Cea de-a opta zi a „europeanului” de fotbal, Franţa 2016, a adus alte trei meciuri importante în configurarea finală a grupelor D şi E. Astfel, în cadrul grupei D, Cehia şi Croaţia s-au confruntat într-un joc plin de spectacol pe gazonul stadionului „Geoffroy-Guichard” din Saint-Étienne, încheind jocul cu un rezultat de egalitate, 2-2. În celălalt joc al grupei D, Spania şi Turcia au evoluat pe gazonul stadionului „Allianz Riviera” din Nice, ibericii şi-au respectat blazonul lor de campioni europeni şi s-au impus în faţa naţionalei de fotbal a Turciei, cu 3-0, fiind prima echipă de la acest turneu final de fotbal care a reuşit să înscrie trei goluri în poarta adversarilor. În primul joc al celei de-a opta zile, în cadrul grupei E, Italia şi Suedia au oferit un spectacol mai puţin gustat de suporteri, pe gazonul stadionului Municipal din Toulouse, la finalul celor 90 de minute de joc naţionala de fotbal a Italiei impunându-se la limită, 1-0.

 
Italia – Suedia 1-0
Dacă în primul ei joc la actuala ediţie a turneului final al Campionatului European, naţionala de fotbal a Italiei a încântat prin evoluţia sa, în cel de-al doilea ei meci a lăsat impresia că prima evoluţie a fost una întâmplătoare. 
Atât Italia cât şi Suedia nu au oferit în acest joc mulţumirea suporterilor, în primele 45 de minute nefiind de consemnat vreo fază care să aducă scânteia golului. Totuşi, poate fi consemnată o situaţie bună a suedezilor, Kim Källström, în minutul 17, din marginea careului de 16 metri, lateral stânga, trimite o minge pe poarta lui Buffon, dar portarul Italiei iese şi reţine balonul. În acestă primă repriză, ambele echipe au dorit să domine jocul, rezultând de aici un meci echilibrat, în care cele două combatante au ţinut cât au putut de mult mingea. A fost 0-0, la pauză.
În repriza secundă, prima mare situaţie de gol poate fi consemnată în minutul 81, ea aparţinând Italiei. După un schimb de pase între Florenzi şi Giaccherini, în preajma careului de 16 metri advers, ultimul trimite mingea în careul, iar de aici, cu capul, Marco Parolo expediază mingea în bara transversală. Unicul gol al meciului a fost înscris în minutul 87, atunci când, după o aruncare de la margine executată de Chiellini până la Zaza, acesta îi pasează lui Eder Martins aflat într-o poziţie mai bună, Martins intră în careul de 16 metri advers şi cu un şut puternic trimite mingea în colţul din stânga portarului Isaksson, înscriind unicul gol al jocului. În ultimul minut al jocului, Candreva iroseşte o şansă bună de a marca al doilea gol pentru Italia, din interiorul careului de 6 metri a trimis un şut la poarta lui Isaksson, dar portarul suedez a respins mingea în corner.
Per ansamblu, se poate consemna un meci cu faze ocazionale, jocul fiind unul destul de echilibrat, niciuna dintre cele două echipe nu a avut o dominare evidentă. Ambele echipe s-au bazat pe un joc în care un rol important l-a avut posesia mingii. 
Astfel, Italia a obţinut încă trei puncte, iar cu un total de şase puncte se afă pe locul întâi al grupei E, fiind deja calificată în faza următoare a competiţiei.


Cehia – Croaţia 2-2
Jocul dintre cele două echipe a fost unul plin de acţiuni pe teren. Croaţii au desfăşurat un joc mai bun, încercând să paseze mai mult şi să ţină posesia balonului, pe când cehii au practicat exact jocul invers croaţilor, au şutat mult şi au alergat. În prima repriză, naţionala de fotbal a Croaţiei şi-a depăşit adversara la toate capitolele, cehii nereuşind să şuteze vreodată la poartă, în primiele 45 de minute ale jocului.
În minutul 36, croaţii au înscris primul lor gol în poarta cehilor. Ivan Perišić, după o pasă primită de la Milan Badelji, face o alergare solitară sper poarta lui Petr Čech, a intrat în careul de 16 metri şi a şutat mingea în colţul lung al porţii cehe, deschizând scorul. La vestiare, naţionala de fotbal a Croaţiei a intrat în avanatj, 1-0.
În minutul 58, cei care înscriu sunt tot croaţii. Marcelo Brozović l-a deschis cu o pasă, la marginea careului de 16 metri, pe Ivan Rakitić, mijlocaşul croat a intrat în careul de 16 metri şi a lobat mingea peste Petr Čech, ieşit, înscriind în colţul din dreapta portarului, pentru 2-0.
După primirea celui de-al doilea gol, antrenorul echipei naţionale de fotbal a Cehiei, Pavel Vrba, efectuează două modificări. Din minutul 67, au ieşit din teren atacanţii David Lafata şi Jiří Skalák, fiind înlocuiţi de atacantul Milan Škoda şi mijlocaşul Josef Šural. După aceste două schimbări a urmat o perioadă mai bună în jocul Cehiei, iar în minutul 75, cehii reuşesc să reducă din handicap. Tomáš Rosický a centrat o minge în careul de 16 metri advers, iar de aici Milan Škoda, aflat la punctul cu var, a trimis cu capul în plasa porţii lui Danijel Subašić, scorul rămânea favorabil croaţilor, 2-1.
Din minutul 86, jocul a fost interupt, suporterii croaţi aruncând cu torţe şi petarde în teren. Cele două echipe sunt trimise la cabine, dar, după scurt timp, reiau jocul. În minutul 88, la o acţiune a cehilor în careul advers, Domagoj Vida comite henţ, iar centralul englez, Mark Clattenburg, a acordat penalty în favoarea cehilor. A executat Tomáš Necid, introdus în joc în minutul 86 în locul lui Jaroslav Plašil, a înscris, iar din minutul 89 scorul a devenit egal, 2-2.
Meciul se încheie la capătul a 90 deminute de joc pline de spectacol, cele două echipe făcând multă risipă de energie pe terenul de joc, mulţumindu-şi susţinătorii. Deşi Croaţia a fost echipa care a dominat jocul, nu a fost destul de puternică în a rezista pentru a obţine cele trei puncte în final, mulţumindu-se doar cu un punct din acest joc.
Naţionala de fotbal a Cehiei este la primul ei punct la acest turneu final al Campionatului European, în timp ce Croaţia, prin punctul obţinut, totalizează un maxim de patru puncte şi se menţine pe locul doi al grupei D.


Spania – Turcia 3-0
Per ansamblu, jocul practicat de cele două echipe nu a fost unul foarte dinamic, atractiv. Fotbaliştii  celor două naţionale nu au arătat tot ce au mai bun în acest joc. Echipa campioană în exerciţiu, Spania, a ţinut mai mult mingea în primele 45 de minute de joc, în timp ce naţionala Turciei s-a concentrat mai mult pe defensivă lăsându-şi adversara să domine din punct de vedere al posesiei balonului.
Primul gol a meciului s-a înscris în minutul 33. Nolito a centrat precis dintr-un lob în interiorul careului de 16 metri advers, iar de aici, Álvaro Morata a sărit peste fundaşii adverşi, a intreceptat mingea şi, cu capul, a trimis în colţul din stânga (sus) portarului Volkan Babacan.
În minutul 36 se înscrie cel de-al doilea gol al meciului. Francesc Fàbregas a centrat în interiorul careului de 16 metri, iar de acolo, Nolito, după ce mingea a ajuns la el prin deviere din partea unui adversar care a vrut să respingă, înscrie în colţul din dreapta (jos) portarului turc. La pauză, scorul era favorabil echipei campioane a Europei, Spania, 2-0.
Repriza secundă începe cu echipa iberică în atac, iar din minutul 47 apărarea naţionalei Turciei este făcută şah mat, scorul devenind 3-0. Jordi Alba este autorul celui de-al treilea gol pentru spanioli.
Naţionala de fotbal a Turciei şi-a jucat mai departe şansele în acest meci, iar în minutul  51, Burak Yilmaz a trecut uşor prin defensiva iberică, a ajuns  într-o poziţie bună, dar trimite peste poartă. O altă ocazie a echipei Turciei a avut loc în minutul 87. Olcay Şahan a preluat o pasă în interiorul careului advers şi ajunge într-o bună situaţie de a marca, expediază un şut, dar încercarea sa este blocată de Azpilicueta.
Campioana Europei reuşeşte să adune încă trei puncte în urma acestui rezultat, situându-se pe primul loc în grupa D şi obţinând calificarea în faza următoare a întrecerii europene.
Cornel Seracin
Foto: uefa.com