Etapa a treia a grupelor a început şi s-a încheiat în grupa A, calificându-se, din această grupă, în faza optimilor de finală ale Euro2016, echipele naţionale ale Franţei (primul loc în grupă, cu 7 puncte) şi Elveţiei (locul secund în grupă, cu 5 puncte). Elveţia şi Franţa au încehiat la egalitate, 0-0, jocul lor desfăşurat pe gazonul stadionului din Lille, „Stade Pierre-Mauroy”.
Locul trei în grupa A, revine naţionalei de fotbal a Albaniei (3 puncte), echipă ce a învins naţionala de fotbal a României, 1-0, într-un meci ce a avut loc pe gazonul stadionului „Parc Olympique Lyonnais” din Lyon. Şi, pentru că în faza optimilor de finală se califică patru din cele mai bune echipe naţionale care au ocupat locul trei în cele şase grupe ale turneului final, Albania este nevoită să aştepte finalul etapei a treia din grupe ca să afle dacă a acces în faza următoarea.


Elveţia – Franţa 0-0
Jocul celor două echipe, ultimul în faza grupelor la acest turneu final, a fost unul mediocru. Puţine acţiuni au fost pe gazon, echipele încercând să controleze jocul, dar fără a reuşi. Ca şi performanţe în acest meci, se poate consemna că ambele echipe au avut performanţe mai mult sau mai puţin egale, atât Elveţia, cât şi Franţa s-au bazat pe un joc al posesiei mingii.
După primele 45 de minute de joc, se poate consemna că prima repriză a fost una destul de echilibrată. Ocaziile de gol au fost puţine, francezii folosind pase lungi şi centrări, în timp ce elveţienii s-au bazat pe posesia mingii.
O primă ocazie de gol a aparţinut Elveţiei, în minutul 7, atunci când, după o lovitură de colţ executată bine în careu de Shaqiri, Djourou, aflat la doar câţiva centimetrii de poarta lui Lloris, a încercat să reia mingea în poartă, dar portarul şi fundaşii francezi au îndepărtat pericolul.
În minutul 12, Pogba a primit o minge la marginea careului de 16 metri advers şi a expediat un şut la poarta lui Sommer. Mingea se ducea sub bara transversală, în plasă, dar portarul elveţienilor a reuşit să respingă în corner. În minutul 13, acelaşi Pogba, după executarea loviturii de colţ din faza anterioară, a încheiat cu un şut, după ce a preluat pe partea stângă a careului elveţienilor, mingea fiind direcţionată în partea dreaptă, de acolo portarul Sommer resingând în corner cu o paradă foarte reuşită. În minutul 17, Pogba a primit o minge undeva în cercul de la centrul terenului advers, a înaintat cu ea la picior şi, de la aproximativ 25 de metri de poartă (uşor lateral stânga) a şutat cu putere şi a trimis mingea în bara transversală a porţii lui Sommer. În minutul 25, Koscielny a primit o minge în careu, din corner, trimiţând cu capul, mingea în partea dreaptă, dar unul din fundaşii adverşi a blocat efortul fundaşului francez.
În minutul 29, Embolo a primit o pasă în interiorul careului de 16 metri advers şi a şutat mingea, dar unul din fundaşii francezi a acordat corner.
În minutul 57, Griezmann primeşte o pasă bună de la un coechipier şi, de la marginea careului de 16 metri advers şutează spre partea de sus a porţii, dar portarul Sommer a  avut o intervenţie excelentă şi a respins în corner. În minutul 75, după o centrare venită de pe dreapta, de la un coechipier, pe partea stângă, chiar în careul de 16 metri advers, Payet a expediat mingea în bara transversală a porţii lui Sommer.
Cele două echipe au încheiat meciul cu un scor alb, 0-0 şi se pregătesc pentru faza optimilor de finală, în această fază având adversare, cea de-a doua clasată în grupa C, pentru Elveţia, cea de-a treia clasată din grupa C, D sau F, pentru Franţa.


România – Albania 0-1
Şi acest joc poate fi considerat unul mediocru, cu puţină acţiune în teren. Potrivit scorului, echipa Albaniei a fost echipa mai bună la finalul celor 90 de minute de joc, fotbaliştii albanezi ştiind să pună multă presiune pe echipa „tricoloră”, această presiune punând echipa naţională a României în situaţii dificile. Naţionala de fotbal a României a jucat în acest meci cu mingi lungi şi centrări, nereuşind să surprindă apărarea echipei Albaniei.
În minutul 10, Nicolae Stanciu a expediat un şut puternic la poarta lui Berisha, de la marginea careului de 16 metri advers, după ce mingea a fost respinsă din interiorul suprafeţei de pedeapsă, de Hysay, mingea se ducea sub bara transversală, dar portarul albanez a respins.
În minutul 36, după trei pase reuşite, pornite de la centrul terenului, albanezul Lenjani a şutat din careul advers, dar mingea este trimisă mult peste poarta lui Tătăruşanu. A fost un prim semnal de alarmă pentru ceea ce va veni.
În minutul 43, Lila a executat o aruncare de la margine, de pe partea dreaptă, în terenul echipei României, a trimis mingea la Memushaj, iar mijlocaşul albanez a centrat în interiorul careului, aici găsindu-l, pe stânga, pe Sadiku, atacantul albanez, cu capul, a trimis mingea în plasa porţii lui Tătăruşanu (în stânga sa) neputincios să o respingă, iar Chiricheş, aflat în apropierea liniei porţii, a rămas uimit de fază. La pauză s-a încheiat 1-0, în favoarea echipei naţionale a Albaniei.
În repriza secundă, deşi au alergat după egalare, tricolorii s-au dovedit neputincioşi a o realiza, mulţumindu-se, în cele din urmă, cu această înfrângere la limită. Totuşi, în repriza secundă, ar mai fi de consemnat că, în minutul 77, din patru pase începute din jumătatea de teren a naţionalei „tricolore”, mingea a ajuns pe partea dreaptă a terenului, la Andone (introdus în joc în minutul 68, în locul lui Adrian Popa), atacantul naţionalei de fotbal a României a intrat cu mingea la picior în careul de 16 metri şi a şutat năprasnic, mingea întâlnind bara transversală a porţii lui Berisha.
Meciul s-a încheiat la capătul celor 90 de minute de joc, cu izbânda Albaniei, acestă victoriei a naţionalei de fotbal a Albaniei împotriva naţionalei similare a României fiind prima după 68 de ani. Ultima dată, Albania a învins România într-un meci oficial, în mai 1948, la Bucureşti, pe gazonul stadionului din Giuleşti, jocul contând pentru competiţia intitulată Campionatul Balcanic şi al Europei Centrale. Şi în acel meci, Albania s-a impus la limită, 1-0.


La finalul jocului din grupa A, de la turneul final al Campionatului European de Fotbal, Franţa 2016, antrenorul echipei naţionale a Albaniei, Giovanni De Biasi, a declarat: „Sunt sigur că am dat mare bucurie pentru fanii albanezi, nu doar albanezii din Albania, dar albanezii care trăiesc în întreaga lume. Oriunde mergem, am găsit fanii care doresc doar să arate sprijin și recunoștință pentru ceea ce facem. Astăzi, avem ceea ce am fi putut avem în primele două jocuri: trebuie să înscriem pentru a obține rezultate. Noi avem o echipă care are calitate și rezistență și am primit doar doua goluri în calificări. Am ajuns acolo cu inima şi prin calitate. Am jucat cu capetele noastre și tăria mentală. Aceasta este ceea ce mi-aș dori să facem în fiecare joc. Ne-am dorit să așteptăm pentru România și să încercăm să găsim spații pe care să le atacăm. Ne așteptam la un start puternic de la ei, dar ne-am apărat foarte bine. Am închis spațiile și am încercat să contraatacăm. Au încercat să ne atace cu mijlocașul și apărătorii, și nu a fost ușor de găsit spațiu. Am făcut unele greșeli, dar am găsit cea mai bună strategie. Va trebui să ne pregătim ca și în cazul în care vom juca vineri sau sâmbătă. Ne vor urmări alte jocuri și pregătiri. Dacă rămânem, putem provoca probleme altor echipe - chiar şi echipe mari. Cred că am crescut în încredere în seara asta. Aveam nevoie de primele două jocuri în acest turneu pentru a ne putea stabili. Sper că putem rămâne. Sunt o persoană pozitivă și cred că o merităm. Am arătat că putem juca aceste jocuri împotriva echipelor de top.”

Antrenorul echipei naţionale a României, Anghel Iordănescu, a declarat următoarele, la finalul meciului dintre România şi Albania, din grupa A: „O pierdere este o pierdere și ne pare foarte rău pentru ce s-a întâmplat. Am avut multe ocazii de gol. Am început bine meciul și am controlat jocul. Din cauza unei greșeli în apărarea noastră, am primit un gol. În a doua jumătate, am încercat să impunem stilul nostru de joc și ne-am dorit să intrăm în posesie. Din păcate, nu am reuşit să egalăm scorul. Dacă am fi reușit, probabil, jocul ar fi fost diferit. Cred că susținătorii albanezi au dat energie echipei Albaniei, care i-a ajutat să înscrie. Am avut o performanță bună împotriva Franței și multe oportunități de notat împotriva Elveției. Astăzi, aceasta este o pierdere dureroasă pentru echipa României. Dacă cred că am meritat se ne calificăm? Da și nu. În cazul în care nu obții un câștig, nu meriți să te califici. Am spus ieri că acest joc va fi jocul unei generații, și este adevărat: calificare ar fi fost o recompensă pentru această generație. Ei au făcut tot ce au putut pentru a se califica.”

Etapa a treia din faza grupelor va continua astăzi, urmând să încheiei grupa B. Jocurile de azi din această grupă fiind programate de la ora 22, Slovacia-Anglia şi Rusia-Ţara Galilor.
Cornel Seracin
Foto: uefa.com