Confruntarea echipelor fruntașe ale grupei A din Cupa României s-a jucat sâmbătă, 9 noiembrie, pe gazonul arenei „Dan Păltinișanu”, între Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T., echipa de rugby, fanion al Banatului, fostă deținătoare a Cupei României, dar și de mai multe ori campioană a României și C.S.M. Știința Baia Mare, actuala echipă campioană a României la rugby. A fost un meci ce a contat pentru cea de-a V-a etapă a grupei A, meciul având parte de un timp însorit, vântul moderat dând unele greutăți celor două echipe. Înainte-a acestei confruntări, Timișoara Saracens se afla pe primul loc în clasamentul grupei, cu un total de 20 puncte, iar C.S.M. Știința Baia Mare, pe locul doi, cu trei puncte mai puțin decât echipa timișoreană.
În jocul din tur, în Maramureș, echipa bănățeană avea să se impună în fața gazdelor din Baia Mare, 22-17, astfel că, în meciul retur, „zimbrii” aveau neapărat nevoie de victorie pentru a mai putea fi siguri de calificarea-n finala competiției, așa că, pentru echipa maramureșeană, jocul retur, de la Timișoara, a fost un joc de totul s-au nimic.
Înfrângerea suferită pe propriul teren, împotriva Timișoarei, a fost singura pentru „zimbrii” în grupa A din această ediție a Cupei României, în timp ce „sarazinii” din Banat au obținut succese în toate jocurile susținute în această grupă a întrecerii.

Timișoara Saracens a început ofensiv meciul împotriva echipei din Baia Mare, s-a instalat, încă din startul partidei, în jumătatea adversă de teren, iar, la scurtă vreme de la startul meciului, echipa bănățeană a obținut o lovitură de penalitate, dar, de pe partea dreaptă, chiar din apropierea marginii terenului, o distanță de aproximativ 30, 35 metri de buturile oaspeților, conversia a fost ratată.
Oaspeții au replicat, la atacurile gazdelor, iar din minutul 18, în urma conversiei unei lovituri de penalitate, prin „uvertura” Ratu Taniela Maravunawasawasa (foto 9), au deschis scorul, 0-3. În urma acestei situații, echipa timișoreană nu a abandonat ofensiva, iar din minutul 22, în urma conversiei unei lovituri de penalitate, Ionel Melinte a reușit să egaleze, 3-3 (foto 11).
Din minutul 33, Timișoara Sarecens a preluat conducerea scorului, Ionel Melinte reușind conversia unei noi lovituri de penalitate, 6-3 (vezi, video 1). Până la finalul reprizei întâi, Ionel Melinte avea să irosească încă o lovitură de penalitate (vezi, video 2), astfel că, la finalul primelor 40 de minute ale disputei, scorul era în avantajul „sarazinilor” din Banat, 6-3.
Repriza secundă a început tot cu echipa timișoreană în ofensivă, dar defensiva gazdelor a reușit să îndepărteze atacul timișorean, să arunce o minge în atac, iar atacul pornit de „zimbrii” le-a adus o nouă lovitură de penalitate, aceasta fiind convertită de același Ratu Taniela Maravunawasawasa (foto 20), scorul devenind egal, 6-6.
Au urmat momente de presiune ale echipei timișorene în „22”-ul advers, ofensiva gazdelor depunând toate eforturile pentru a culca balonul în terenul de țintă al oaspeților, dar apărarea echipei maramureșene a fost puternică și a rezistat ofensivei gazdelor.
Pe final de joc, au venit și primele eliminări temporare din cele două echipe. Astfel, mai întâi, a văzut un „galben” „pilier”-ul bănățean, Marius Lungu, fiind trimis pe banca pedepselor 10 minute. Rămasă în inferioritate numerică, echipa timișoreană s-a menținut în ofensivă și nu a dat posibilitatea rugby-știlor maramureșeni să părăsească propriul lor „22”. La scurt timp de la eliminarea temporară a „pilier”-ului timișorean, din echipa vizitatoarea , „flanker”-ul Cristi Chirică a fost eliminat din joc și trimis, 10 minute, pe banca pedepselor. Minute bune s-a jucat „paisprezece” la „paisprezece”, iar Timișoara s-a menținut în ofensivă, fiind aproape de essay.
A urmat încă o eliminare temporară din echipa maramureșeană, „pilier”-ul Constantin Pristaviță primind cartonașul galben și eliminare, 10 minute. Momentele de foc la buturile „zimbrilor” au fost continuate de „sarazini”, dar apărarea vizitatorilor s-a dovedit imbatabilă.
Cu două minute înainte de finalul disputei, Timișoara Saracens a obținut o lovitură de penalitate, iar rugby-știi bănățeni decid să o execute direct la buturile oaspeților. De pe stânga, Ionel Melinte execută (vezi, video 3) dar ratează conversia și, totodată posibilitatea de a lua patru puncte din acest meci pentru Timișoara Saracens.
Disputa s-a încheiat la egalitate, 6-6, la capătul unui joc în care cele două echipei au pus multă pasiune, iar finalul de meci a fost unul electrizant pentru public, cei aproximativ 200, 250 de spectatori prezenți în tribunele arenei timișorene, aplaudând, la finalul celor 80 de minute, evoluția favoriților de-a lungul acestei, adevărate semifinale a Cupei României.

La startul jocului, pe gazonul verde al arenei „Dan Păltinișanu”, au fost prezenți:
Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T.: Marius Lungu, Horațiu Pungea - Eugen Căpățînă (cpt.) - Valentin Popârlan, Dorin Lazăr - Vlad Neculau,Vasile Rus - Randall Morrison - Bidzina Shamkaradze - Jack Umaga - Moa Maliepo, Florin Popa - Tevita Manumua, Marius Simionescu - Ionel Melinte. Antrenori, Sosene Anesi și Ulises Gamboa. Au mai jucat, Vaovasa Hickley (în locul lui Jack Umaga), Marius Iftimiciuc (în locul lui Bidzina Shamkaradze), Cristian Damian Strătilă (în locul lui, Randall Morrison).
C.S.M. Știința Baia Mare: Constantin Pristaviță, Revazi Dugladze - Ovidiu Cojocaru - Dumani Mtya, 5.Jacob Immelman (cpt.) - Alexandru Alexe, Mihai Dico - Cristi Chirică - Alexandru Țiglă - Ratu Taniela Maravunawasawasa - Sione Fakaosilea, Jgerenaia Khvicha - Taliauli Sikuea, David Feliuai - Paul Popoaia. Antrenori, Eugen Apjok și Paul Rusu. Echipa din Baia Mare nu a efecutat modificări în „XV”-le de strat, de-a lungul desfășurării disputei.
Au asigurat un arbitraj bun, Cristian Șerban (centru), Alexandru Nițulescu (asistent), Răzvan Ștefan (asistent).

La conferința de presă de după joc, antrenorul echipei Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T., Sosene Anesi, a declarat: „A fost un meci cu un final greu, fizic, iar ofensiva noastră a fost foarte bună. Cred că, jucătorii echipei din Baia Mare s-au apărat foarte bine, au pus multă presiune, știau că trebuie să își apere linia, noi ne-am pierdut concentrarea și, poate că, am încercat prea mult să luăm punctele în loc să avem răbdare. Prin modul în care s-au apărat, mai ales în ultimele 15 minute, nu am putut înscrie, cu toate că, pe înaintare, am avut avantaj de unul sau doi oameni. Aici va trebui să lucrăm, pentru că va trebui să jucăm mai bine cu înaintarea, dacă vrem să câștigăm acest gen de meciuri.
Am avut și ocazia să înscriem din penalty, dar nu am reușit. În meciuri ca acesta, cu multă presiune, va trebui să transformăm aceste oportunități, altfel, data viitoare, nu vom putea obține nici măcar un egal.
Sunt multe lucruri pe care trebuie să le luăm în considerare. Melinte a jucat bine în atac, Baia Mare a avut vântul de partea ei, nu puteam juca cu mingi șutate și aveam nevoie de oameni cu care să atacăm, și aici puteam să-l folosim pe Melinte. Am avut și ocazii să luăm cele 4 puncte, dar sunt mulțumit și cu remiza.
Avem șansa să câștigăm cu Tomitanii și să jucăm finala. Nu va fi usor, dar să ne bucurăm de această performanță, apoi sa revenim la antrenamente și să ne pregătim pentru meciul cu Tomitanii”.

Antrenorul echipei C.S.M. Știința Baia Mare, Eugen Apjok, a declarat următoarele la conferința de presă de după meci: „A fost un meci cu-n efort foarte mare și-a fost o propagandă bună pentru rugby. Întotdeauna meciurile Timișoara-Baia Mare sunt echilibrate. Felicitari Timisoarei pentru accederea în finală! Asta este, mergem mai departe! În prima repriza am jucat contra vântului, am stat foarte mult la noi în teren, și, din pacate, în repriza a doua n-am reușit să profităm de vânt, am avut probleme și-n margini. În grămezi, a fost, așa, o penalitate pentru unii, una pentru ceilalți, și, din păcate, am stat foarte mult la noi în teren și am dat ocazia Timișoarei să pună presiune pe echipa noastră, și cartonașele galbene..., am fost nevoiți să stăm mai mult în apărare și n-am putut să mergem în atac, să reușim să marcăm un eseu care ne aducea nouă calificarea”.

La conferința de presă de după joc, au onorat cu prezența, oferind declarații, căpitanul echipei bănățene, „taloner”-ul Eugen Căpățînă și fundaș-ul Marius Simionescu. Căpitanul echipei timișorene a declarat: „Suntem mulțumiți de joc. Cred că s-a văzut o clară creștere a echipei, o clară dorință a băieților, o foame de trofee, pentru că avem o pauză și trebuie, iarăși, să aducem ceea ce ni se cuvine. Cred c-a fost un joc închis, pentru că, până la urmă, a fost o semifinală, dacă stăm să ne gândim. A fost un joc închis, toată lumea nu a riscat, vântul ne-a pus reale probleme (cel puțin în repriza a doua), băieții s-au comportat exemplar și mă bucur că am ajuns în faza finală.
Am avut oportunitatea de a prelua conducerea, din păcate, a fost vânt, și «Meli» a făcut tot ce a putut. Am gândit-o destul de bine, pentru că mai erau două minute, am decis că, ori dacă dăm, sau nu dăm, va fi egal și vom primi balonul, vom merge iarăși la ei (mai era un minut) și am gândit s-o dăm la bețe, nu avem nevoie de accidentări sau mai știu eu ce, să pierdem balonul în zona aia, iar apoi, ei să ne ia la joacă. Știam că am condus la ei și ne-am asigurat locu-n finală. Ăsta a fost gândul nostru, asta-m promis și aici am ajuns.
Cred că sunt bine cu toți, după acest meci. Nu am văzut niciun băiat să iese pe bază de accidentare. Antrenorul a încercat să țină echipa cât mai mult (să țină aceeași echipă), cred, să nu fie vreun dezechilibru sau să se-ntâmple ceva. Cred că, meciul următor, mulți băieți care n-au jucat, vor juca”.
„A fost un meci greu. Cred că ne-a lipsit mai multă concentrare și, cam atât. Forță am avut, am stat acolo-n butul lor. Ne-am dorit victoria, dar, în ultimele 15, 20 de minute, a fost greu, Baia Mare s-a apărat bine (am încercat tot posibilul), a fost sub presiune, n-am apucat să finalizăm. Eu, la fiecare meci sunt aproape, dar nu reușesc să finalizez. O să se întâmple, data viitoare! Finala Cupei nu cred că o să fie ușoară. Poate că, dacă o să fim concentrați, o să fie ușoară, dar Steaua este un adversar puternic”, a declarat tânărul fundaș al echipei bănățene, Marius Simionescu.

După cinci etape jucate în grupa A, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T. este pe primul loc în clasament, cu un total de 21 puncte, iar ultima etapă o va disputa la malul mării, împotriva echipei A.C.S. Tomitanii Constanța, echipă care, în celălalt joc al grupei A, a fost învinsă la Cluj Napoca, de C.S. Universitatea, 3-7. Jocul dintre Tomitanii Constanța și Timișoara Saracens se va disputa sâmbătă, 23 noiembrie, pe gazonul stadionului „Mihail Naca” din Constanța.
În cealaltă grupă a întrecerii, Grupa B, C.S. Dinamo București a învins, S.C.M. Gloria Buzău, 21-20, liderul grupei fiind C.S.A. Steaua, team care nu a jucat în etapa a V-a din grupă, echipa de rugby C.S.M. București fiind desființată.
Finala Cupei României la rugby, ediția 2019, se va juca la Brașov, în cartierul Noua, sâmbătă, 7 decembrie, urmând să aducă față în față, primele clasate în grupele A și B, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T. și C.S.A. Steaua București.
La meciul dintre Timișoara Saracens și C.S.M. Știința Baia Mare din etapa a V-a a grupei A, Cupa României, a fost prezent noul antrenor principal al naționalei de rugby seniori a României, Andy Robinson, Timișoara Saracens având mai mulți componenți convocați într-un stadiu de evaluare de către selecționer. Astfel, dintre rugby-știi convocați la acest stadiu de evaluare, se află și timișorenii Eugen Căpățînă, Andrei Rădoi, Ionuț Mureșan, Marius Iftimiciuc, Dorin Lazăr, Vlad Neculau, Gabriel Rupanu, Florin Popa, Moa Maliepo, Vlăduț Zaharia, Marius Simionescu, Ionel Melinte, Stephen Shennan, Cătălin Fercu. În staff-ul tehnic al echipei naționale de rugby seniori a României este, antrenor pe treisferturi, Sosene Anesi.
Stejarii s-au reuni sâmbătă, 9 noimebrie, la C.S.N. Snagov, pentru stagiu de pregatire, acesta desfășurându-se până în data de 21 noiembrie.