Echipa de fotbal Ripensia Timișoara, campioana județului Timiș în ediția 2015-2016, a reeditat la Lupeni, în manșa a doua, retur, a meciului de baraj pentru promovarea în Liga a III-a, succesul din jocul de la Timișoara, învingând cu 3-0 echipa gazdă F.C. „Hercules” Lupeni, campioana județului Hunedoara în ediția 2015-2016.

Și în manșa retur, pe gazonul stadionului „Minerul” din Lupeni, echipa Timișoarei a practicat un bun joc ofensiv, reușind să-și creeze numeroase ocazii de a marca. „Ripensiștii” au desfășurta un joc bazat pe o prelungită posesie a balonului pentru a dezechilibra adversarul, reușind să înscrie primul gol în minutul 4, prin Florin Nanu. 1-0 pentru Ripensia Timișoara a fost scorul la pauză, „ripensiștii” irosind bune oportunități de a se desprinde, în minutul 38, atunci când Nanu a reușit o foarfecă spectaculoasă, mingea trecând puțin deasupra porții gazdelor și minutul 45, atunci când Mediop a fost aproape de a înscrie, după o lovitură de colț executată de Toma. Potrivit relatărilor de la fața locului, în minutul 41, Nanu a fost busculat în careu de un fundaș advers, dar centralul nu a acordat lovitură de la 11 metri în favoarea echipe timișorene.

Și în partea a doua a jocului, Ripensia Timișoara a controlat autoritar jocul, irosind câteva bune situații de a se desprinde. Astfel au fost fazele din minutele 48, 56 și 72. În minutul 48, Ungureanu, după o fază creată de întreaga echipă a Timișoarei, a finalizat în așa fel încât balonul nu a prins spațiul porții gazdelor; în minutul 56, Mediop a irosit o mare ocazie, din doar câțiva metri de poarta gazdelor, după o pasă a lui Nanu; în minutul 72, tot Mediop, golgheterul Ripensiei și al campionatului județului Timiș, a șutat puternic de la marginea careului, iar mingea a trecut puțin peste poarta gazdelor.

În minutul 79, Ripensia Timișoara s-a desprins. Briciu, din trei metri, a reușit să înscrie pentru 2-0, declanșând sărbătoarea promovării în rândul suporterilor „ripensiști”. În minutul 86, la capătul unei acțiuni de echipă, Mediop a consfințit rezultatul final al returului, 3-0.

Așadar, Ripensia Timișoara la patru ani de la reînființare va lua, începând cu ediția 2016-2017, calea sistemului național divizionar, reușind să aducă în prim-planul microbiștilor din România și de pretutindeni, un blazon și un nume de legendă pentru fotbalul românesc, o renaștere a „sportului rege” așa cum a fost el odată, bazată pe un joc ofensiv în care valoarea și tradiția unei regiuni istorice a României să fie reliefată tot mai vizibil, iar suporterii echipei să poată fi mândri de reușitele fotbaliștilor lor și să păstreze pentru Timișoara numele de oraș înaintemergător și în sport, în „sportul rege”. 

Echipele aliniate la startul acestui joc au fost:

F.C. „Hercules” Lupeni: Farcaș - Buțurcă, Ad. Roșian, Dumitrescu, Firan (minutul 61, Ursachi), Ungurianu, Filip, Ciocărean (minutul 75, Pop), Brândușa, Harangozo, I. Roșian. Antrenor, Dan Voicu.

A.F.C. Ripensia Timișoara: Rădulescu (minutul 78, Ciui) – Luca (minutul 81, Petrișor), Hecsko, Apro, Toma (minutul 67, Popescu), Ad. Popa, Briciu, Francescu, Nanu (minutul 70, Stoi), Ungureanu, Mediop. Antrenori, Remus Steop (principal), Orlando Trandu (secund).

Arbitrii meciului au fost, Dorin Micloșină (centru), Răzvan Nistoran (asistent) și Ionel Drula (asistent). Cartonașe galbene, de la „Hercules” Lupeni, Ciocărean, Firan, de la Ripensia Timișoara, Hecsko.

La finalul jocului, antrenorul principal al echipei Ripensia Timișoara, prof. Remus Steop, a declarat: „Nu mă așteptam la un scor așa de evident, și dacă ne gândim și la ratările pe care le-am avut în cele două partide, cred că scorul ar fi putut fi mult mai mare. Echipa adversă s-a comportat destul de bine, da eu vreau să remarc, să scot în evidență jocul prestat de fotbaliștii Ripensiei, pentru că am avut două manșe în care ne-am impus categoric și puține speranțe le-am dat adversarilor. Eu zic că am jucat cu multă personalitate, ne-am dorit foarte mult, am dat dovadă de maturitate și nu pot decât să-i felicit pe băieți, pe toți cei care ne susțin, suporterii care au fost astăzi la Lupeni și, să sperăm că în viitorul apropiat vom duce echipa într-o creștere evidentă.”

Antrenorul echipei „Hercules” Lupeni, prof. Dan Voicu, a declarat la finalul jocului, despre Ripensia Timișoara și fotbaliștii care apără culorile clubului timișorean: „Cred c-a fost cea mai bună, după părerea mea. Vreau să-i felicit! Am văzut patru, cinci jucători de certă valoare. Le doresc mult succes în Liga a III-a și, la ceea ce am văzut astăzi, nu a fost o întâmplare partida din tur. În acest retur au confirmat. Eu cred că nu vor sta mai mult de-un an în Liga a III-a și vor promova mai departe. Le doresc mult succes! Mulțumesc echipei mele, pentru efortul depus și pentru tot ceea ce au făcut băieții prin prestația pe care au avut-o, chiar dacă în cele două manșe am pierdut, per total, cu un scor categoric de 7-0.” 

Așadar, după ce în meciul tur (prima manșă) al barajului de promovare în Liga a III-a, Ripensia Timișoara s-a impus pe teren propriu cu 4-0, în fața echipei „Hercules” Lupeni, în meciul retur, de la Lupeni, „ripensiștii” au confirmat forma bună pe care o traversează, impunându-se lejer cu 3-0 și în acest meci. Astfel, cu rezultatul general de 7-0, Ripensia Timișoara a câștigat barajul pentru promovarea în Liga a III-a, urmând să evolueze aici din ediția 2016-2017.  

Astfel, A.F.C. Ripensia Timișoara este cea de-a cincea campioană a Timișului care a promovat în acest deceniu din Liga a IV-a, în Liga a III-a, după A.S. Flacăra Făget în 2011, C.S.M. Lugoj în 2012, C.S. „Nuova Mama Mia” Becicherecu Mic în 2013 și A.S.U. Politehnica Timișoara anul trecut, urmând să completeze pentru ediția 2016-2017 careul grupărilor din județul Timiș păstrat în cea de-a treia ligă de fotbal a țării, împreună cu C.S.M. Lugoj, C.S. „Nuova Mama Mia” Becicherecu Mic și C.S. Millenium Giarmata.

Tot în Liga a III-a au mai promovat la capătul jocurilor de baraj din acest an, C.S.M. Școlar Reșița (campioana județului Caraș-Severin), care a trecut în meciul de baraj de campioana județului Mehedinți, Pandurii Cerneți, pe care a învins-o cu 6-1 pe terenul din Mehedinți, pe terenul de la Reșița jocul nemaiavând loc, mehedințenii refuzând să se mai deplaseze și pierzând cu 0-3; Gloria Lunca Teuz Cermei (campioana județului Arad), echipă ce a depășit campioana județului Cluj, Viitorul Feleacu, după ce în prima manșă s-a impus la Cermei cu 1-0, iar în manșa secundă a încheiat la egalitate 2-2, după prelungiri (echipa din Cluj a reușit să remonteze diferența în jocul retur, impunându-se cu 1-0 după 90 de minute de joc, astfel că, a fost nevoie de câte două reprize de prelungiri cu câte 15 minute fiecare).  

Cornel Seracin

Foto: facebook.com/herculeslupeni și facebook.com/RipensiaTimisoara