Grupa B a turneului final „european”, Franţa 2016, şi-a desemnat configuraţia finală. După ce Ţara Galilor a învins Rusia, cu 3-0, pe gazonul stadionului Municipal din Toulouse, iar Anglia şi Slovacia au încheiat la egalitate, 0-0, pe gazonul stadionului din Saint-Étienne, „Geoffroy-Guichard”, locul întâi în grupa B a fost adjudecat de naţionala de fotbal a Ţării Galilor (6 puncte), locul doi a revenit Angliei (5 puncte), locul trei, Slovaciei (4 puncte), iar ultimul loc, Rusiei (un punct).
Slovacia – Anglia 0-0
Prima repriză a meciului a fost una mediocră, fără momente impresionante. Naţionala de fotbal a Angliei a dominat prima repriză, fotbaliştii englezi fiind mai periculoşi în atac. Slovacii s-au concentrat pe defensivă, în această primă repriză, predând posesia balonului echipei engleze, fotbaliştii englezi încercând să ţină cât mai mult de minge.
În minutul 18, Vardy este găsit cu o pasă în jumătatea adversă de teren şi sprintează cu mingea la picior, urmărit fiind de Škrtel. Vardy a intrat în careul de 16 metri şi a trimis un şut pe spaţiul porţii, dar portarul ieşit în întâmpinarea fotbalistului englez, a respins bine balonul. În minutul 33, după un triunghi de pase, mingea ajunge în posesia lui Lallana, care din careul de 16 metri şutează, dar portarul Kozáčik a respins până la Pekarík care, cu capul, a îndepărat pericolul. În minutul 44, Henderson a trimis o minge din voleu, de la marginea careului de 16 metri advers, dar mingea a lovit pe Ďurica, fundaşul slovac îndepărtând pericolul.
În minutul 54, Clyne primeşte o bună pasă în interiorul careului de 16 metri advers, pe partea dreaptă, de la Sturridge, de unde a încercat poarta slovenă trimiţând un şut puternic, mingea a lovint umărul portarului Kozáčik şi a ieşit în corner. În minutul 55, Hamšík aflat în terenul advers a încercat să paseze unui coechipier, dar mingea l-a întâlnit în traiectoria sa pe Wilshere şi a ricoşat în partea stângă a careului de 16 metri advers, la Weiss, slovacul trimiţând mingea şutată la poarta lui Hart, cu toată opoziţia lui Clyne. Hart a prins balonul la firul ierbii. În minutul 61, după o centrare a lui Henderson, de pe flancul drept, chiar din careul de 16 metri advers, mingea a ajuns pe partea opusă la Dele Alli care a încercat să-o introducă în plasa porţii adverse, dar Škrtel aflat pe linia porţii a respins în corner.
Jocul s-a încheiat cu scor nul, 0-0, neputând fi considerat unul atractiv. Anglia a dominat şi a dicatat ritmul jocului, în timp ce slovacii s-au apărat bine.
Rusia – Ţara Galilor 0-3
Prima repriză a meciului nu a fost deloc una echilibrată, balanţa fazelor de poartă înclinând în favoarea echipei galeze. Naţionala de fotbal a Rusiei a încercat să domine jocul prin combinaţiile cu mingea, galezii încercând să învingă defensiva ruşilor prin contraatacuri.
În minutul 1, s-a înregistrat prima ocazie de gol. Bale a reuşit să treacă uşor pe lângă defensiva adversă şi a expediat, din interiorul careului de 16 metri (lateral dreapta) un şut pe poarta ruşilor, dar portarul Akinfeev a respins. În minutul 11, Joe Allen l-a deschis cu o pasă pe Ramsey, mijlocaşul galez reuşind să introducă mingea în plasa porţii adverse cu o lovitură de fineţe de la marginea careului de 16 metri, portarul Akinffev, ieşit, fiind înfrânt prima dată. În minutul 20, Neil Taylor a primit în careul de 16 metri advers o pasă în adâncime, a reuşit să prindă balonul şi, de pe partea stângă a careului de 16 metri advers a şutat la poartă, portarul a respins în prima fază, dar mingea revenită la Taylor a fost expediată de fundaşul galez, în poarta echipei Rusiei, pentru 2-0.
În minutul 27, Artem Dzyuba a irosit o bună ocazie pentru echipa Rusiei, şutul său în dreapta porţii galeze fiind respins de Wayne Hennessey în corner.
În minutul 30, după o incursiune spre careul advers, a lui Bale, acesta este doborât la marginea careului de 16 metri de Berezutski, mingea ajungând la Sam Vokes, iar Vokes a trimis, din careu, la poarta lui Akinffev, acesta respingând printr-un plonjon reuşit.
În minutul 67, după o pasă de la Ramsey, care-l deschide pe Bale în careu, pe partea stângă, mijlocaşul galez introduce pentru a treia oară mingea în plasa porţii lui Akinffev. Scorul devenea 3-0, cu acest rezultat încheindu-se meciul.
În optimile de finală ale turneului s-au calificat din acestă grupă, Ţara Galilor şi Anglia, Slovacia urmând să aştepte finalul celei de-a treia etape a grupelor pentru a afla dacă, din postura echipei de pe locul trei, va accede în turul următor.
Cornel Seracin
Foto: uefa.com