Cea de-a treisprezecea zi a turneului final „european” a rezolvat ecuaţia tuturor calificatelor în faza optimilor de finală. Din grupa E au acces în optimi, Italia, Belgia şi Irlanda, plecând acasă, Suedia, echipă ce a ocupat ultimul loc în grupă. În grupa F, calificatele sunt Ungaria, Islanda şi Portugalia, ultima clasată a grupei fiind Austria.
Dar să ne oprim la ultimele meciuri din grupe. În grupa E, Suedia şi Belgia au evoluat pe gazonul stadionului „Allianz Riviera” din Nice. La capătul celor 90 de minute de joc, naţionala de fotbal a Belgiei s-a impus la limită, 1-0, calificându-se în faza următoare de pe locul doi al grupei, cu un total de 6 puncte. Suedia, cu un punct, a părăsit competiţia, clasându-se pe ultimul loc. În celălalt joc al grupei E, pe gazonul stadionului „Pierre-Mauroy” din Lille, Italia şi Irlanda au avut ultima evoluţie din faza grupelor. Naţionala de fotbal a Irlandei s-a impus cu 1-0, la capătul celor 90 de minute de joc.
În grupa F, Islanda şi Austria au evoluat pe gazonul stadionului „Stade de France” din Paris. Islandezii au învins în minutele suplimentare, 2-1, minute acordate de arbitrul întâlnirii pentru a completa întreruperile din joc. În celălalt meci al grupei, Ungaria şi Portugalia au remizat, 3-3, pe gazonul stadionului „Parc Olympique Lyonnais” din Lyon, acest meci fiind, până acum, jocul cu cele mai multe goluri înscrise la acest turneu final „european”. Cu un total de cinci puncte, Ungaria a încheiat grupa pe primul loc, locul secund fiind ocupat de Islanda, cu acelaşi număr de puncte dar cu un golaveraj mai slab, locul trei a revenit Portugaliei, cu trei puncte, ultimul loc fiind ocupat de Austria, cu doar un punct.

 
Suedia – Belgia 0-1
Partida dintre cele două echipe a fost una bună, cu multe faze de atac. Naţionala de fotbal a Belgiei a controlat jocul în majoritatea timpului, suedezii încercând să-şi creeze şanse de a marca utilizând pasele lungi, belgienii dominând jocul prin combinaţii. În prima repriză a partidei, echipa naţională a Belgiei a impus ritmul de joc.
Unicul gol al acestui meci a fost înscris în minutul 84, atunci când, Nainggolan a primit o pasă de la Hazard, iar de la aproximativ 20 de metri de poarta lui Isaksson, mijlocaşul belgian a şutat balonul, care, deviat de mijlocaşul suedez Erkan Zeigin, a poposit în colţul din dreapta portarului advers.


Italia – Irlanda 0-1
Jocul dintre cele două naţionale de fotbal a fost unul mediocru şi lipsit de spectaculozitate. Jocul echipei Irlandei a impresionat, irlandezii impunându-se în cele din urmă şi smulgând calificarea în optimile de finală.
În primele 45 de minute de joc, fotbaliştii celor două echipe nu au arătat cele mai bune abilităţi ale lor. Irlanda a controlat jocul în primele 45 de minute de joc, iar naţionala de fotbal a Italiei a menţinut posesia mingii, la capitolul posesie consemnându-se egalitate la finalul primei reprize.
Dintre numeroasele ocazii avute de naţionala Italiei, menţionăm aici bara lui Insigne din minutul 77. Atacantul italian a driblat pe Hendrick şi McGeady, a reuşit să ajungă cu balonul la picior la marginea careului de 16 metri advers şi, din zonă centrală, a trimis balonul în stâlpul din stânga portarului Randolph.
Unicul gol al jocului a fost reuşit în minutul 85. Irlanda a iniţiat un atac la poarta lui Sirigu, atac început de chiar autorul golului, Brady, din jumătate proprie de teren. Brady a preluat mingea, a pasat lui McGeady, mijlocaşul irlandez a pasat pentru Hoolahan care a trimis o centrare precisă dintr-un lob în interiorul careului de 16 metri advers, iar de aici, Brady, cu o lovitură de cap, a trimis mingea în plasa porţii lui Sirigu.

 
Islanda – Austria 2-1
Cele 90 de minute din jocul celor două echipe au scos la iveală un fotbal frumos practicat de cei 22 de jucători din teren. Nici una din cele două echipe nu s-a impus prin vreo dominare semnificativă în acest meci. Islandezii au practicat un joc defensiv, în timp ce echipa naţională a Austriei a încercat să domine jocul folosind combinaţii.
Prima repriză a fost una echilibrată, defensiva gazdelor având un rol foarte pronunţat, în timp ce austriecii au încercat să ţină cât mai mult balonul.
Primul gol al jocului a fost marcat în minutul 18. După o aruncare de la margine a lui Gunnarsson, mingea a ajuns în careul advers , iar de aici, printr-o deviere cu capul, Árnason a trimis lui Böðvarsson care, dintr-o poziţie bună, cu toată opoziţia lui Baumgartlinger, a trimis balonul cu piciorul drept, în colţul din dreapta portarului Almer.
În minutul 36, arbitrul a acordat penalty pentru Austria, considerând că, la un duel între Skúlason şi Alaba, în careul islandezilor, funadşul islandez a faultat. Lovitura de la 11 metri a fost executată de Dragović care a trimis balonul în bara din dreapta portarului Halldórsson, în minutul 37.
În minutul 60, un schimb de pase între Alaba şi Schöpf, îl aduce pe ultimul cu mingea la picior în careul de 16 metri advers de unde a trimis în plasa porţii, egalând scorul, 1-1.
„Insularii” nu au renunţat la cele trei puncte puse în joc şi, în minutul 90 + 4, revin în avantaj şi câştigă meciul. La capătul unui contraatac rapid, purtat pe partea dreaptă a terenului, chiar în jumătatea de teren a echipei austriece, Bjarnason a trimis o pasă lui Traustason care din careul de 16 metri advers a trimis mingea în poartă, în colţul din dreapta portarului Almer. Astfel, Islanda, echipă ce a debutat la primul ei turneu final de campionat european, a învins în ultimul joc din faza grupelor şi s-a calificat în faza următoare.


Ungaria – Portugalia 3-3
Primele 45 de minute ale acestui joc au fost foarte animate, naţionalele de fotbal ale celor două ţări oferind publicului prezent în tribune un spectacol adevărat. Echipa Ungariei a dominat prima repriză, portughezii încercând să răstoarne situaţia în favoarea lor. Fotbaliştii unguri şi-au creat oportunităţi de a marca folosind contraatacuri rapide, fotbaliştii portughezi mulţumindu-se, în primele 45 de minute de joc, cu construirea lentă a jocului. 
Primul gol al meciului a fost înscris în minutul 19. În urma unei lovituri de colţ executată în careul advers de Dzsudzsák, Ronaldo a respins cu capul până la Gera, care, de la aproximativ 20 de metri de poarta portughezilor a expediat un şut pe jos, mingea poposind în colţul din stânga portarului Rui Patrício. Ungaria a condus cu 1-0.
În minutul 42, Nani a restabilit egalitatea pe tabela de marcaj, după un assist primit în careul de 16 metri advers, de la Cristiano Ronaldo, mijlocaşul Portugaliei a trimis mingea în plasă, pe colţul din dreapta (colţul scurt) portarului Király.
În minutul 47 scorul revine în favoarea Ungariei. În urma unei lovituri libere executată de la aproximativ 20, 25 de metri de poarta portugheză, căpitanul Dzsudzsák a înscris, mingea trimisă de el fiind deviată de zidul de jucători aşezaţi pentru a împiedica intrarea mingii în poartă. Ungaria a condus cu 2-1.
În minutul 50, Joao Mario a pasat în careul de 16 metri advers lui Ronaldo, atacantul lusitan înscriind un gol spectaculos, cu călcâiul, în poarta lui Király. Scorul redevenea egal, 2-2.
În minutul 55, ungurii au preluat conducerea. După o lovitură liberă executată din preajma careului de 16 metri advers, mingea a ajuns la Dzsudzsák care, de la aproximativ 20 metri de poarta lui Rui Patrício, lateral dreapta, a expediat un şut la poartă, mingea fiind deviată în colţul din dreapta portarului portughez, de Nani. Ungaria prelua conducerea pe tabela de scor, 3-2.
În minutul 62, Quaresma a trimis o centrare frumoasă dintr-un lob în interiorul careului advers, iar Cristiano Ronaldo a sărit la minge şi a reuşit să o trimită cu capul în colţul scurt al portarului naţionalei de fotbal a Ungariei, Gábor Király. Scorul redevenea egal, 3-3, Cristiano Ronaldo, prin reuşita sa, consfinţea rezultatul final al jocului.
Întâlnirea dintre cele două echipe naţionale s-a încheiat cu un joc destul de atractiv. Portughezii au practicat un fotbal bun, au ţinut mingea şi au căutat pasa decisivă, în timp ce echipa naţională de fotbal a Ungariei a încercat să-şi surprindă adversarii şi să lovească pe contraatac.


Programul jocurilor din optimile de finală:
Elveţia – Polonia, 25 iunie, ora 16, Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Ètienne;
Ţara Galilor – Irlanda de Nord, 25 iunie, ora 19, Parc des Prince, Paris;
Croaţia – Portugalia, 25 iunie, ora 22, Stade Bollaert-Delelis, Lens; 
Franţa – Irlanda, 26 iunie, ora 16, Parc Olympique Lyonnais, Lyon;
Germania – Slovacia, 26 iunie, ora 19, Stade Pierre-Mauroy, Lille;
Ungaria – Belgia, 26 iunie, ora 22, Stadium Municipal, Toulouse;
Italia – Spania, 27 iunie, ora 19, Stade de France, Paris;
Anglia – Islanda, 27 iunie, ora 22, Allianz Riviera, Nice.


Cornel Seracin
Foto: uefa.com