Anglia şi Ţara Galilor au încheiat cea de-a doua etapă a grupei B. Cele două „naţionale” au evoluat pe gazonul stadionului „Bollaert-Mauroy” din Lille, în finalul celor 90 de minute de joc, Anglia învingând cu 2-1.
Grupa C şi-a încheiat cea de-a doua etapă din faza grupelor. Primul joc a avut loc la Lyon, pe gazonul stadionului „Parc Olympique Lyonnais”, între echipele naţionale ale Ucrainei şi Irlandei de Nord şi s-a încheiat cu victoria nord-irlandezilor care s-au impus cu 2-0. Următorul joc al grupei a avut loc la Paris, pe gazonul stadionului „Stade de France”, între echipele naţionale ale Germaniei şi Poloniei, meciul încheindu-se la egalitate, 0-0, fiind primul joc de la actualul turneu final „european” în care nu s-a marcat niciun gol.


Anglia – Ţara Galilor 2-1
Prima repriză a meciului dintre Anglia şi Ţara Galilor a fost una bună, jocul nefiind unul plictisitor. Ambele echipe au încercat să controleze jocul, dar nu au avut succes. În ceea ce priveşte performanţele celor două combatante, acestea au fost destul de echilibrate. Englezii au păstrat mingea, utilizând pase scurte, în timp ce galezii au pândit momentul ca apărarea englezilor să se desfacă pentru a fi surprinsă pe contraatac.
În minutul 6, englezii au ratat o bună oportunitate de a marca. Raheem Sterling, după ce a primit o pasă de la Adam Lallana, a şutat mingea, dar mingea şutată de el, din interiorul careului, a trecut peste poarta adversă. În minutul 25, tot echipa Angliei iroseşte o bună ocazie. Gary Cahill a sărit la o minge centrată dintr-o lovitură liberă, în zona suprafeţei de pedeapsă , şi a trimis cu capul spre poartă, dar portarul galezilor, Wayne Hennessey, a reţinut.
Deschiderea scorului a avut loc în minutul 41, atunci când galezul Gareth Bale a executat o lovitură liberă directă, de la mare distanţă de poarta englezilor (aproximativ 35, 40 de metri), mingea şutată de el întrând în plasa porţii lui Hart. Galezii deschideau scorul, deşi cele mai multe ocazii de gol până atunci au aparţinut englezilor. Galezii au intrat la vestiare cu avantajul unui gol la finalul primelor 45 de minute de joc.
În minutul 55, englezii au egalat. Jamie Vardy a înscris în poarta galezilor, trimiţând un şut din apropierea porţii adverse, chiar din careul de 6 metri, în stânga portarului, dar, se pare că a reuşit să fenteze vigilenţa arbitrului, acesta nesemnalizând un off-side la atacantul englez. În minutele de prelungire (90+1) Daniel Sturridge a finalizat frumos un balon ce a ajuns la el după o pasă de la Bamidele Alli, Sturridge  introducând, din careul advers, mingea în poarta galezilor. Anglia prelua conducerea pe tabela de scor, 2-1. În minutul 90+3, Gareth Bale a irosit egalul, trimiţând o minge cu capul, de la punctul cu var, dar lovitura sa de cap a scos balonul în afara cadrului porţii, pe lângă bara din stânga portarului englez. Meciul s-a încheiat cu victoria englezilor, pe parcursul celor 90 de minute de joc disputa având numeroase momente interesante şi şanse spectaculoase. Englezii au jucat mai bine, au pasat foarte mult şi au încercat să menţină în posesia lor mingea, tactica oaspeţilor fiind cea a contraatacului.
Într-un clasament al grupei B, pe primul loc se află Anglia, cu patru puncte, pe locul secund, Ţara Galilor, cu trei puncte, pe locul trei, Slovacia, cu trei puncte, iar pe locul patru, Rusia, cu un punct.


Ucraina – Irlanda de Nord 0-2
Cele două echipe angrenate în competiţie au parcaticat în acest meci, un joc mediocru, fiind, probabil, împiedicate să joace mai bine şi de ploaia care a căzut pe aproape toată durata desfăşurării meciului. Grindina care a început să cadă în cea de-a doua repriză, l-a determinat pe arbitrul („centralul" ceh, Pavel Kralovec) jocului să întrerupă pentru câteva momente meciul şi să trimită echipele la cabine.
Niciuna din cele două echipe ce au evoluat în acest meci nu au avut o superioritate evidentă în joc. Ucraina s-a evidenţiat prin numărul mare de pase, în timp ce nord-irlandezii au aşteptat cu multă răbdare în propria lor jumătate de teren pentru a recupera mingea şi a lovi pe contraatac.
La pauză, scorul a fost egal, 0-0. Repriza a doua, chiar în debutul ei, minutul 48, a adus primul gol. După o lovitură liberă executată de Oliver Norwood în careul echipei ucrainiene, Gareth McAuley, bine plasat, printr-o lovitură cu capul, a trimis balonul sus, în dreapta portarului Pyatov. Nord-irlandezii conduceau cu 1-0. Cel de-al doilea gol al meciului a fost marcat în minutul 90+5, autor fiind Niall McGinn care s-a aflat la marginea careului de 6 metri advers, iar de aici a înscris, după ce portarul Pyatov a respins o minge şutată de un nord-irlandez de la marginea careului de 16 metri.
În urma acestui rezultat, Irlanda de Nord a obţinut primele trei puncte în clasamentul grupei C.


Germania – Polonia 0-0
Germania şi Polonia au încheiat primul meci fără gol la acest „european”. Jocul prestat de cele două echipe nu a fost unul foarte atractiv. Fotbaliştii celor două naţionale nu a dorit să arate cele mai bune calităţi ale lor în desăşurarea acestui meci. Per ansamblu, jocul a fost unul echilibrat. Germanii au încercat să ţină de minge, pe când polonezii au jucat cu pase lungi.
În prima repriză a meciului, ar fi de consemnat două ocazii de gol în dreptul echipei Germaniei. În minutul 4, Julian Draxler a trimis în careu, iar de aici Mario Götze care a ajuns la minge înaintea adversarului, a trimis peste poartă. În minutul 15, Toni Kroos a preluat în careu o pasă bună primită de la  Thomas Müller, dar mingea preluată de mijlocaşul german a trecut pe lângă stâlpul din dreapta porţii apărate de Łukasz Fabiański.
În partea secundă a meciului ar fi de consemnat trei ocazii mari de gol. La câteva secunde de la reluarea jocului, Arkadiusz Milik a irosit o bună ocazie de a deschide scorul pentru polonezi. Din interiorul careului, el a trimis cu capul un balon spre poarta lui Neuer, dar nu a ţintit bine cadrul porţii germane, şi mingea a ieşit pe lângă stâlpul din dreapta portarului german.  Imediat (minutul 46) după această ocazie a polonezilor, germanii au răspuns prin Mario Götze care a pătruns în interiorul careului de 16 metri, a trecut de fundaşii adverşi şi a trimis un şut pe spaţiul porţii, dar portarul  Łukasz Fabiański a respins. În minutul 68, Łukasz Fabiański se opune lui Mesut Özil, portarul polonez reuşind să respingă mingea trimisă pe spaţiul porţii sale de mijlocaşul german care a primit o bună pasă de la André Schürrle, Fabiański scoţând un balon ce se ducea sub bara transversală a porţii sale.
Clasamentul grupei C este unul în care Germania, campioana mondială la fotbal, se află pe primul loc, cu patru puncte (golaveraj plus doi), Polonia se află pe locul doi, cu patru puncte (golaveraj plus unu), Irlanda de Nord ocupă locul trei, cu un total de trei puncte, iar Ucraina este pe locul patru, fără niciun punct.

Cornel Seracin
Foto: uefa.com