Turneul final al Campionatului European de Fotbal, Franța 2016, și-a încheiat faza optimilor de finală. Această fază a oferit meciuri atractive în care aproape toate favoritele s-au calificat în faza sferturilor de finală, naţionala de fotbal a Islandei oferind singura surpriză din această fază.


Astfel, în primul meci al optimilor de finală, joc susținut pe gazonul stadionului  „Geoffroy-Guichard” din Saint-Étienne, naționalele de fotbal ale Elveției și Poloniei au oferit spectatorilor prezenți în tribune un joc de peste 120 de minute, calificata decizându-se abia după executarea loviturilor de la 11 metri, deoarece după cele 90 de minute de joc scorul a fost egal, 1-1, același scor menținându-se și după cele două reprize de 15 minute fiecare, de prelungiri. În urma executării loviturilor de la 11 metri, în faza sferturilor de finală s-a calificat naționala de fotbal a Poloniei. Țara Galilor și Irlanda de Nord au oferit și ele spectacolul lor fotbalistic pe gazonul stadionului „Parc des Prince” din Paris, în prima zi de dispută a optimilor de finală, suporterii galezi plecând de la stadion foarte încântați datorită faptului că naționala lor a reușit să învingă, 1-0, echipa nord-irlandeză și să se califice, pentru prima dată, în faza sferturilor de finală ale acestei competiții în care participă în premieră. Prima zi a optimilor de finală a fost încheiată de meciul dintre naționalele de fotbal ale Croației și Portugaliei, jocul lor de pe gazonul stadionului „Bollaert-Deleris” din Lens oferind publicului prezent în tribune 120 de minute de fotbal, în care cele două echipe au arătat, în cea mai mare parte a timpului, că se mulțumesc cu scorul nul și așteaptă loviturile de la 11 metri. În cele din urmă, victoria a revenit naționalei de fotbal a Portugaliei. „lusitanii” impunându-se cu 1-0.
Cea de-a doua zi a „optimilor” a adus în atenția publicului încă trei jocuri. În primul joc, disputat pe gazonul stadionului din Lyon, „Parc Olympique Lyonnais”, naționala de fotbal a „cocoșului galic”, Franța, a întrecut naționala de fotbal a Irlandei, „cocoșii” impunându-se la capătul celor 90 de minute de joc cu 2-1. Pe gazonul stadionului „Pierre-Mauroy” din Lille, naționala de fotbal a Germaniei, campioana mondială, a administrat un 3-0 naționalei de fotbal a Slovaciei, calificându-se astfel, fără dificultăți, în sferturile de finală ale competiției. În ultimul joc al celei de-a doua zile a „optimilor”, naționala de fotbal a Belgiei a obținut o victorie facilă în fața naționalei similare a Ungariei, o echipă care a realizat o surpriză plăcută în acest turneu final, reușind să depășească faza grupelor, naționala „dracilor roșii” impunându-se cu 4-0, pe gazonul stadionului Municipal din Toulouse, eliminând Ungaria din competiție.
În ultima zi a „optimilor” Italia a eliminat Spania (campioana europeană în exerciţiu), la capătul unui meci ce s-a desfăşurat pe gazonul stadionului din Paris, „Stade de France”, „azzurri” impunându-se cu 2-0 la capătul celor 90 de minute de joc. În ultimul meci al „optimilor” s-a produs surpriza. Echipa naţională a Islandei, pentru prima dată prezentă la un turneu final de campionat european, a eliminat naţionala similară a Angliei. La finalul celor 90 de minute de joc desfăşurat pe gazonul stadionului „Allianz Riviera” din Nice, Islanda a învins cu 2-1 Anglia şi s-a calificat în faza sferturilor de finală ale Euro2016.

Elveția – Polonia 1-1, 4-5 (după 11 metri)
În primele 45 de minute ale meciului, cele două echipe au oferit spectatorilor momente de fotbal bun, polonezii dominând prima repriză, iar asta mai ales pentru că au fost mai activi și au pasat mai precis. Ambele echipe au ținut cât mai mult mingea în primele 45 de minute ale jocului.
Prima ocazie de gol a fost pentru Polonia, în minutul 1, Milik a recuperat o minge la marginea careului, a șutat, dar mingea a trecut puțin peste transversala porții elvețienilor. În minutul 30, Grosicki a trimis un șut surprinzător de la marginea careului de 16 metri advers, dar mingea a trecut peste bara transversală. În minutul 32, Milik controlează bine mingea ajunsă la el în urma unei centrări și, din marginea careului de 6 metri a trimis peste „transversală”. În minutul 35, Schär a reușit o bună demarcare, în careul advers, față de adversarul său direct, a primit o minge venită în urma executării unei lovituri de colț, dar lovitura sa cu capul, dintr-o bună poziție față de poarta adversă, a trimis mingea la portarul polonez.
În minutul 38, se schimbă scorul. După finalizarea unei lovituri de colț a elevețienilor, mingea a ajuns în brațele portarului Fabiański care l-a pus într-o cursă pe partea stângă a trenului, pe Grosicki care odată ajuns la marginea careului advers l-a deschis pe partea opusă, fiind liber în careul de 16 metri advers, pe Błaszczykowski, mijlocașul polonez trimițând mingea în dreapta portarului Sommer, pe colțul lung.
În minutul 52, Shaqiri a primit o pasă la marginea careului de 16 metri advers, a șutat mingea pe spațiul porții adverse, dar portarul  Fabiański a respins balonul. Un minut mai târziu, Błaszczykowski expediază un șut la poarta apărată de Sommer, de la marginea careului de 16 metri advers, dar portarul elvețienilor a respins mingea și a acordat corner.
În minutul 72, Rodriguez a executat foarte bine o lovitură liberă de la aproximativ 20 de metri de poarta lui Fabiański, a șutat direct pe spațiul porții, în stânga portarului polonez, în colțul de sus, dar acesta a intrevenit, a agățat mingea și a acordat corner. În urma loviturii de colț, centrarea în careul advers este reluată cu capul de Schär pe lângă stâlpul din dreapta portarului polonez. În minutul 78, în urma unei lovituri libere executată de elvețieni în careul de 16 metri advers, mingea a ajuns la Seferović care din partea stângă a careului de 16 metri a expediat mingea în „transversala” porții lui Fabiański.
În minutul 81 are loc modificarea scorului. Pe partea dreaptă a terenului, în jumătatea echipei poloneze, Xhaka inițiază o acțiune de atac, îi pasează lui Lichtsteiner, iar fundașul elvețian trimite în careul de 16 metri advers. De aici, în urma atingerii de către Pazdan, care a dorit să o îndepărteze din propria suprafața de pedeapsă, mingea ajunge la Shaquiri aflat la marginea careului de 16 metri, iar de aici mijlocașul elvețian, din foarfecă, trimite mingea în stânga portarului polonez, la colțul scurt. Gol spectaculos, iar scorul devenea egal, 1-1.
Cum până la finalul celor 90 de minute de joc nu s-a mai marcat, s-a ajuns la 30 de minute de joc suplimentar, echipele jucând încă două reprize de câte 15 minute fiecare.
În timpul celor 30 de minute suplimentare, două ocazii reţin atenţia, ambele spre sfârşitul reprizei a doua a prelungirilor, în minutele 113 şi 118, ambele ratate de echipa naţională a Elveţiei, prin Derdiyok, portarul polonez, Fabiański opunându-se golului.
La loviturile de la 11 metri, au transformat pentru Elveţia, Lichtsteiner, Shaqiri, Schär şi Rodríguez, iar pentru Polonia au înscris Lewandowski, Milik, Glik, Błaszczykowski şi Krychowiak. Xhaka a ratat lovitura de la 11 metri, echipa Elveţiei pierzând astfel în faţa Poloniei cu 4-5.
A fost un meci echilibrat per total. Ambele echipe au dat tot ce au putut, iar ca tactică de joc, ambele echipe au construit încet atacul.

Ţara Galilor –Irlanda de Nord 1-0
În prima repriză a acestui meci, cele două echipe nu au reuşit o prestaţie deosebită în joc. Nici galezii şi nici nord-irlandezii nu au reuşit să controleze jocul în primele 45 de minute. Galezii au menţinut posesia mingii, iar nord-irlandezii au jucat cu pase lungi.
Bune ocazii în acestă primă repriză au irosit nord-irlandezii, în minutul 10, prin Dallas care a trimis un şut pe colţul din dreapta portarului galez, după ce a fost bine angajat în careul de 16 metri advers, portarul Hennessey opunându-se intrării mingii în plasa porţii sale şi acordând corner, iar în minutul 22, acelaşi portar galez Hennessey are o intervenţie de aplaudat la şutul expediat de Ward, mingea urmând să fie plasată în partea de sus a porţii sale, dar apărătorul buturilor galeze a intervenit foarte bine şi a acordat corner.
În partea secundă a jocului, echipa galeză se află în mai multe rânduri în situaţia de a marca, dar Vokes (minutul 53) şi Bale (minutul 58 din lovitură liberă) irosesc bune ocazii de a aduce Ţara Galilor în avantaj.
În minutul 75 galezii reuşesc calificarea printr-un autogol. Ramsey i-a pasat lui Bale care intră pe partea stângă a terenului şi de la marginea careului de 16 metri advers a centrat în careul de 6 metri, iar de aici McAuley dorind să îndepărteze pericolul din suprafaţa de pedeapsă a trimis balonul în propria poartă, presat fiind şi de galezul Robson-Kanu.
Meciul se încheie cu succesul la limită al Ţării Galilor care a acces, la prima participare la un turneu final de campionat european, în faza sferturilor de finală. În cele din urmă s-a dovedit că echipa galeză care a avut mai mult posesia balonului a reuşit o victorie strălucită în faţa echipei nord-irlandeze care a avut ca şi principală preocupare în acest joc, mai ales în partea a doua, defensiva.


Croaţia – Portugalia 0-0, 0-1 după prelungiri
Prima repriză a acestui joc se poate caracteriza ca fiind una mediocră din punct de vedere al spectacolului fotbalistic din teren. Cele două echipe au irosit câteva bune oportunităţi de a marca, dar, per ansamblu, primele 45 de minute de joc au fost echilibrate, ambele echipe bazându-se foarte mult pe combinaţii ale mingii. 
În minutul 25, la capătul unei lovituri libere executată în careul de 16 metri al croaţilor, Pepe aflat la punctul cu var, a sărit şi a trimis cu capul o minge, mult peste poarta croaţilor. În minutul 30, croaţii irosesc o bună ocazie de gol prin Perišić care a luat o acţiune pe cont propriu şi, din careul de 16 metri advers, a trimis mingea pe lângă stâlpul din stânga portarului portughez.
În minutul 62, Vida a irosit o nouă oportunitate de a marca pentru croaţi. În urma unei lovituri libere ce a fost bine executată în suprafaţa de pedeapsă adversă, Vida, de la punctul cu var, s-a înălţat şi a trimis balonul cu capul, dar pe lângă stâlpul din dreapta portarului Rui Patrício.
Cum nu s-a reuşit înscrierea vreunui gol până al finalul celor 90 de minute de joc, au urmat 30 de minute de prelungire.
În minutul 113, Vida a trimis cu capul peste „transversala” portugheză după o centrare în careu, din cornerul executat de Brozović, iar în minutul 116, Perišić, aflat la marginea careului de şase metri advers, a primit o centrare de la marginea terenului şi, cu o lovitură de cap, a trimis balonul în bara din dreapta portarului portughez.
După această fază, portughezi reuşesc să pornească în atac şi, din câteva pase ajung în careul echipei croate, aici fiind găsit Ronaldo care trimite mingea pe centrul porţii, portarul Subašić respinge, dar mingea a ajuns la Quaresma care cu o lovitură cu capul a trimis-o în plasa porţii echipei croate, în minutul 117.
Astfel, meciul s-a încheiat cu victoria la limită a portughezilor care au acces în faza sferturilor de finală ale întrecerii, naţionala de fotbal a Croaţiei fiind eliminată de la Euro2016. Per ansamblu, a fost un joc cu puţine faze de poartă, lipsit de spectaculozitate, ambele echipe mulţumindu-se să combine şi să păstreze balonul cât mai mult în posesie.

Franţa – Irlanda 2-1
Primele 45 de minute ale acestui joc au fost pline de acţiune, echipele ratând şanse mari de a înscrie. Naţionala de fotbal a „cocoşului galic” a fost mai activă în aceste prime 45 de minute ale jocului, francezii au fost mai precişi în pase, au jucat cu mai multă încredere într-un meci în care au pasat şi au păstrat mai mult mingea. Irlandezii s-au bazat mai mult pe defensivă şi pe contraatacuri.
În minutul 2 al jocului, Pogba l-a faultat în careul de 16 metri pe Long, iar arbitrul a dictat lovitură de la 11 metri în favoarea Irlandei. A executat Brady, în stânga portarului Lloris, mingea lovind rădăcina barei din stânga portarului francez şi apoi poposind în plasă. Irlanda conducea cu 1-0.
În minutul 22, Murphy a ratat o bună ocazie pentru irlandezi, din interiorul careului de 16 metri advers a trimis la colţul lung, dar portarul Lloris s-a întins şi a reuşit să evite intrarea mingii în poarta sa.
În minutul 58, Sagna a centrat dintr-un lob în careul de 16 metri advers, iar de aici Griezmann, cu capul, a înscris în dreapta portarului irlandez. Scorul devenea egal, 1-1. În minutul 61, francezii preiau conducerea pe tabela de marcaj printr-un gol reuşit de Griezmann aflat cu o pasă a lui Giroud în careul de 16 metri advers, atacantul francez trimiţând balonul în stânga portarului Randolph, consfinţind astfel victoria echipei Franţei.
Din minutul 66, irlandezii au evoluat în 10 fotbalişti, Duffy fiind eliminat din joc, primind cartonaşul roşu, după un fault la marginea careului de 16 metri, asupra lui Griezmann.
La capătul unui meci deosebit de animat, cu multe faze captivante la cele două porţi, naţionala de fotbal a Franţei a obţinut calificarea în sferturile de finală ale Campionatului European de Fotbal.


Germania – Slovacia 3-0
În primele 45 de minute, jocul a fost unul cu destule faze spectaculoase, Germania, campioana mondială, arătându-şi superioritatea pe terenul de joc, construind încet faze de atac la poarta slovacilor. Echipa naţională a Slovaciei a întrebuinţat contraatacuri rapide în prima repriză, nereuşind să înscrie vreun gol în poarta echipei adverse.
În minutul 8, în urma unei lovituri de colţ ce a fost executată de Kroos, mingea a ajuns la J. Boateng care de la marginea careului de 16 metri advers a trimis un şut la capătul căruia mingea a poposit în plasă, în dreapta portarului Kozáčik. În minutul 13, Škrtel a comis un fault în careu asupra lui Gómez, iar arbitrul a acordat lovitură de la 11 metri în favoarea Germaniei. A executat Özil, dar portarul Kozáčik a intuit colţul de execuţie şi a respins mingea.
În minutul 41, Kucka, din interiorul careului de 16 metri advers, a interceptat o centrare venită de la un coechipier şi, cu capul a trimis pe poarta lui Neuer, dar portarul german, cu un reflex salvator a împiedicat intrarea mingii în plasa porţii sale.
În minutul 43, Germania şi-a mărit avantajul pe tabela de marcaj. Gómez a trimis pentru a doua oară balonul în poarta slovacă după ce a primit o pasă în careul de şase metri advers, de la Draxler, ridicând scorul la 2-0 în favoarea echipei sale.
În minutul 63, după o lovitură de colţ executată în careu de Kroos, mingea ajunge la Hummels care sare în duel cu Škrtel, mijlocaşul german trimiţând mingea la Draxler care, din careul de şase metri advers, din vole, trimite în plasa porţii adverse şi stabileşte scorul final, 3-0 pentru Germania.

Ungaria – Belgia 0-4
În prima repriză jocul a fost încărcat de acţiuni la porţile celor două echipe. Belgia a fost echipa mai bună în prima parte a meciului, ambele echipe încercând în primele 45 de minute ale jocului să menţină cât mai mult controlul balonului.
În minutul 10, naţionala de fotbal a Belgiei a deschis scorul. De Bruyne a executat în careul advers o lovitură liberă, Alderweireld, aflat la marginea careului de şase metri a sărit pentru a o lovi cu capul şi a trimis-o în colţul lung al porţii lui Király. În minutul 35, De Bruyne a executat o lovitură liberă şi printr-o torpilă îi înceracă vigilenţa lui Király, portarul maghiarilor reuşeşte să devieze mingea în bara transversală.
În minutul 66, Pinter a trimis un şut puternic de la distanţă pe spaţiul porţii lui Courtois, mingea se ducea sub bara transversală, dar portarul belgian a acordat corner. În minutul 69, Juhasz a irosit o bună oportunitate de a egala. În urma unei lovituri libere, mingea a fost trimisă cu o centrare în careul de 16 metri, iar Juhasz aflat în careul de 16 metri advers a trimis un şut pe lângă stâlpul din dreapta portarului belgian.
În minutul 78, Hazard i-a pasat în interiorul careului lui Batshuayi care din apropierea porţii a introdus mingea în plasă, ridicând scorul la 2-0 în favoarea echipei sale. În minutul 80, Hazard a reuşit să înscrie pentru 3-0, după un şut pe jos de la marginea careului de 16 metri advers, trimiţând mingea în plasa porţii lui Király, în stânga portarului maghiar. În minutul 90 + 1 a urmat şi cel de-al patrulea gol al echipei naţionale a Belgiei, în acest meci. Carrasco a fost găsit cu o pasă decisivă spre careul de 16 metri advers, mijlocaşul belgian a intrat în careul de 16 metri şi a trimis în plasa porţii lui Király, consfinţind rezultatul final al jocului.

Italia – Spania 2-0
În prima repriză a acestui joc am văzut un meci de bună calitate, deloc plictisitor. Italienii au dominat prima repriză, utilizând pase lungi şi centrări în careul advers. Echipa spaniolă, campioană a Europei, s-a mulţumit să construiască încet atacul în primele 45 de minute ale meciului.
După o serie de ocazii la poarta lui De Gea, naţionala de fotbal a Italiei reuşeşte deschiderea scorului în minutul 33. După o lovitură liberă executată pe spaţiul porţii, portarul spaniol nu a reuşit să reţină mingea care, respinsă fiind, Chiellini aflat la locul potrivit şi la momentul potrivit a preuat-o şi a timis-o, din careul de şase metri advers, în plasa porţii spaniole.
În contul echipei Spaniei o singură fază mai periculoasă în prima repriză, la poarta lui Buffon. În minutul 22, Álvaro Morata a trimis în careul advers, dar încercarea sa a fost respinsă.
În repriza secundă, spaniolii şi-au creat câteva bune oportunităţi de a egala, dar tabela de marcaj rămâne nemodificată în dreptul lor. Cele mai mari ocazii de gol au aparţinut şi în această a doua repriză, naţionalei de fotbal a Italiei, „azzurri” reuşind golul doi în minutul 90 + 1 prin Pellè care a înscris din interiorul careului advers după o pasă primită de la Darmian.
Italia s-a calificat în faza sferturilor de finală ale competiţiei la capătul unui joc animat, plin de ocazii, italienii controlând jocul, aşteptând momentele de greşeală ale spaniolilor pentru a recupera mingea şi a declanşa contraatacuri periculoase. Spania a practicat un joc de posesie, ocaziile create la poarta lui Buffon nereuşind să dezgheţe tabela de marcaj în dreptul echipei iberice.


Anglia – Islanda 1-2
A fost meciul care a oferit prima surpriză la capătul celor 90 de minute, naţionala de fotbal a Islandei reuşind să se califice în „sferturi”. Prima repriză a oferit un bun spectacol publicului prezent la meci, cele două echipe oferind un joc atractiv cu multă pasiune şi determinare. Nici una din cele două echipe nu a controlat jocul în prima repriză. Naţionala Angliei a jucat un fotbal în care a combinat mult, pe când islandezii au avut contraatacuri prin care au încercat să învingă defensiva engleză. 
În minutul 4, portarul Halldórsson a comis fault în careu asupra lui Sterling, arbitrul jocului acordând lovitură de la 11 metri echipei Angliei. A executat Rooney şi l-a învins pe portarul islandez cu o minge trimisă în dreapta sa. Anglia conducea cu 1-0.
În minutul 6, Árnason, aflat în careul de 16 metri advers, a trimis cu capul la R. Sigurðsson, fundaşul islandez reluând în plasa porţii lui Hart, din careul de şase metri. Scorul devenea egal, 1-1.
După câteva minute de joc în care englezii irosesc bune oportunităţi de a marca, în minutul 18, se produce neprevăzutul. După câteva pase bune, mingea trecând pe la Gunnarsson, Sævarsson, Guðmundsson, G. Sigurðsson şi în final la K. Sigþórsson, ultimul primeşe mingea la marginea careului de 16 metri advers, intră în careu şi trimite un şut puternic pe colţul scurt al portarului Hart care nu reuşeşte să reţină sau să respingă mingea, aceasta poposind în plasa porţii sale. Islandezii preluau conducerea, 2-1, cu acest rezultat încheindu-se acest ultim meci din faza „optimilor”.
La capătul unui joc plin de acţiune, islandezii au obţinut o calificare istorică pentru ţara lor, reuşind să acceadă încă de la prima lor participare la un turneu final „european” în primele opt echipe ale continentului, obţinând o performanţă nemaiîntâlnită în istoria naţionalei lor până la acest moment.


Programul sferturilor de finală este următorul:
Polonia – Portugalia, joi, 30 iunie, ora 22;
Ţara Galilor – Belgia, vineri, 1 iulie, ora 22;
Germania – Italia, sâmbătă, 2 iulie, ora 22;
Franţa – Islanda, duminică, 3 iulie, ora 22.


Cornel Seracin
Foto: uefa.com