Cea de-a noua zi a turneului final „european” din Franţa a adus încă un rezultat de 0-0, Portugalia şi Austria nereuşind să înscrie vreun gol în disputa lor de pe gazonul stadionului „Parc des Prince” din Paris, într-un meci ce a contat pentru grupa F. În aceeaşi grupă F, Islanda şi Ungaria au încheiat la egalitate, 1-1, într-un meci ce a avut loc pe gazonul terenului din Marseille, „Stade Vélodrome”, iar Belgia a reuşit o victorie cu 3-0 în faţa Irlandei, într-un joc ce a contat pentru grupa E, confruntarea disputâdu-se pe gazonul stadionului „Nouveau Stade” din Bordeaux.


Belgia – Irlanda 3-0
Prima repriză a jocului dintre naţionalele de fotbal ale Belgiei şi Irlandei a fost una cu puţine ocazii. Belgienii au dominat cea mai mare parte a primelor 45 de minute, utilizând un fotbal bazat pe combinaţii ale mingii, oaspeţii axându-se mai mult pe defensivă. 
La pauză scorul a fost egal, 0-0, dar în partea secundă, naţionala de fotbal a Belgiei a deschis scorul în minutul 47. Kevin De Bruyne i-a pasat mingea, de pe partea dreaptă a terenului, lui Romelu Lukaku aflat la marginea careului de 16 metri (poziţie centrală), iar atacantul belgian a şutat mingea în colţul din dreapta (jos) portarului Darren Randolph. În minutul 60, Thomas Meunier a centrat de pe partea dreaptă a terenului, în careul de 16 metri advers, iar de aici Axel Witsel s-a înălţat şi a trimis mingea cu capul în poarta irlandeză. Din minutul 69, scorul a devenit 3-0 în favoarea echipei naţionale a Belgiei. Eden Hazard a pornit cu mingea la picior din jumătatea adversă (chiar din apropierea propriului careu de 16 metri), pe partea dreaptă a terenului, s-a apropiat de careul advers şi l-a deschis cu o pasă bună pe  Romelu Lukaku aflat chiar în suprafaţa de pedeapsă a irlandezilor, atacantul belgian introducând mingea pentru a treia oară în poarta lui Darren Randolph.
Meciul s-a încheiat cu victoria naţionalei de fotbal a Belgiei, 3-0, după ce învingătorii au desfăşurat un joc în care mişcarea în teren şi controlul balonului au fost desăvârşite, viteza la construcţie fiind strategia echipei din BENELUX. Irlandezii au  practicat un joc bazat pe o strategie destul de riscantă, utilizând o apărare solidă şi contraatacul.
În urma acestui rezultat, la încheierea celei de-a doua etape în grupa E, primul loc este ocupat de Italia (6 puncte), locul doi, de Belgia (3 puncte), locurile trei şi patru fiind deţinute de Suedia şi Irlanda (ambele cu câte un punct).


Islanda – Ungaria 1-1
Naţionalele de fotbal ale Islandei şi Ungariei, considerate outsiders în grupa F, au terminat la egalitate, 1-1, naţionala insulară fiind la cel de-al doilea egal la unu în acest turneu final.
Jocul prestat de cele două echipe în primele 45 de minute de joc nu a fost unul în care fotbaliştii din teren să-şi arate cele mai bune abilităţi ale lor. Echipa de fotbal a Ungariei a controlat jocul în cea mai mare parte a primei reprize, pasând foarte mult şi încercând să ţină posesia balonului. Islandezii s-au bazat pe şansele de a introduce balonul în poarta adversă, ca urmare a contraatacurilor desfăşurate. O primă ocazie a reprizei a avut loc în minutul 9, Jon Böðvarsson  a primit o minge înaltă în careul de 16 metri advers, s-a înălţat şi, dintre fundaşii Roland Juhász şi Ádám Lang, a trimis cu capul puţin peste bara transversală a porţii lui Gábor Király. Deşi Ungaria a avut mai multe ocazii de a înscrie, în minutul 38, arbitrul de centru, rusul Sergey Karasev, a considerat ca fiind faultul lui Gábor Király, în careu, asupra islandezului Ragnar Sigurðsson, „centralul” acordând islandezilor lovitură de la 11 metri. Gylfi Sigurðsson a executat lovitura de la 11 metri şi a trimis mingea în colţul din dreapta portarului Király, deschizând scorul.
În minutul 87, o centrare a lui Nemanja Nikolics în careul de şase metri advers, a fost reluată în propria poartă de apărătorul Birkir Sævarsson care a dorit să respingă mingea din faţa unui adversar. Scorul devenea egal, 1-1.
Meciul s-a încheiat cu rezultat de egalitate, echipa de fotbal a Ungariei realizând şi de această dată un meci bun, bazat pe posesia mingii. Islandezi au mizat pe defensiva bine organizată.


Portugalia – Austria 0-0
Jocul dintre cele două naţionale de fotbal a fost unul destul de bun datorită fazelor de atac. Portugalia a dominat şi a fost echipa mai periculoasă în atac, pasând foarte mult şi încercând să menţină posesia mingii. Austriecii s-au mărginit la contraatac.
Prima repriză a jocului a fost una destul de dezechilibrată, portughezii au ţinut mai mult posesia balonului şi au avut câteva bune ocazii de a marca. Austriecii au mizat pe contraatacuri rapide, dorind să prindă descoperită defensiva lusitană.
În minutul 2, naţionala de fotbal a Austriei a irosit prima ocazie de a deschide scorul. De pe partea dreaptă a terenului, Florian Klein i-a pasat lui Marcel Sabitzer care a centrat în careul de 16 metri advers, iar de acolo, cu capul, Martin Harnik a trimis mingea pe lângă bara din dreapta portarului lusitan.
În minutul 12, Nani ratează o bună oportunitate de a deschide scorul pentru Portugalia, la capătul unor driblinguri reuşite prin defensiva adversă, din careul de 16 metri a şutat puternic, dar portarul Robert Almer a respins. În minutul 22, Raphaël Guerreiro i-a pasat lui Cristiano Ronaldo aflat în careul de 16 metri advers, dar atacantul portughez trimite mingea pe lângă bara din dreapta portarului austriac. În minutul 29, Nani loveşte mingea cu capul, din careul de 16 metri advers şi o trimite în bara din dreapta portarului Almer. În minutul 34, Cristiano Ronaldo a primit o pasă în interiorul careului de 16 metri advers de la Nani, atacantul lusitan trimiţând cu capul, dar portarul Almer a respins mingea şi a îndepărtat pericolul. 
Repriza secundă a decurs tot în nota de dominare a echipei lusitane, în minutul 68, raportul şuturilor la poartă era favorabil portughezilor, 6-1. În minutul 78, Cristiano Ronaldo a ratat un penalty acordat de arbitrul italian Nicola Rizzoli, pentru că Martin Hinteregger l-a tras de tricou în careu. Ronaldo a trimis mingea de la punctul cu var, la rădăcina barei din dreapta portarului austriac.
Jocul s-a încheiat la egalitate, fiind cel de-al doilea meci de la actualul turneu final în care nu se înscrie vreun gol. În grupa F, la finalul etapei a doua din faza grupelor, locul întâi este deţinut de Ungaria, cu patru puncte, locul doi, Islanda, cu două puncte, locul trei, Portugalia, cu două puncte şi ultimul loc, Austria, zero puncte.
Cornel Seracin
Foto: uefa.com