Cea de-a doisprezecea zi a „europeanului” de fotbal din Franţa a adus încheierea pentru încă două grupe, grupa C şi grupa D. Astfel, pe gazonul stadionului „Parc des Prince” din Paris, Germania şi Irlanda de Nord s-au întâlnit în ultimul lor meci din grupa C. La capătul celor 90 de minute de joc, Germania s-a impus la limită, 1-0. Pe gazonul stadionului „Vélodrome” din Marseille, s-au întâlnit, în cadrul aceleiaşi grupe C, Polonia şi Ucraina, în ultimul lor joc în grupe. Meciul a fost câştigat de naţionala de fotbal a Poloniei, polonezii impunându-se cu 1-0.
În grupa D, Cehia şi Turcia au evoluat într-un meci pe gazonul stadionului din Lens, „Bollaert-Delelis”, în ultimul lor joc din faza grupelor. Meciul a contat pentru grupa D şi a fost adjudecat de naţionala de fotbal a Turciei, turcii impunându-se cu 2-0. Croaţia şi Spania au oferit, poate, cel mai frumos joc de până acum de la Euro2016. Jocul celor două echipe, ultimul lor joc în faza grupelor, a avut loc pe gazonul stadionului „Nouveau Stade” din Bordeaux, a contat pentru grupa D şi s-a încheiat cu victoria echipei croate, croaţii impunându-se cu 2-1.


Ucraina – Polonia 0-1
Cele două echipe naţionale de fotbal au practicat un joc mediocru în acestă partidă. Au fost câteva ocazii de gol la cele două porţi, doar una fiind concretizată. Per ansamblu a fost un joc echilibrat, ambele echipe adoptând ca tictică de joc, lenta construire a atacului.
Unicul gol al jocului a fost înscris în minutul 54, autorul lui fiind Błaszczykowski care a fost foarte bine deschis în careul de 16 metri advers de Milik care se afla în colţul din dreapta suprafeţei de pedeasă adversă, Jakub Błaszczykowski învingându-l pe portarul Pyatov cu un şut din mijlocul careului de 16 metri, trimiţând mingea în dreapta (sus) portarului ucrainean.


Irlanda de Nord – Germania 0-1
Ultimul joc desfăşurat de cele două echipe în faza grupelor a fost unul foarte animat, cu multe ocazii de poartă. Echipa naţională a Germaniei a dominat jocul, a încercat să ţină cât mai mult de balon, pe când echipa nord-irlandeză a concentrat totul pe faza defensivă.
În minutul 30 a fost înscris unicul gol al jocului. Özil i-a pasat foarte bine în careul de 16 metri advers, lui Müller, atacantul german a făcut un dribling în faţa lui Cathcart, a protejat bine mingea pentru a nu-i fi suflată de fundaşul Hughes şi de portarul McGovern (cei doi coechipieri ciocnindu-se şi picând în propriul careu), i-a pasat lui Gómez aflat în careul de 16 metri advers într-o poziţie bună de şut, iar Gómez a îndeplinit o simplă formalitate şi a trimis mingea în poarta rămasă goală. De remarcat că în acest joc, echipa naţională a Germaniei a lovit de două ori bara porţii lui McGovern, în minutele 27 şi 35, Müller a trimis mingea, în prima fază, în bara din stânga portarului nord-irlandez (chiar la rădăcină), iar în a doua fază, în „transversală”.
În urma celor două jocuri a fost definitivat clasamentul grupei C. Locul întâi a revenit Germaniei (7 puncte, golaveraj plus 3), locul secund a revenit Poloniei (7 puncte, golaveraj plus 2), locul trei a fost ocupat de Irlanda de Nord (3 puncte), iar ultimul loc a revenit Ucrainei (zero puncte şi niciun gol marcat). Calificatele în faza optimilor de finală ale competiţiei sunt Germania şi Polonia, Irlanda de Nord este nevoită să aştepte încheierea etapei a treia a grupelor pentru a afla dacă se califică sau nu în faza următoare.

 
Cehia – Turcia 0-2
Jocul celor două naţionale de fotbal a fost unul în care spectatorii au putut vedea câteva ocazii bune de a se marca, dar per ansamblu se poate consemna că a fost un joc mediocru şi nu prea spectaculos. Niciuna dintre cele două echipe nu a dominat semnificativ jocul. Naţionala de fotbal a Cehiei a arătat un bun joc de echipă, cu multe pase, pe când fotbaliştii naţionalei de fotbal ai Turciei au aşteptat cu multă răbdare adversarul în jumătatea lor de teren pentru a recupera mingile şi pentru a da lovitura decisivă pe contraatac.
Scorul a fost deschis în minutul 10. Burak Yilmaz a fost excelent servit cu o minge de pe flancul dreapt al careului de 16 metri advers, de Emre Mor, Yilmaz expediind mingea în plasa porţii lui Petr Čech, la colţul scurt (sus), din marginea careului de 6 metri al echipei cehe.
Cel de-al doilea gol al jocului a fost marcat în minutul 65. După o lovitură liberă executată în careu de İnan, Yilmaz a şters balonul cu capul şi l-a trimis la piciorul lui  Topal care a protejat bine balonul, fiind flancat de Kadeřábek şi Škoda, i-a pasat lui Tufan aflat într-o poziţie bună de şut, iar mijlocaşul turc a trimis mingea sus (în vinclu), în colţul scurt al portarului Petr Čech.
În minutul 17 al meciului (repriza întâi), echipa naţională a Cehiei  trimis balonul în bara porţii adverse. Sivok a interceptat o pasă, dintr-un lob, reuşită de Dočkal în careul de 16 metri advers, s-a înălţat, fiind înconjurat de câţiva fotablişti turci şi a trimis cu capul mingea în bara din dreapta portarului Babacan (chiar la rădăcina barei).


Croaţia – Spania 2-1
Meciul dintre naţionalele celor două ţării a fost unul destul de bun, datorită unor faze de atac electrizante la cele două porţi. Jocul, per ansamblu, a fost unul echilibrat, ambele echipe au încercat să combine mingea şi să păstreze cât mai mult balonul la picior.
În minutul 7, David Silva l-a deschis bine cu o minge pe Fàbregas aflat în interiorul careului de 16 metri advers (pe flacul drept), iar de aici mijlocaşul spaniol a trimis la poarta lui Subašić, Álvaro Morata a îndeplint o simplă formalitate şi a împins mingea în plasa porţii naţionalei de fotbal a Croaţiei. Spania conducea cu 1-0.
În minutul 14, Rakitić vede poarta adversă liberă şi, de la aproximativ 20 de metri, lateral dreapta, trimite balonul pe spaţiul porţii. Mingea loveşte bara transversală, cade pe linia porţii şi ajunge în braţele portarului De Gea.
În minutul 45, Perišić l-a driblat, pe flancul stâng, bine pe Juanfran, a intrat în colţul din stânga terenului şi a centrat cu un lob, în careul de 16 metri, mingea fiind deviată de lovitura de cap a lui Rakitić, aflat în duel cu un adversar, până la Kalinić care, din careul de şase metri advers, a reluat mingea cu călcâiul în poarta adversă, trimiţând-o pe colţul scurt, în dreapta portarului De Gea. Scorul devenea egal, 1-1.
În minutul 70, după o centrare în careu a lui Iniesta, arbitrul partidei, olandezul Kuipers, consider căderea lui David Silva în careul de 16 metri ca fiind fault comis asupra acestuia de către Vrsaljko şi dictează penalty pentru Spania. Lovitura de la 11 metri a fost executată de Sergio Ramos, în minutul 71, dar portarul Subašić a respins mingea şutată de fundaşul spaniol.
În minutul 87, la finalul unui contraatac purtat perfect de fotbaliştii croaţi, Kalinić îi pasează decisiv, în careul de 16 metri advers, mingea lui Perišić , iar atacantul croat, cu piciorul stâng, o trimite în poarta lui De Gea, pe colţul scurt. Scorul devenea 2-1 în favoarea Croaţiei şi cu acest scor s-a încheiat această spectaculoasă partidă.
În urma rezultatelor înregistrate în această ultimă etapă a grupei D, clasamentul a fost stabilit astfel: Croaţia a ocupat locul întâi (7 puncte), locul doi a revenit Spaniei (6 puncte), locul trei a fost ocupat de Turcia (3 puncte, golaveraj minus 2), iar ultimul loc a revenit Cehiei (un punct). Din această grupă s-au calificat în faza optimilor de finală, Croaţia şi Spania, Turcia fiind nevoită să aştepte finalul etapei a treia şi în grupele E şi F, pentru a afla dacă este calificată mai departe. 

    
Cornel Seracin
Foto: uefa.com