Campioana judeţului Timiş, A.F.C. Ripensia Timişoara, a disputat prima manşă a barajului pentru promovarea în Liga a III-a, întâlnind sâmbătă, 18 iunie, pe gazonul arenei din cartierul timişorean „Ciarda Roşie”, campioana judeţului Hunedoara, F.C. „Hercules” Lupeni.
La capătul unui joc în care echipa timişoreană a desfăşurat o tehnică bazată pe ofensivă, defensiva oaspeţilor cedând în patru rânduri, victoria a revenit echipei Ripensia Timişoara, „ripensiştii” impunându-se cu un categoric 4-0.
Un joc curajos în apărare practicat de echipa din Lupeni, campioana judeţului Hunedoara având o defensivă care a fost destul de greu de învins, iar asta mai ales datorită portarului Adrian Farcaş, apărătorul buturilor echipei hunedorene salvându-şi poarta de la câteva goluri gata făcute. Farcaş a dat încredere liniei de apărare şi a avut cea mai bună evoluţie din echipa vizitatoare la capătul celor 90 de minute de joc de pe gazonul micuţei arenei timişorene. Linia de mijloc a oaspeţilor a manifestat lipsă de omogenitate, arătând că nu este destul de pregătită pentru a  susţine atacul care să producă scânteia golului, sau măcar să aducă panică în careul advers.


Ripensia Timişoara a început meciul în ofensivă, dând de înţeles celor aproximativ 300 de spectatori prezenţi la meci, că este dispusă să tranşeze repede meciul în favoarea sa, astfel încât să-şi asigure promovarea în Liga a III-a încă de la Timişoara, iar manşa a doua, retur, să nu reprezinte decât o vizită de relaxare în municipiul din judeţul Hunedoara.
După câteva secunde de joc, Florin Nanu a pătruns pe flancul stâng al apărării din Lupeni, a intrat în careul de 16 metri advers şi a centrat la căpitanul Ad. Popa care de la aproximativ 9, 10 metri de poarta lui Farcaş l-a evidenţiat pentru prima dată pe goalkeeper-ul Lupeniului, acesta respingând mingea. În minutul 4, Raul Briciu, de la aproximativ 25, 30 de metri de poarta vizitatorilor, a expediat un şut pe spaţiul porţii adverse, dar portarul Farcaş a reţinut cu siguranţă.
Primul gol al meciului a fost înscris în minutul 11, autor fiind Mediop (golgheter-ul campionatului judeţean, ediţia 2015-2016). Aflat în apropierea careului de 16 metri advers, Mediop a primit o excelentă pasă de la Luca, din jumătatea de teren a Ripensiei, atacantul-golgheter al timişorenilor reuşind să-l fenteze pe Daniel Savu, să pătrundă în careu şi să înscrie în poarta lui Farcaş, în colţul drept. Era 1-0 pentru Ripensia Timişoara.
Prima fază de atac cu o bună finalizare pentru echipa vizitatoare a avut loc în minutul 21. După un bun joc de pase purtat pe partea dreaptă a apărării Ripensiei, mingea a ajuns la Andrei Harangozo care a trimis mingea, de la aproximativ 20 de metri de poarta lui Iulius Rădulescu, cu mult peste buturile goalkeeper-ul echipei în galben-roşu.
În minutul 38, are loc modificarea scorului. Raul Ungurianu a comis un henţ în careu, încercând să se opună lui Silviu Francescu care a vrut să salte balonul peste el şi să-l paseze unui coechipier. Lovitura de la 11 metri a fost executată puternic de Florin Nanu, pe colţul din stânga portarului Farcaş, acesta intuind colţul, dar datorită forţei cu care a fost expediată mingea aceasta nu a mai put fi oprită şi a poposit în poartă. Scorul devenea 2-0.
În minutul 41, portarul Lupeniului, Farcaş, a  avut o bună intervenţie la mingea şutată de Raul Briciu, din careul de 16 metri, acordând corner. Cornerul a fost executat, rezultând în urma sa o nouă lovitură de colţ. Cea de-a doua lovitură de colţ a fost executată până la Călin Toma care a înălţat balonul în careul de 16 metri advers, iar de aici, Mediop s-a sărit şi a înscris cu capul, trimiţând mingea în colţul din dreapta portarului Farcaş. Scorul devenea 3-0 în favoarea Ripensiei.
La pauză, scorul a fost consemnat la 3-0 în favoarea gazdelor.


Repriza a doua a început cu o primă ocazie a echipei vizitatoare. Andrei Firan a executat o lovitură liberă în careu, iar de acolo Călin Toma a acordat corner. Cornerul a fost executat, rezultând o nouă lovitură de colţ la capătul căreia, Marian Filip, de la aproximativ 20 de metri de poarta adversă, a şutat, dar portarul Rădulescu a prins mingea.
În minutele 53 şi 58, Mediop a irosit două bune oportunităţi de a majora scorul în favoarea echipei gazdă, iar în minutul 59, Cristian Ciocîrlan de la aproximativ 20 de metri de poarta adversă, a preluat frumos, şi-a aşezat balonul pentru a-l expedia pe spaţiul porţii lui Rădulescu. L-a expediat, dar acesta a trecut pe lângă stâlpul din dreapta portarului echipei Ripensia Timişoara.
În minutul 69 s-a modificat scorul. Adrian Zaluschi a reuşit să dribleze, pe partea stângă a apărării Lupeniului, doi adversari, i-a pasat, bine, lui Mediop (nr. 9, foto), atacantul echipei timişorene a intrat în careu flancat de Andrei Firan (nr. 5, foto) şi Ion Roşian, şi, din poziţie bună a şutat, portarul Farcaş a respins în prima fază (foto), mingea revenind la Mediop care, de această dată, nu a mai rata şi a introdus balonul, pentru a patra oară în plasa porţii adverse. Scorul a devenit 4-0.
În minutul 71, Marian Filip a trimis un şut de la aproximativ 20 de metri de poarta lui Rădulescu, dar mingea a trecut pe lângă bara din stânga goalkeeper-ul timişorean.
În minutul 83, Mediop a irosit o nouă oportunitate de a majora scorul, din pasa lui Zaluschi, intrat în careu, atacantul-golgheter al Ripensiei a trimis mingea la colţul lung al portarului Farcaş, dar şutul şău a plasat balonul pe lângă bara din stânga portarului echipei din Lupeni. În minutul 85, Florin Nanu, după o pasă primită de la Silviu Francescu, a pătruns pe partea dreaptă în careul Lupeniului, iar de aici (din lateral dreapta, în direcţia de atac a Ripensiei) a expediat mingea în bara din stânga porţii lui Farcaş. În minutul 87, Călin Toma, din careul de 16 metri advers, nu a reuşit să-l surprindă pe portarul Farcaş, goalkeeper-ul echipei din Lupeni acordând corner.
Ultima fază a jocului poate fi consemnată în minutul 90+1, atunci când, noul intrat, Octavian Popescu, a preluat o mingea în jumătatea de teren proprie, i-a pasat-o lui Adrian Zaluschi, a alergat spre poarta adversă, a primit mingea în careu (pe partea stângă în direcţia de atac a Ripensiei) de la Adrian Zaluschi, iar în momentul în care s-a decis să trimită mingea la poarta adversă, Marius Dumitrescu a intervenit şi a acordat corner.
Jocul s-a încheiat în aplauzele pline de entuziasm ale spectatorilor din tribună, prezenţi şi de-a lungul acestui important joc alături de una din echipele de frunte ale Banatului, de fosta campioană a României interbelice, Ripensia Timişoara. Momentan, doar campioană a judeţului Timiş, A.F.C. Ripensia Timişoara s-a impus categoric la capătul unui meci pe care l-a dominat, prin rezultatul obţinut luând un binemeritat avânt spre cea de-a treia ligă de fotbal a României, trecând, cu un pas, pragul sistemului naţional divizionar.


Echipele de start au fost:
A.F.C. Ripensia Timişoara:  Iulius Rădulescu – Laurenţiu Luca, Mihai Hecsko, Claudiu Apro (min. 72, Gabriel Stoi), Călin Toma, Adrian Popa (min. 66, Adrian Zaluschi), Raul Briciu (min. 89, Ciprian Ştreangă), Silviu Francescu, Florin Nanu, Adrian Ungureanu (min. 84, Octavian Popescu), N’Diaye Mediop. Antrenori, Remus Steop şi Orlando Trandu.
F.C. „Hercules” Lupeni: Adrian Farcaș – Mugurel Ciorâia (min. 46, Darius Ursachi), Adrian Roșian, Daniel Savu (min. 21, Marius Dumitrescu), Raul Ungurianu, Andrei Harangozo (min. 84, Marius Pop), Cristian Ciocîrlan, Alexandru Cojocaru, Andrei Firan, Marian Filip, Ion Roșian. Antrenor, Dan Voicu.


La finalul jocului, atacantul-golgheter al campioanei judeţului Timiş, Ripensiei Timişoara, desemnat fotbalistul meciului, N’Diaye Mediop, a declarat: „Pot să zic că este meritul întregii echipe a Ripensiei, al suporterilor care ne-au încurajat şi susţinut. Vedem ce va fi acolo, 4-0 cred că e un pic cam mic, puteam să facem un scor mai mare şi să fie mai ușor în retur. Repriza a doua a fost mult mai dificilă pentru noi, echipa adversă a ţinut mult mai mult mingea decât noi. Cred că am acumulat un pic de oboseală. Se zice că noi avem echipă de Liga a doua, dar, momentan noi suntem în Liga a IV-a. Trebuie să lucrăm pentru a arăta că, ce se spune despre noi este adevărat. Momentan mai avem returul. Strângem din dinţi, mergem acolo şi facem treabă bună ca să promovăm în Liga a treia şi vedem ce se întâmplă acolo.”


Antrenorul echipei campioane a judeţului Hunedoara, „Hercules" Lupeni, prof. Dan Voicu, a declarat la finalul jocului: „Din păcate pentru noi, am întâlnit o echipă foarte bună, din toate punctele de vedere, superioară nouă. Vreau să-i felicit pentru jocul practicat, pentru modul de abordare. Eu cred că această echipă pregătită de domnul profesor, nu va sta mult în Liga a treia. Din ce-am văzut astăzi, mi-a lăsat o impresie deosebită. Nu mă așteptam să fie așa greu, speram, totuşi, ca şi noi să înscriem, să le punem probleme mult mai mari, dar Ripensia a arătat că este o echipă foarte bine pregătită din toate punctele de vedere. Îi felicit şi le doresc mult succes în Liga a treia, pentru că, eu îi consider în Liga a treia, din acest moment.”


Antrenorul echipei campioane a Timişului, Ripensia Timişoara, prof. Remus Steop, a declarat la finalul jocului: „Sunt fericit, mă bucur că astăzi am reuşit o victorie destul de clară. Îmi pare rău c-am ratat enorm de mult. Ne-am creat, astăzi, foarte multe ocazii de gol. Păcat că nu am reuşit să înscriem de mai multe ori. „Dar, una peste alta, ne putem declara bucuroşi că am reuşit un 4-0 care ne dă, zic eu, un procent foarte mare pentru returul de la Lupeni. Un adversar foarte motivat, cu o agresivitate mult peste noi. Şi-au apărat corect şansa, nu pot decât să-i felicit, să respect ce-au făcut azi la Timişoara. Pot remarca toată echipa vizitatoare pentru tenacitatea care au avut-o, pentru determinarea pe care au avut-o şi, efectiv, au muncit până în ultimul minut de joc. O echipă care şi-a dorit şi, pe alocuri, a reuşit să ne pună şi anumite probleme. Am încercat să înscriem cât mai mult, să nu primim gol, lucru care s-a şi întâmplat şi mă declar mulţumit din foarte multe puncte de vedere. Noi tratăm fiecare joc cu maximă responsabilitate şi până nu se va termina şi jocul din retur, de la Lupeni, nu voi fi liniştit sub nicio formă. Cred că suntem pregătiţi pentru Liga a treia, dar mai sunt anumite lucruri de pus la punct. E un club care are în componenţă oameni valoroşi care-şi doresc, într-adevăr, să creeze un mediu cât mai profesionist şi-şi doresc performanţa şi nu pot decât să-i felicit împreună cu echipa pe care o conduc şi, pe cei care au condus echipa înainte de venirea mea aici, pentru că este meritul tuturor. Eu prevăd un viitor frumos pentru această echipă, dar, deocamdată să trecem şi de meciul retur şi atunci putem discuta mai concret, mai liniştit.”


Arbitrii jocului au fost: Sergiu Popa, din Aiud (la centru), Ioan Ciocănea, din Sibiu (asistent), Emeric Tokai, din Mediaş (asistent). Au primit cartonaşe galbene, Andrei Harangozo, Raul Ungurianu, Ion Roşian, Cristian Ciocîrlan (de la echipa „Hercules” Lupeni), Silviu Francescu (de la echipa Ripensia Timişoara).
Manşa a doua, retur, a meciului de baraj pentru promovarea în Liga a III-a, F.C. „Hercules” Lupeni – A.F.C. Ripensia Timişoara, va ava loc în localitatea hunedoreană Lupeni, sâmbătă, 25 iunie.
Cornel Seracin