Jocurile Olimpice de Vară vor avea loc anul acesta, între 5 și 21 august, în Brazilia, la Rio de Janiero, până acum, calificându-se la această întrecere străveche a sportului de pe Terra, nu mai puțin de 100 de sportivi din România (cu excluderea celor depistați că au consumat substanțe nepermise), în 15 discipline sportive.

Ca o prefațare a ediției din acest an a Jocurilor Olimpice de Vară, Biblioteca Universității Politehnica din Timișoara, deschide, între 13-17 iunie 2016, sărbătoarea olimpismului și a olimpicilor la sport de la Universitatea Politehnica din Timișoara.

Astfel, în cadrul „Săptămânii Olimpismului”, se vor desfășura mai multe evenimente care vor promova sportivii olimpici ai Politehnicii timișorene, sportivi care au făurit istorie pentru România la diferitele ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară ce s-au desfășurat în ultima jumătatea de secol.  

Cu prilejul „Săptămânii Olimpismului”, în Sala Polivalentă a Bibliotecii Universității Politehnice Timișoara, vor fi prezenți miercuri, 15 iunie, cu începere de la ora 10, sportivi de renume pentru sportul timișorean și românesc, Doina Moț, Alexandru Buligan, Roland Gunesch, Alexandru Fölker, Mihai Coste, Mihai Grigorovici, Marian Cosmescu, Emil Grozescu, Camelia Macoviciuc Mihalcea, sportivii prezenți urmând să fie premiați pentru activitatea depusă în spiritul olimpismului.  

Programul săptămânii cuprinde demonstrații sportive, expoziții, concursuri, relaxare. Gazdele invită vizitatorii să ofere pronosticuri sportive pentru J.O., Rio 2016, să joace tenis de masă la bibliotecă, să admire expozițiile despre istoria sportului și a olimpismului, precum și expoziția de carte braziliană „Bem-vindo ao Brazil!” („Bun-venit în Brazilia!”). În cadrul evenimentului, vizitatorii sunt invitați să vadă trofee, diplome și echipament sportiv care au aparținut olimpicilor politehniști, să urmărească demonstrațiile sportive de scrimă, tir, karate sau canotaj.

„Săptămâna Olimpismului” de la Universitatea Politehnică din Timișoara (13-17 iunie 2016) se caracterizează prin competiție și fair-play, componente esențilale ale olimpismului, ale sportului în general.

Cornel Seracin