Echipa de rugby a Banatului, deținătoarea Cupei României în trecuta ediție, Timișoara Saracens R.C.M. U.V.T., a reușit cea de-a treia calificare consecutivă în finala Cupei României la rugby, după ce a depășit, în semifinalele competiției, pe gazonul stadionului „Gheorghe Rășcanu” din cartierul timișorean Ronaț, echipa C.S.A. Steaua București, cu rezultatul final 36-7. 

Echipa timișoreană a dominat autoritar jocul, reușind să deschidă scorul încă din minutul 7, Valentin Calafeteanu convertind o lovitură de pedeapsă de la aproximativ 30 de metri de buturile echipei „militare”, ușor lateral dreapta, 3-0. 

Replica echipei bucureștene se lasă așteptată, iar pe fondul acestei situații, în minutul 14, echipa Timișoarei irosește o nouă oportunitate de a înscrie, Valentin Calafeteanu ratând convertirea unei noi lovituri de penalitate, lovitură executată aproximativ de la aceeași distanță ca și prima, dar lateral stânga.

Echipa „militară” reușește să intre în posesia balonului, dar o pierde repede, Andrei Filip a greșit pasa, Stelian Burcea interceptează și pătrunde liber spre terenul de țintă advers, perpendicular pe buturi, reușind eseul. Primul eseu al jocului, în minutul 15, eseu convertit de Valentin Calafeteanu, scorul devenind 10-0.

La acest scor, echipa bucureșteană începe să pună presiune asupra echipei timișorene, dar atacurile „militarilor” sunt previzibile pentru atenta defensivă a „sarazinilor”, bucureștenii nereușind să obțină decât o lovitură de penalitate pe care Andrei Filip, minutul 24, a irosit-o, trimițând balonul prin dreapta buturilor echipei bănățene, de la aproximativ 25 metri din lateral stânga.

După momentele bune ale steliștilor, „sarazinii” revin în atac și la capătul unei faze ce a fost purtată pe traseul Valentin Calafeteanu-Jody Rose-Cătălin Fercu, a fost lansat de-a lungul tușei Stephen Shennan, rugbystul timișorean fiind placat în margine, lângă colțul terenului. În urma acestui asalt al echipei „sarazine” Tupou Petelo  a primit cartonaș galben și a fost eliminat temporar, iar Valentin Calafeteanu, din lovitură de penalitate, aproximativ 30 de metri, poziție centrală, a urcat scorul la 13-0 în favoarea echipei timișorene. 

După puțin timp, echipa timișoreană a fructificat superioritatea numerică, iar după o acțiune pe linia de ¾, în care au fost implicați Rose, Shennan și Fercu, Tevita Manumua a reușit cel de-al doilea eseu, convertirea acestuia de către Valentin Calafeteanu ridicând scorul la 20-0 în favoarea echipei bănățene.

Primele 40 de minute se încheie cu rezultatul de 23-0, Valentin Calafeteanu reușind să convertească o ultimă lovitură de penalitate dictată pentru echipa timișoreană în această primă parte a jocului.

În primele 15 minute ale părții secunde, jocul a fost fragmentat, echilibrul numeric rupându-se odată cu eliminarea temporară a lui Tangimana Fonovai, cartonaș galben prin minutul 60. Echipa stelistă reușește să fructifice avantajul numeric în minutul 63, Ionuț Dumitru înscriind eseul, după o fază inițiată din preajma 22 stelist, rugbystul bucureștean executând o cursă de peste jumătate din teren. Scorul devenea 23-5, iar prin convertirea eseului de către Tudor Boldor, de la aproximativ 25 de metri lateral stânga, scorul s-a stabilit la 23-7.

În minutul 66, echipa timișoreană reușește primele puncte ale reprizei a doua. Valentin Calafeteanu convertește o lovitură de penalitate, executată de la aproximativ 25 metri de buturile adverse, aducând scorul la 26-7 în favoarea echipei „sarazine”.

Finalul de meci a fost unul favorabil gazdelor, Jack Umaga și căpitanul echipei bănățene, Stelian Burcea reușind încă două eseuri, neconvertite de Valentin Calafeteanu, scorul final fiind consfințit în avantajul echipei timișorene, 36-7.

Astfel, Timișoara Saracens R.C.M. U.V.T., după ce a reușit și în faza grupelor să învingă Steaua București, tot pe terenul din Ronaț (atunci cu 13-3, într-un meci fără miză), elimină echipa „militară” din semifinalele Cupei României, obținând un rezultat mult mai categoric la finalul celor 80 de minute de joc, publicul prezent în număr mare în tribunele stadionului din Ronaț aplaudând reușita echipei favorite care s-a calificat, pentru a treia oară consecutiv, în finala competiției. 

Echipele de start au fost:

Timișoara Saracens R.C.M. U.V.T.:  Gigi Militaru, Andrei Rădoi, Alexandru Țăruș - Valentin Popîrlan, Marian Drenceanu - Daniel Ianuș, Dorin Lazăr, Stelian Burcea (căpitan) -Valentin Calafeteanu, Jody Rose, Stephen Shennan, Tevita Manumua, Jack Umaga, Tangimana Fonovai, Cătălin Fercu. Antrenor, Grainger Heikell.

C.S.A. Steaua București: Nicolae Nere, Cristi Cornei, Alexandru Gordaș - Alexandru Grigore, Mikheil Archuashvili - Kuselo Moyake, Valentin Mototolea, Eseria Vueti - Grigoraș Diaconescu, Andrei Filip, Ionuț Dumitru, Florin Ioniță, Robert Dascălu (căpitan), Petelo Tupou, Robert Neagu. Antrenor, Cristi Petre. 

Arbitrii meciului au fost, Ionuț Bodea (centru), Alexandru Nițulescu (asistent) și Florin Ferezan (asistent).  

În cealaltă semifinală, C.S.M. Știința Baia Mare a depășit, pe propriul teren, Arena „Zimbrilor”, echipa bucureșteană C.S. Dinamo, impunându-se cu scorul de 40-13 (la pauză, 23-6). Astfel, maramureșenii au obținut dreptul de a juca final Cupei României, ediția șaptezeci și unu.

Finala Cupei României la rugby, ediția 2016, va avea loc sâmbătă, 21 mai, cu începere de la ora 18,30, pe gazonul stadionului „Dan Păltinișanu” din Timișoara, echipele ce se vor duela pentru trofeu fiind, C.S.M. Știința Baia Mare și Timișoara Saracens R.C.M. U.V.T. 

Cornel Seracin

Foto: Constantin Duma