Echipa B.C. Timba Timișoara (foto, echipament galben) evoluează, în acest sezon, în cea de-a doua divizie de baschet masculin a României, Liga I, și joacă pentru revenirea în prima ligă de baschet a țării. „Urșii” antrenați de Bogdan Murărescu (principal) și Zoran Milović (secund) au depășit prima fază a întrecerii, faza de calificare, încheind pe primul loc în grupa a treia, cu 11 victorii, o înfrângere și un total de 23 puncte, trecând, astfel, în faza semifinalelor, fază în care s-au calificat primele două clasate din cele trei grupe ale fazei anterioare.

Așadar, în faza semifinalelor, echipa de baschet Timba Timișoara a disputat până acum șapte jocuri, patru dintre acestea fiind câștigate, trei pierdute. 

În etapa a XXI-a a Ligii I, cea de-a șaptea a fazei semifinale, „urșii” au jucat împotriva echipei ce era lider al grupei, Municipal Olimpic Baia Mare, dispunând de aceasta, pe parchetul Sălii Sporturilor „Constantin Jude”, cu rezultatul final de 72:56, trecând de pe locul patru, pe primul loc al grupei.

„Urșii” au început foarte bine jocul împotriva maramureșenilor, asigurându-și un avantaj consistent în primele minute ale sfertului întâi, 14-2, iar la finalul sfertului s-au impus cu 18-14.

Sfertul al doilea a fost unul mai puțin la discreția echipei bănățene (foto, minge disputată de Allan Thomas și Dejan Kovacević), vizitatorii conducând o bună parte a acestui sfert 0-2 (Lucas Tohatan), 0-4 (Abdul-Awwel Mahmoud), gazdele revenind prin reușitele lui Dejan Kovacević (1-4, în urma unei „libere”), Robert Medgyesy (3-4 și 6-4), Pătru Daniel (7-4, o „liberă” și 10-7). La finalul sfertului „urșii” s-au impus cu 15-13, intrând la vestiare cu scorul general de partea lor, 33:27.

Partea a doua a jocului a început cu echipa Timișoarei decisă să încheie mai repede conturile victoriei, „urșii” distanțându-se pe tabela de scor, în acest sfert, la o diferență de 8 puncte, 10-2, prin reușitele lui Dejan Kovacević („trița”), Mario Lazăr,  Robert Medgyesy (o reușită de două puncte și o „trița”). Oaspeții au încercat să revină pe tabela de scor, au marcat un coș de două puncte prin Denis Murgu (10-4), dar „trița” lui Robert Medgyesy le-a tăiat elanul speranței unei reușite în acest sfert trei, scorul devenind 13-4, iar la final, era favorabil gazdelor, 18-6, iar la general 51:33.

Ultimul sfert a fost unul pe care echipa gazdă l-a tratat relaxat, permițând vizitatorilor să conducă mai mult pe tabela de scor. După cele două „libere” reușite de căpitanul maramureșenilor Allan Thomas, gazdele reușesc o „trița” prin Dejan Kovacević, iar prin reușita de două puncte a lui Cezar Stănescu conduc cu 5-2. Oaspeții au revenit prin coșul de două puncte reușit de  Abdul-Awwel Mahmoud și au preluat conducerea cu 7-8, tot el înscriind dintr-o „liberă” pentru 7-9, iar Dan Stoica a înscris după ce a recuperat un balon din propria jumătate de teren în timpul unui atac al gazdelor, singur scăpând spre coșul echipei timișorene, ridicând scorul la 7-11. O bună perioadă de timp, oaspeții au deținut conducerea pe tabela de marcaj în acest ultim sfert. Gazdele au încercat să revină pe tabela de scor, reușind să înscrie pentru 16-14 și 19-15 („triță” a lui Cezar Stănescu). Finalul sfertului patru a fost adjudecat de vizitatori, aceștia impunându-se cu scorul de 21-23, dar, acest scor nu a fost suficient pentru a reface diferența la scorul general, astfel că, după cele 40 de minute de joc, gazdele s-au impus cu scorul general de 72:56 (foto, „urșii” la final de meci)

La finalul jocului, antrenorul echipei bănățene, Bogdan Murărescu, a declarat: „A fost un meci greu, dar, cred că l-am pregătit bine și l-am controlat de la cap la coadă. Am jucat acasă, iar acasă am jucat întotdeauna bine. Consider că este lungă calea promovării, și dificilă. Suntem cinci echipe, luptăm pentru patru poziții. Noi am făcut câțiva pași greșiți, pe care nu trebuia să-i facem, dar, consider că avem o echipă bună care, în primul rând, își poate îndeplini obiectivul, acela de a ajunge la turneul final și de acolo cred că avem forța necesară să promovăm, dar până acolo trebuie să străbatem niște pași”.

Antrenorul echipei maramureșene, Dan Donca, a declarat la finalul jocului: „Echipa Timișoarei este o echipă bună. Știam asta. Am avut întotdeauna meciuri grele cu Timișoara. Din păcate, astăzi nu ne-am ridicat la înălțimea jocului prestat de adversarii noșttri. Sperăm ca pe viitor să rezolvăm problemele pe care le-am întâmpinat astăzi. Țin să felicit echipa Timișoarei. Am remarcat pentru jocul din teren pe Kovacević care a jucat foarte bine astăzi, de asemenea, au jucat bine Lazăr, Filip, dar și alți jucători din echipa Timișoarei. E greu să joci împotriva lor! Obiectivul nostru nu este neapărat promovarea în acest prim an. Bineînțeles că, atâta timp cât avem șansa să promovăm, vom promova, dar, ca și obiectiv propus, noi deja ni l-am atins. Următorul pas al obiectivului este calificarea la turneul final. Dacă vom reuși să promovăm, asta o să vedem în funcție de jocul pe care-l vom presta”. 

Managerul general al echipei B.C. Timba Timișoara, Aurelian Novac, a declarat la finalul jocului: „Un meci pe care l-am controlat cap coadă, sper că s-a văzut. A fost un meci mai ușor decât mă așteptam, adică, din primul minut până în  ultimul minut am condus, și, în partea a doua a meciului, chiar ne-am detașat foarte mult. Consider că este grea calea promovării, dar, consider că avem șanse foarte mari să promovăm dacă continuăm parcursul de până acum, parcurs pe care l-am avut și cu mici coborâșuri. Noi avem asigurată calificarea dacă batem toate meciurile de acasă. Atunci nu mai sunt emoții de nici un fel. Așteptăm să vină la noi Ploieștiul și Brăila”. 

Cinciul de start al echipei B.C. Timba Timișoara a fost: Răzvan Pop, Robert Medgyesy (căpitan), Daniel Pătru, Mario Lazăr, Dejan Kovacević.

Cinciul de start al echipei Municipal Olimpic Baia Mare a fost: Cristian Corneanu, Abdul-Awwel Mahmoud, Andrei Dohi, Vasile Dunca, Allan Thomas (căpitan).

Pentru B.C. Timba Timișoara au marcat, Dejan Kovacević (30 puncte), Robert Medgyesy (15 puncte), Pătru Daniel (14 puncte), Cezar Stănescu (5 puncte), Leonard Filip (4 puncte) și Mario Lazăr (4 puncte). Pentru echipa  Municipal Olimpic Baia Mare, cele mai multe puncte au fost marcate de, Abdul-Awwel Mahmoud (18 puncte) și Allan Thomas (15 puncte). 

În urma rezultatului înregistrat în acest joc, B.C. Timba Timișoara a trecut pe primul loc în grupa semifinală, având un total de 11 puncte. Următorul meci al „urșilor” va avea loc la Iași, aici urmând să întâlnească echipa Politehnica Iași, echipa ce se află și pe locurile fruntașe în clasamentul semifinal. Meciul va conta pentru etapa a XXIII-a și va avea loc, duminică, 24 aprilie. Jocul pentru etapa a XXII-a, pe teren propriu împotriva echipei C.S. Municipal Ploiești a fost reprogramat pentru 7 mai, ora 18, în Sala Sporturilor „Constantin Jude”, deoarece în 16 și 17 aprilie în sala „Jude”  are loc Campionatul European de Tineret Standard la dans sportiv.

La finalul jocurilor grupei semifinale, primele patru clasate vor accede la Turneul Final de Promovare, acesta urmând a se desfășura în sistem fiecare cu fiecare (round robin), câte un joc pe zi pentru fiecare echipă iar primele două echipe clasate la finalul jocurilor obțin dreptul de a evolua în ediția 2016-2017 a Ligii Naționale de Baschet. 

Cornel Seracin