În Sala Sporturilor „Constantin Jude” din Timișoara a avut loc, în zilele de 4 și 5 iunie a.c. Campionatul Mondial de Dans Sportiv pentru Juniori II Standard, competiția adunând în municipiul bănățean un număr impresionant de concurenți din numeroase țări ale globului, Austria, Belarus, Bulgaria, Canada, Croația, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Irlanda, Israel, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, Rusia, Slovacia, Spania, Turcia, U.S.A., România etc. 

Campionatul Mondial de Dans Sportiv pentru Juniori II Standard a fost susținut de numeroși sponsori, aducându-și contribuția în mod activ la buna desfășurarea a întrecerii și instituțiile statului, Primăria Municipiului Timișoara, Consililul Județean Timiș, Centrul de Cultură și Artă a județului Timiș, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Aeroportul Internațional „Traian Vuia” Timișoara, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Directia Județeană pentru Sport și Tineret Timiș. Întrecerea sportivă s-a desfășurat sub egida Ministerului Tineretului și Sportului din România. 

De organizarea acestei întrecerii mondiale de dans sportiv de la Timișoara s-a ocupat Asociația SporTim Dance din Timișoara, condusă de soții Jebeleanu, Andreea și Emanuel, competiția reprezentând cel mai important eveniment sportiv al anului pentru Federația Română de Dans Sportiv.

Galele finale ale întrecerii s-au desfășurat cu începere de la orele 20 în ambele zile amintite mai sus. Astfel, atât în ziua de 4 cât și în ziua de 5, galele finale au beneficiat de un mic spectacol introductiv în care 300 de elevi de la școlile generale 24 și 30 din Timișoara și de la Colegiul Național Bănățean Timișoara au prestat un dans sincron pentru a promova ideea potrivit căreia dansul sportiv este un sport de masă.

Încă din prima seară, România a avut parte de un succes desăvârșit, perechea Sebastian Zicoane și Anca Copos de la Asociația SporTim Dance a obținut titlul mondial la Dans Sportiv Junior II Standard, categoria de vârstă 14-15 ani. Locul secund a fost ocupat de perechea rusă, Kirill Morgachev și Poliana Baryshnikova, iar locul trei a revenit perechii lituaniene Karolis Burneikis și Izabele Sekaite. 

Perechea română, campioană mondială la Dans Sportiv Juniori II Standard, Sebastian Zicoane și Anca Copos dansează împreună de șapte ani, orele petrecute în sala de antrenament aducându-le numeroase distincții în competițiile acestui sport. Astfel, Sebastian Zicoane și Anca Copos au obținut titlul de campioni naționali cinci ani consecutiv și au reprezentat România în numeroase competiții internaționale, câștigând premii. Anul acesta cei doi campioni mondiali împlinesc vârsta de 15 ani și vor concura la o nouă categorie de vârstă.

Tot în prima seară a întrecerii, la secțiunea Internațional Open Latino Adult, titlul suprem a revenit perechii italiene Mario Cecinati și Rosaria Messina Denaro, locul doi fiind ocupat, la această secțiune, de perechea finalandeză Jaak Vainomaa și Taina Savikurki, locul trei revenind perechii române Ionuț Alexandru Miculescu și Andra Păcurar. 

La secțiunea Open Youth Latino (tineret latino), perechea câștigătoare a fost din Israel, Israel Omri Mishael și Liel Moreinis, locul secund fiind ocupat de perechea slovacă, Radovan Kurinec și Eliska Lencesova, locul trei fiind adjudecat de perechea israeliană Daniel Medvedovsky și Michelle Nazarenus. 

În a doua seară au fost desemnate alte perechi câtigătoare. Acestea au fost la secțiunea Open Adult, la această categorie perechea câștigătoare fiind din Polonia, Jacek Jeschke și Hanna Zudziewicz, locul doi revenind perechii italiene, Roberto Carano și Arianna Gobbi, ultimul loc al podiumului, locul trei, fiind adjudecat de perechea rusă Leonid Khokhlov și Alexandra Shoshneva. La această probă, perechea română,compusă din Paul Rednic și Roxana Lucaciu, a ocupat locul șase.

La secțiunea Youth Standard (tineret standard), locul întâi a revenit perechii din România, Tiberiu-Florin Stan și Daria Grigore, locul secund fiind ocupat de perechea cehă, Tomas Prikryl și Sanela Los Chovancova, ultimul loc al podiumului fiind ocupat de perechea ungară, Szalai Denes Ferenc și Balla Petra. 

Campionatul Mondial de Dans Sportiv pentru Juniori II Standard a fost organizat, anul acesta, pentru prima dată în România, la Timișoara și s-a bucurat de mult succes, publicul prezent în cele două zile ale competiției în tribunele Sălii Sporturilor „Constantin Jude”, aplaudând prestația de pe parchet a dansatorilor din concurs. 

 

 

 

 

 

 

Cornel Seracin