit să o rețină (video 2).
În minutul 56, după o minge recuperată de echipa Ripensiei în propria jumătate de teren, din mai multe pase, balonul ajunge la Vlad Tudorache (foto 12), aflat la 10 metri de spațiul porții lui Gavrilaș, Vlad Tudorache șutează, dar mingea este deviată de Andrei Sava în corner.
În minutul 78, Tudor Călin a recuperat o minge în propria jumătate de teren, a plecat cu mingea la picior pe partea stângă, a pasat lui Cosmin Sîrbu, aflat în apropierea lui, iar acesta a oferit mingea lui Andrei Macrițchii (foto 13), aflat pe stânga. Andrei Macrițchii a centrat pe dreapta, până la Vlad Chera (foto 14), care a preluat balonul, a intrat cu el în careul de 16 metri al oaspeților și a pasat lui Gabriel Stoi, aflat într-o bună poziție de șut, iar Stoi, din marginea careului de 16 metri, ușor lateral dreapta, a expediat mingea pe spațiul porții lui George Gavrilaș, dar portarul oaspeților a reușit să respingă în dreapta sa, iar de aici, Andrei Sava (foto 15) a acordat out de margine pentru Ripensia.
Astfel s-a încheiat acest meci, cu o echipă a Ripensiei într-o foarte bună dispoziție de joc, capabilă să depășească orice obstacol pentru a obține cele trei prețioase puncte puse în acest joc și, cu o echipă bucureșteană bazată pe tehnică, pe valori individuale mai pronunțate, dar, care n-a reușit să se adapteze condițiilor terenului de joc. Ripensia s-a impus la capătul acestui joc, 3-0, în primul rând datorită unității de grup, având o foarte mare putere de adaptabilitate condițiilor din câmpul de joc, neabuzând de pase lungi, în spatele liniilor adverse și de ratări uriașe la poarta echipei bucureștene.


„Ne așteptam la un meci foarte, foarte greu, pentru că Ripensia era cu «cuțitul la os». Știam că vor fi o echipă foarte agresivă, avându-l antrenor pe domnul Pelici, un antrenor foarte, foarte bun, care pune accent pe organizarea defensivă, însă noi, din punct de vedere al atitudinii, am rămas datori. Nu ne-am adaptat condițiilor (aici mă refer la teren). Este un dezavantaj pentru noi. Din păcate ne-am trezit prea târziu. Era deja 3-0. Cam asta ar fi. Am sperat, din păcate, am arătat că nu suntem o echipă așa mare, cum ne dorim, și o luăm de la capăt. Sunt foarte supărat pe ei, pentru că, astăzi, din punct de vedere al atitudinii, au rămas datori”, a declarat la finalul jocului, antrenorul principal al echipei F.C. Metaloglobus București, Marius Măldărășanu (foto 17).


„O victorie de-nceput, care ne dă moral că putem face lucruri bune și să ne ridicăm un pic din acea zonă. Mă bucur că nu au fost accidentări, nu sunt accidentări. Vom merge la U.T.A., următorul joc, să ne jucăm șansa. Cred că ne-am adaptat mai bine decât Metaloglobus, aici a fost problema. Ei au jucători foarte buni, tehnicitate și valoare individuală foarte ridicate, dar, probabil că terenul le-a pus probleme. Probabil că, dac-ar fi înscris din 11 metri, imediat după pauză, jocul ar fi fost mai tensionat sau ar fi fost probleme mai mari, dar așa nu cred că s-a pus problema învingătorului după aspectul jocului”, a declarat antrenorul principal al echipei timișorene, Alexandru Pelici, la finalul acestui meci.
Din echipa Ripensiei, au lipsit în acest joc, Alexandru Benea (accidentat), Ștefan Dobre (răcit), Ivan Urvanțev (accidentat), Adrian Popa (accidentat în timpul turneului din Antalya), despre fundașul echipei bănățene, „principalul” Alexandru Pelici a declarat că, „poate să absenteze o perioadă mai lungă. E o problemă destul de gravă”.
Referitor la evoluțiile din acest joc ale lui Vlad Tudorache, Alexandru Popovici și Claudiu Apro, antrenorul principal al echipei timișorene a declarat: „Să dea Dumnezeu s-o țină tot așa, pentru că de-asta-i avem! Tudorache a scos penalty-ul. Știam că acolo au jucători sub vârstă, pe poziția de fundaș dreapta (așa au jucat în ultimul meci, împotriva Petrolului) și acesta-i motivul pentru care l-am ales pe Tudorache să joace la stânga noastră, ca să meargă unu la unu, exact pe junior. De acolo a ieșit penalty. Apro are cinci goluri. Bravo lui! E un copil foarte bun. Nu degeaba e căpitanul echipei. Un caracter foarte bun. Un jucător de echipă. S-o țină așa și să fie modești, pentru că sunt jucători tineri. În momentul acesta sunt mulți jucători care promit la Ripensia și se poate face o echipă frumoasă. Asta ne-am dorit de când am venit aici. Să facem o echipă, în primul rând, să nu existe o vedetă sau un jucător care, dacă lipsește... Trebuie să fie un angrenaj din care dacă scoți o rotiță, intră alta, și angrenajul funcționează. Adică, dacă se îmbolnăvește cineva sau se accidentează să nu fim în aer. Asta s-a-ntâmplat în tur și cu «Zalu», accidentat și a lipsit, echipa a mers în continuare și am avut chiar rezultate bune. Suntem mulțumiți c-am reușit să câștigăm acest joc, un prim joc. Vreau să-mi felicit băieții, să mulțumim publicului care-a fost alături de noi și a fost aproape pe tot parcursul jocului. Ne bucurăm astăzi și mâine, și de luni ne gândim la următorul meci”.
Odată cu acest succes, Ripensia Timișoara are un total de 27 puncte în clasamentul actualei ediții a ligii secunde de fotbal și a urcat un loc, după cea de-a XXII-a etapă a întrecerii aflându-se pe locul treisprezece. Etapa viitoare, Ripensia Timișoara va evolua în deplasare, împotriva echipei A.F.C. U.T. Arad.

Cornel Seracin