Cea de-a doua etapă din faza grupelor turneului final al Campionatului European de Fotbal şi-a încheiat primele jocuri. Astfel, în grupa A, România şi Elveţia au încheiat la egalitate, 1-1, confruntarea lor de pe gazonul stadionului „Parc des Princes” din Paris, în celălalt joc al grupei, Franţa şi Albania au evoluat pe gazonul stadionului „Vélodrome” din Marseille, echipa „cocoşului galic” impunându-se cu 2-0. În primul joc al celei de-a doua etape din faza grupelor, Rusia a fost înfrântă de Slovacia, slovacii câştigând cu 2-1, pe gazonul stadionului „Pierre-Mauroy” din Lille, într-un meci ce a contat pentru grupa B.


Rusia – Slovacia 1-2
Jocul dintre naţionalele de fotbal ale Rusiei şi Slovaciei poate fi caracterizat după prima lui parte, drept unul distractiv, în care slovacii au impus ritmul de joc, fiind mai activi şi pasând mai precis. Naţionala de fotbal a Rusiei a construit încet jocul, în timp ce slovacii şi-au creat ocazii de a marca prin contraatacuri rapide.
Scorul a fost deschis în minutul 31, în urma unei faze ce l-a avut în prim-plan, în careul de 16 metri advers, pe Vladimir Weiss, slovacul l-a învins pe Igor Akinfeev, la capătul unui şut în colţul lung, jos, în stânga portarului rus. Cel de-al doilea gol al echipei slovace a fost înscris în minutul 44, autorul său fiind Marek Hamsik care, dintr-o poziţie foarte bună, primind o pasă în careu de la Vladimir Weiss, trimite în spatele portarului rus, iar mingea a intrat în poartă după contactul cu barele din stânga şi din dreapta portarului Akinfeev. La pauză, slovaci conduceau cu 2-0.
În partea secundă a jocului, ruşii înscriu abia prin minutul 80,  Denis Glushakov finalizând printr-o lovitură cu capul, după preluarea unei centrări primite în careul de 16 metri advers, de la Shatov,  mijlocaşul rus plasând balonul în stânga portarului slovac, la colţul lung, jos, fără a-i acorda vreo şansă să intervină.
Pe toată durata sa, meciul a fost unul plin de acţiune şi a avut momente interesante şi şanse spectaculoase. Se poate consemna că a fost un meci echilibrat, ruşii dorind să păstreze mingea în joc cât mai mult şi să scoată din joc adversarii, dar slovaci au răspuns printr-o apărare bine pusă la punct şi prin contraatacuri.


România – Elveţia 1-1
Etapa a doua a grupei A s-a deschis cu jocul dintre România şi Elveţia, naţionalele celor două state oferind publicului spectator un meci bun, încheiat cu 1-1. Ambele echipe au încercat să controleze jocul, dar nu au reuşit performanţe în acest sens, per total, controlul jocului a fost unul împărţit pe mai multe periode de timp între cele două echipe. „Tricolorii” au stat bine aşezaţi în apărare în prima repriză şi au încercat să fie periculoşi pe contraatac, în timp ce naţionala de fotbal a Elveţiei a încercat să domine jocul prin posesia balonului, elveţienii având în primele 15 minute o posesie foarte bună a mingii. 
Deşi Elveţia a fost mai mult prezentă în terenul advers, în primele 15 minute ale meciului, naţionala de fotbal a României a reuşit o fază în urma căreia a obţinut o lovitură de la 11 metri, Stephan Lichtsteiner ţinându-l de tricou, în careul de 16 metri, pe Alexandru Chipciu. A transformat lovitura de la 11 metri, Bogdan Stancu, în minutul 18, scorul devenind favorabil echipei de fotbal a României, 1-0. În minutul 27, Cristian Săpunaru în urma unei lovituri libere, a reuşit să câştige un balon în careul de 16 metri al Elveţiei şi a trimis mingea care a „muşcat” din stâlpul din stânga portarului Yann Sommer, ieşind în out de poartă. Prima repriză s-a încheiat cu avantajul naţionalei de fotbal a României, 1-0. 
În minutul 56, Admir Mehmedi nemarcat în careu a reuşit să egaleze printr-un şut puternic expediat din interiorul careului de 16 metri, mingea poposind în colţul din stânga portarului Tătăruşanu.
Aşadar, cel de-al doilea joc al naţionalei de fotbal a României la acest turneu final s-a încheiat la egalitate, „tricolorii” obţinând primul punct şi, duminică, 19 iunie, de la ora 22, vor disputa ultimul joc în cadrul grupei, adversară fiindu-le naţionala de fotbal a Albaniei, pe gazonul stadionului „Parc Olympique Lyonnais” din Lyon.


Franţa – Albania 2-0
Cele două naţionale de fotbal, Franţa şi Albania, au încheiat etapa a doua în grupa A, succesul şi calificarea în următoarea fază a întrecerii revenind Franţei, gazdele turneului învingând debutanta la Euro2016, cu 2-0.
Primele 45 de minute ale jocului nu au fost deloc mulţumitoare pentru spectatori, meciul fiind unul echilibrat. Gazdele au ţinut mai mut balonul, dar nu au reuşit să înscrie vreun gol în aceste prime 45 de minute. Echipa Albaniei s-a apărat bine şi a încercat să găsescă slăbiciunea defensivei adverse, declanşând contraatacuri rapide.  
Cele două goluri au căzut chiar în finalul meciului, minutul 89 şi minutul 90+5 şi au fost marcate de Griezmann şi Payet. În minutul 51, echipa Albaniei a irosit o bună oportunitate de a înscrie în poarta francezilor, Ledian Memushaj (foto, nr. 9) a preluat în interiorul careului un balon dintr-o centrare şi a trimis în bara din stânga portarului francez Lloris.
Cu aceste rezultate, clasamentul grupei A este alcătuit cu Franţa pe locul întâi, 6 puncte, pe locul doi, Elveţia, 4 puncte, pe locul trei, România, cu un punct, iar pe ultimul loc, Albania, zero puncte. Ocupantele primelor două locuri, Franţa şi Elveţia, se vor întâlni duminică, de la ora 22, pe gazonul stadionului „Pierre-Mauroy” din Lille.
Cornel Seracin
Foto: uefa.com