Karina Ștefan, adolescenta din Giroc care a încântat, în urmă cu patru ani, publicul din întreaga țară cu vocea ei, a reușit o nouă performanță în domeniul artistic. După ce a fost finalistă a concursului „Vocea României junior”, ocupând locul doi la final, iată că acum, la 15 ani, a participat la o nouă provocare, tot un concurs televizat, și anume „X Factor”. Despre ce a făcut Karina în ultima perioadă am stat de vorbă zilele trecute.

- Ce-ai mai făcut de la ultima prezență pe scena „Vocea României”?

- După apariția de la „Vocea României”, unde am fost finalista Andrei și unde am luat locul doi, am continuat cu muzica, am lansat și o melodie care se numește „Hai să fim mai buni”, care are un mesaj foarte frumos. M-am gândit ca prin prima mea piesă să transmit un mesaj ce poate ajuta, care să aducă înțelegere și armonie între oameni.

- Cărui gen corespunde muzica pe care ai continuat-o?

- Eu cânt de toate, în mare parte. Mie-mi place muzica, ascult toate stilurile, îmi place să cunosc de toate, să ascult toți artiștii. În mare parte, eu cânt muzică pop, muzică ușoară, dar, în general, v-am spus, ascult de toate.

- Ai luat lecții de muzică între timp?

- Nu. Eu am făcut canto timp de trei ani, în perioada în care am participat la „Vocea României junior”, adică acum patru ani, dar am renunțat, pentru că, deja, cunosc tehnică. Mă pot ajuta singură, pot studia singură, acasă.

- Cu școala, cum stai?

- Cu școala stau foarte bine. Din păcate, facem on-line, că nu se poate altfel, din cauza coronavirusului...

- Am văzut că ai cântat și pe la Giroc, cu colegii.

- Da. A fost un an destul de greu, anul acesta, din cauza pandemiei, plus că am avut examenul de capacitate, pentru care am învățat foarte mult și am muncit foarte mult să iau o notă bună. Am intrat la liceul la care mi-am dorit, Colegiul Bănățean. La Giroc, când am fost în ultimul an la școală, ne-a lovit pandemia și n-am mai reușit să cânt, n-am mai reușit să particip la activități, dar pe viitor, dacă o să mai existe activități, eu o să revin să cânt la Giroc de fiecare dată cu drag, pentru că e locul meu de suflet.

- Cum ai decis să mai încerci încă un pas pe scenele bucureștene?

- E o poveste destul de simplă și frumoasă. După patru ani în care am continuat în ritmul ăsta, am fost contactată de cei de la „„X Factor”” și întrebată dacă vreau să particip la preselecție. Am fost un pic sceptică, la început. N-am știut dacă să accept sau nu, având în vedere că a fost toată nebunia cu pandemia (îmi era și frică, în același timp), dar am zis că, dacă mi se oferă șansa asta, trebuie să profit de ea. Și, asta a fost! Am mers la audiții, la București, am ajuns pe scenă, acolo am cântat. Am cântat o melodie din repertoriul Alicia Keys, „If I ain’t got you”. Am reușit să iau trei de „Da”. Florin Ristei mi-a dat „Nu” (cu el am lucrat). Ideea este că cei de la „„X Factor”” au un regulament al lor. Dacă luam patru de „Da”, intram la Ștefan Bănică, dacă luam trei de „Da”, intram pe listă de așteptare, și de pe lista de așteptare eu am fost preluată de Florin Ristei, căruia îi mulțumesc din suflet că a avut încredere în mine și că m-a luat în echipa lui. Am reușit să facem ceva foarte frumos, ce, sper, este și pe placul publicului.

- Cum ați reușit să strângeți echipa, cum ați reușit să vă omogenizați, pentru că v-ați descurcat destul de bine acolo, și scenic, și melodic?

- Ideea este că noi am fost contactate, toate, de Florin Ristei, prin intermediul WhatsApp-ului, pentru că n-am avut cum altfel. Am făcut un grup, apoi au urmat câteva repetiții. Avem vârste între 14 și 17 ani. Au fost din toate colțurile României, din Banat, din București, Galați, Cluj. A urmat o întâlnire pe Zoom, pe video. Am repetat puțin acolo. Florin a fost foarte încântat că ne înțelegeam foarte bine și vocile noastre se armonizau perfect. Apoi, bineînțeles că au urmat repetițiile de la București, unde am fost la el la studio, am repetat cu el. Am muncit foarte mult în trei zile. Ne-am cunoscut și am și repetat. În trei zile am reușit să facem tot ce-am făcut.

- Sunteți aproape profesioniste.

- Aproape. Mai avem de-nvățat!

- Cum îți stăpânești emoțiile pe scenă?

- Eu zic că îmi stăpânesc bine emoțiile pe scenă. Foarte mulți îmi spun că nu am emoții, că ei nu mă văd emoționată. În schimb, să știți că am foarte multă emoție, pentru că sunt pe scenă, dar încerc să le acopăr. Eu cred că m-ajută, într-un fel, pentru că transmit ceea ce cânt prin emoțiile acelea. Eu îmi doresc să transmit mesaje să ajungă la sufletul publicului. Sper să reușesc.

- Cu Andra mai ții legătura?

- Da, vorbim cât se poate de des, o sun, vorbim pe video. Vorbesc și cu Eva, și cu David, și cu Cătălin. Îi iubesc foarte mult! Din păcate, nu ne-am mai văzut de mult, nu a mai avut concerte pe aici, prin Timișoara, din cauza pandemiei, dar, cu prima ocazie cu care vine aici, în Timișoara, să cânte, sau în Giroc, de ce nu?, o să o sun și o să ne vedem. La fel voi face dacă merg eu la București.

- Ai fost deja în două studiouri, ai lucrat cu doi profesioniști din muzică. Cum ți se pare, nu ești tentată să te poți „lipi” de cineva, să încerci niște înregistrări?

- Vă dați seama că, lucrând cu doi artiști mari, cu Andra și cu Florin Ristei, sunt foarte încântată și m-aș bucura foarte mult să mă „lipesc” de unul dintre ei, să muncesc alături de ei, să colaborez cu ei, dar, deocamdată, vreau să muncesc pentru mine, să cunosc mai mult, să studiez mai mult, ca atunci când o să ajung la nivelul acela la care să pot colabora cu ei să dau tot ce e mai bun din mine.


- Ce mai face Karina, pe lângă muzică? Ce alte hobby-uri mai ai?

- Pe lângă muzică, Karina face de toate! Cum a fost perioada aceasta, când am stat mai mult în casă, am avut foarte mult timp pentru mine. Am avut timp să mă regăsesc. Am avut timp să citesc mai mult, am avut timp să mă cunosc pe mine.

- Ce-ai descoperit în autocunoașterea aceasta?

- Mi-am dat seama că eram foarte încăpățânată. Acum m-am mai domolit. Am învățat să fiu mai reținută, uneori, când este cazul. Am învățat când să vorbesc, când să-mi spun părerea. Cred că mi-a priit foarte bine perioada de stat în casă.

- Ne întoarcem un pic, când ai cântat solo pe scena de la „X Factor” și când te-a jurizat Bănică și a început: „sunt fete frumoase”, ce-ai zis, că-ți trântește un „Nu”? Cum ai fost atunci cu emoția?

- Când am participat în audiții, în prima mea apariție la „X Factor”, unde am cântat singură, și când urma răspunsul lui Ștefan Bănică, atunci am avut extrem de mari emoții, pentru că a încercat să mă păcălească.

- Cred că v-a păcălit pe toți, și pe voi, și juriu.

- Da, da, chiar și Florin Ristei a spus, i-a stat inima. Am avut emoții mari! Aveam încredere în mine, îmi doream să trec mai departe. Am reușit să trec mai departe, chiar dacă nu în echipa lui Ștefan, ci în echipa lui Florin Ristei. Am avut mari emoții, dar s-a dovedit a fi bine până la urmă.

- Cine ți-a dat „Nu”, din cei patru?

- Florin Ristei mi-a dat „Nu”.

- Asta ca să te duci la el în echipă. Dacă-ți dădea „Da”, te duceai mai departe și ajungeai la Bănică.

- Da, dar el a spus așa: „Îți dau «nu» pentru că vreau să am șansa de a te lua la mine-n echipă”. A spus că mă dorește foarte mult la el în echipă și de asta îmi dă „Nu” și speră ca ceilalți din juriu să-mi dea „Da”, ca să mă poată lua el în echipă.

- Ai văzut, orice rău are și un pic de bine.

- Da, să știți! Important e să vedem binele-n orice.

- Mama, tata te sprijină-n continuare?

- Mama și tata mă sprijină dintotdeauna și vreau să le mulțumesc extrem de mult, că fără ei n-aș reuși să fac nimic din ce fac. Mă susțin, mă iubesc! La București au stat cu mine mama, dar a fost și tata prezent.

- Cum vezi tu „X Factor” de anul acesta?

- După părerea mea, sezonul acesta „X Factor” a fost cel mai tare sezon din toate câte-au fost. Mi se pare că au venit concurenți foarte, foarte, foarte buni. Dau câteva exemple din echipa mea, Bianca, Carla, Alexandra, sunt trei fete minunate pe care le iubesc și mă bucur că le-am cunoscut. Noi am fost ca o familie acolo. Au fost concurentele de la Ștefan Bănică, Andrada, care este fetița oarbă (nu știu dacă știți). E genială fata! În primul rând că e un suflet foarte cald și e o voce minunată. Apoi, Alexandra Sîrghi, tot de la Ștefan. Delia are concurenți foarte buni, printre care Sonia.
Ștefan a avut concurente foarte bune. Eu mă încadram în echipa lui, ca vârstă, și mă încântă foarte mult concurentele lui.

- Acum, poate e un pic prea devreme, dar anii următori vei mai participa la „Vocea României”, la „X Factor”? La „I umor” nu cred că te duci.

- Cred că m-aș încadra și la „I umor”! Un artist poate să facă ce simte el. Încă nu am 16 ani și nu pot să merg la „I umor”.

- Ce îți dorești pe final de an?

- Îmi doresc să treacă frumos sărbătorile de Crăciun, să intrăm în Anul Nou cu bine, îmi doresc să continui cu muzica, să reușesc să fac tot ce îmi propun și să am succes.

A consemnat Petru Vasile TOMOIAGĂ
Material preluat din ziarul „Dialog cu cetățenii”