Cea de-a cincea zi a turneului final al Campionatului European de Fotbal, Franţa 2016, a adus încheierea primei etape din faza grupelor. A fost rândul echipelor din grupa F să intre în scenă, cele două meciuri ale grupei fiind atractive şi pline de interes, ţinând spectatorul în atmosfera lor până în ultimele clipe.
Astfel, pe gazonul stadionului „Nouveau Stade” din Bordeaux, naţionalele de fotbal ale Austriei şi Ungariei au adus în faţa suporterilor un joc bun, încheiat în cele din urmă cu succesul Ungariei, 2-0. În celălalt meci al acestei grupe, meciul ultim din prima etapă a grupelor, Portugalia şi Islanda au oferit un joc plăcut, încheind la finalul celor 90 de minute egal, 1-1. Un merit deosebit pentru reuşita spectacolului se cuvine a fi menţionat ca venind din partea publicului islandez, prezent în tribunele stadionului „Geoffroy-Guichard” din Saint-Étienne pentru a-şi încuraja favoriţii care au debutat excelent la un turneu final de campionat european.


Austria – Ungaria 0-2
Favorita acestei partide, naţionala de fotbal a Austriei, a început în ofensivă jocul, iar, după niciun minut de joc, David Alaba expediază un şut de la distanţă, mingea loveşte bara din stânga portarului Gábor Király. În minutul 9, David Alaba a pătruns în interiorul careului de 16 metri, a primit o pasă de la un coechipier şi a trimis un şut precis, pe jos, în direcţia centrului porţii, dar portarul echipei maghiare a prins mingea la firul ierbii. În minutul 34, Gábor Király respinge în corner mingea şutată la poarta sa, de la marginea careului de 16 metri, de Zlatko Junuzović, apărătorul buturilor maghiare evitând intrarea mingii în colţul din stânga sa, jos. În minutul 40, Marko Arnautović îi pasează lui Martin Harnik, dar atacantul austriac nu reuşeşte să introducă mingea în plasa porţii maghiare, şutul său din interiorul careului, trecând departe de spaţiul porţii lui Gábor Király, pe lângă bara din stânga portarului maghiar.
Prima repriză s-a încheiat cu rezultat alb, 0-0, fiind caracterizată printr-un joc bun în care ambele echipe au încercat să menţină controlul mingii. Totuşi, în ciuda echilibrului din joc, se distanţează naţionala Austriei ca având mai multe ocazii de  a marca în aceste prime 45 de minute, fotbaliştii naţionalei Ungariei ieşind în evidenţă prin câteva pase strălucite, scurte, arătând că sunt în bună cunoştiinţă în privinţa plimbării mingii între ei, aşteptând deschiderea defensivei adverse pentru a iniţia un atac surprinzător.
Repriza secundă se deschide cu un şut la poarta austriecilor expediat, în minutul 54, de la mare distanţă de către Attila Fiola, portarul austriac, Robert Almer reuşind să evite golul. În minutul 62, pasele scurte, reuşite la marginea careului advers, între  László Kleinheisler şi Ádám Szalai îl aduc pe ultimul în careu de 16 metri, faţă în faţă cu portarul austriac, iar de aici, atacantul maghiar îl învinge pentru prima dată pe Robert Almer, înscriind în dreapta sa.
În minutul 65, austriecii au înscris, dar arbitrul a anulat golul pentru un faultul dur al lui Aleksandar Dragović asupra lui Tamás Kádár,  Aleksandar Dragović primid cel de-al doilea cartonaş galben şi implicit pe cel roşu, fiind eliminat de pe terenul de joc. Din minutul 66, Austria a rămas în 10 oameni, iar în minutul 87, ungurii reuşesc cel de-al doilea lor gol. Ungurii au declanşat un contraatac, Tamás Priskin l-a deschis bine în adâncime pe Zoltan Stieber, iar mijlocaşul Ungariei porneşte solitar într-o acţiune individuală, intră în careul de 16 metri şi, faţă în faţă cu portarul advers, printr-o „scăriţă”, introduce mingea în plasa porţii austriece. Un efort individual de apreciat pentru Stieber.
Jocul se încheie cu victoria la două puncte a echipei maghiare, la capătul unei evoluţii în care cele două echipe şi-au impresionat în câteva moment susţinătorii, având ca tactică de joc construcţia aşezată a atacurilor.


La finalul partidei, antrenorul echipei naţionale a Ungariei, Bernd Storck, a declarat: „Un mare compliment pentru echipa mea! Am primit răsplata noastră după un timp de trei săptămâni de muncă grea. Amicalele noastre recente ne-au ajutat împotriva acestei echipe bune. La început e nevoie de un pic de noroc - pe care l-am avut la șutul lui Alaba - dar apoi am fost mai siguri și jucătorii s-au trezit. Întotdeauna am încercat să înscriem şi să merge mai departe, și ce am făcut în a doua jumătate a fost genial. Am marcat un gol fantastic prin Szalai. Un mare compliment pentru el ...!!! El a primit răsplata lui pentru o performanță greu de lucrat. Al doilea gol a fost bine lucrat. Zoltan Stieber nu a renunțat - am avut multe contacte, când a fost la Nuremberg - i-am spus că am nevoie de el, și el a plătit înapoi. Felicitări lui și întregii echipe!”
Antrenorul naţionalei de fotbal a Austriei, Marcel Koller, a declarat la finalul jocului: „Am încercat să jucăm cu tot ce am avut mai bun ... dar totul a mers până la concentrare, pierzând mingea prea des. Ar fi trebuit să fim fost mai calmi în jocul nostru de construcţie, dar nu am reușit asta. Cu nervozitate este greu să judecăm. Nu am vorbit cu jucătorii încă. Va fi un grup strâns. Situația este că am pierdut cu 2-0, iar acum trebuie să luăm cel puțin un punct împotriva Portugaliei - sau chiar mai bine, trei.”


Portugalia – Islanda 1-1
Meciul celor două echipe a consemnat debutul echipei naţionale de fotbal a Islandei la un turneu final, iar debutanta s-a descurat foarte bine în faţa unei foste vicecampioane a Europei, remizând la capătul celor 90 de minute de joc.
Prima ocazie de a marca a aparţinut echipei insulare, Ragnar Sigurðsson, în minutul 5, a şutat în „transversal” porţii adverse. La puţin timp după această ocazie, ibericii au replicat prin Nani care a preluat în careu o centrare din lovitură liberă şi a trimis cu capul spre poartă, dar portarul islandez, Hannes Halldórsson a respins.
În primele 45 de minute de joc, cele două echipe de pe gazonul verde al stadionului au fost foarte active, depunând multă risipă de energie pentru a oferi susţinătorilor un spectacol de fotbal agreabil. Jocul a fost dezechilibrat în prima repriză, portughezii ratând numeroase ocazii de a înscrie şi având mai mult posesia balonului. Islandezii s-au mulţumit să folosească contraatacurile rapide, acestea provocând panică în apărarea ibericilor. Acţiunile ofensive ale naţionalei de fotbal a Portugaliei nu au rămas fără rezultat la finalul celor 45 de minute de joc. În minutul 31, Andre Gomes i-a pasat lui Nani în careul de 16 metri, iar mijocaşul Portugaliei, de la marginea careului de 6 metri, a plasat mingea în colţul din dreapta portarului islandez.  La pauză, Portugalia conducea la limită, 1-0.
Partea secundă a meciului începe bine pentru naţionala de fotbal a Islandei. În minutul 49, insularii egalează. Johann Guðmunds¬son a trimis o pasă precisă şi lobată în interiorul careului, iar Birkir Bjarnason a finalizat din marginea careului de 6 metri, printr-un şut care a trimis mingea în colţul din stânga portarului Rui Patrício, portarul echipei iberice rămânând neputincios.  Scorul redevenea egal, 1-1.
Echipa Portugaliei a continuat să-şi creeze bune ocazii de a marca, dar, Nani, în minutul 71, Pepe, în minutul 82 şi Cristiano Ronaldo, în minutul 85, nu au reuşit să înscrie, trimiţând fie în afara cadrului porţii islandeze, fie au întâmpinat opoziţia portarului islandez, Hannes Halldórsson. În minutul 85, islandezii au ratat o bună oportunitate de a marca prin Alfred Finnbogason care reuşeşte câteva driblinguri în careul advers, îşi creeaz un culoar favorabil şutului, dar portarul  Rui Patrício se opune golului.
Partida s-a încheiat cu vreo patru minute de prelungire dictate de arbitru, jocul fiind, de-a lungul celor 90 de minute, unul foarte bun. Echipa portugheză a controlat jocul în majoritatea timpului, ibericii au avut o posesie mai bună a balonului, iar islandezii, cu o posesie a mingii de 28% din timpul de joc, au încercat să surprindă pe contraatac.


La finalul jocului, antrenorul echipe naţionale a Islandei, Heimir  Hallgrímsson, a declarat: „A fost atât de fantastic să jucăm aici. Era ca și casa noastră. Fanii noștri au fost de necrezut. Era la fel ca acasă. Fanii au ajutat jucătorii foarte mult. Nu cred că celălalt joc ne afectează atât de mult. Este foarte bine să avem un punct. Am făcut o treabă foarte bună, bine făcut flăcăii! Putem merge un pic mai relaxaţi în jocul următor. Dar, cu o victorie împotriva Ungariei suntem, probabil, aproape acolo."
Antrenorul echipei naţionale a Portugaliei, Fernando Santos, a declarat: „Ar fi trebuit mai multe goluri marcate: asta nu e nici un secret. Există întotdeauna dificultăți în primul joc. Cred că ne vom reveni pentru a juca două partide mari. Nu are nici un rost să plângi după laptele vărsat. Fanii au fost geniali, ne-am dus să-i salutăm, la final. Au fost extraordinari!”


Clasamentul grupei F după prima etapă, pe primul loc se află Ungaria cu trei puncte, urmată de Islanda şi Portugalia cu câte un punct fiecare, pe ultimul loc fiind Austria, cu zero puncte.
Cu aceste două jocuri s-a încheiat prima etapă din faza grupelor. Până acum au fost înscrise, la această ediţie a turneului final al Campionatului European, un număr de 19 goluri, ceea ce înseamnă că în cele 11 meciuri jucate până acum am avut o medie de 1,72 goluri pe meci.
Cornel Seracin

Foto: uefa.com