Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș din Timișoara este, de la bun început, în prima linie de luptă împotriva virusului SARS-COV2. Și, după câte se pare, este și spitalul cu cele mai bune rezultate în această luptă, protocolul medical folosit aici ducând la vindecarea celor mai mulți pacienți. Firesc, în aceste condiții, ca echipa condusă de doctorul Virgil Musta să fie privită ca una de adevărați eroi. Și tot firesc, atunci când se ajunge la astfel de situații, apar și deicizii - „ucigătorii de zei”.

Un zvon, un bon

Nu de la început, dar de la un moment dat, din vară, Spitalul Victor Babeș a anunțat că doritorii pot să se testeze de Covid și la laboratorul spitalului, contra sumei de 300 de lei. Perioada de început a testării pentru public a coincis, cumva, cu începutul perioadei de concedii, când lumea avea nevoie de teste negative pentru a ajunge în diferite țări. La scurt după aceea au început să circule și zvonurile, care spuneau așa: că testele se făceau la Spitalul Victor Babeș, dar bonurile eliberat la spital erau ale M-Profilaxis SRL. Dacă te duceai să testezi la Profilaxis și întrebai unde se fac analizele de laborator, ți se punea că la spital, la Victor Babeș. Iar de Profilaxis toată lumea spunea că este clinica privată a doctorului Musta. Este sau nu în regulă acest lucru?

Avocatul Gheorghe Piperea, acuze pe față

Pentru cei care nu cunosc numele, Gheorghe Piperea este profesor de drept la Facultatea de Drept din București, conducător de doctorate în domeniul dreptului și autor sau coautor al unor lucrări de referință în doctrina legală și judiciară românească, publicând mai multe cursuri, comentarii, monografii și articole de specialitate pe domenii cum sunt societățile comerciale, piața de capital, insolvența, dreptul transporturilor, codul civil și de procedură civilă, fiind prezent în calitate de analist și comentator și în paginile mass-media curente. Gheorghe Piperea a contribuit pro bono în mod considerabil la evoluția și perfecționarea sistemului legal român prin elaborarea unui număr mare de proiecte de acte normative privitoare la afaceri: societăți comerciale, întreprinderi individuale și familiale, clauze abuzive în contractele comercianților cu simplii particulari, concordat preventiv, insolvență, faliment personal, organizarea profesiei de practician în insolvență și mediere. Cu o experiență profesională de peste 20 ani în domeniul juridic, Gheorghe Piperea este creator de curente și de modele de practică legală și jurisprudențială, inovațiile și soluțiile gândite și aplicate împreună cu echipa sa de la „Piperea și asociații” fiind un motor al dezvoltării dreptului afacerilor în România ultimilor zece ani. În ultimul timp, Gheorghe Piperea a ieșit în evidență cu numeroase luări de poziție vis-à-vis de teme de actualitate în societatea românească, printre care și unele referitoare la restrângerea drepturilor cetățenești în contextul pandemiei Covid-19.
Săptămâna trecută Gheorghe Piperea l-a acuzat direct pe doctorul Virgil Musta că profită de pe urma pandemiei:
„Un doctor, șef de secție de boli infecțioase la un spital din Timișoara, aproape că plânge de focul pacienților și de starea psihologică a colegilor din «linia întâi» a luptei cu covidul. E coleg de «suferință» cu managerul acelui spital (Oancea), care spunea că îi așteaptă cu lumânări în spital pe negaționiști. Se numește Virgil Musta și e un vector important al ideologizării covidului și al răspândirii panicii menite a subjuga sufletele și a bloca rațiunea.
Același doctor este prezent pe pagina de prezentare a clinicii Profilaxis din Timișoara, alături de alți trei doctori cu numele Musta. Probabil că respectiva clinică e proprietatea familiei.
Această clinică efectuează teste covid pe care le prelucrează la spitalul Victor Babeș din Timișoara, unde dl dr Musta este șef de secție de infecțioase și plânge artistic pe umerii familiilor de bolnavi covid și ai colegilor «din linia întâi».
Testul covid se face pentru «modesta» sumă de 300 de lei.
Înmulțiți cu 30 de mii de teste (cu siguranță sunt mai multe, de când cu deschiderea robinetului testărilor), și o să vedeți cât de «modestă» e suma totală obținută numai din testare - 9 milioane lei.
Mă întreb dacă respectiva clinică are certificare Renar pentru test pcr...
Nu-i așa că, dacă nu exista o criză, merita măcar inventată?
Pentru că încă nu a trecut în barca PSD, cum au făcut Rafila și Streinu-Cercel, dl Musta încă nu e considerat în conflict de interese și nici nu e dat afară din funcția exercitată în instituția publică.
P.S. - Nu e în regulă să ai mize personale și familiale în exercițiul unei funcții într-o instituție publică, mai ales când miza este de afaceri. Nu e în regulă ca, în calitate de formator de opinie și cadru sanitar de top într-un spital public, care e x a c e r b e a z ă ideologic riscurile unei boli infecțioase, să faci afaceri de pe urma acestei propagande.
P.P.S. - În mod normal, toți acești influenceri, inclusiv cel de la Babeș din București și cea de la Iași, ar trebui verificați de presă ori de scriitorii pe feisbuc sub raportul acestor conflicte de interese. Că ANI, ministerele implicate și parchetele nu o fac - dimpotrivă, păstrează cu sfințenie distanța socială față de acești viruși reali ai banului public și ai sănătății plătite de noi prin CASS, dar din ce în ce mai rar și mai prost livrate de spitalele publice”.

„Banii se duc la Victor Babeș”

Doctorul Virgil Musta a reacționat la scurt timp după acuzațiile lansate de Gheorghe Piperea, spunând că între clinica Profilaxis și spitalul la care lucrează există un contract încheiat legal: „Nu cred că este o problemă, totul este legal, este o colaborare între Spitalul Victor Babeș, este un sprijin pentru Spitalul Victor Babeș, pentru că la un moment dat, pentru a descoperi cât mai multe cazuri de SARS-CoV-2, nu avea capacitatea de a recolta numărul mare de probe și atunci a apelat la Policlinia Profilaxis pentru a se face recoltări acolo”, a explicat Virgil Musta.
Șeful seției de infecțioase a explicat și faptul că sumele pe care pacienții le plătesc pentru teste ajung la Spitalul Victor Babeș: „Da, este o colaborare, Profilaxis plătește banii spitalului. Banii nu rămân la Profilaxis. Banii se duc la Spitalul Victor Babeș, este și un ajutor pentru dezvoltarea Spitalului Victor Babeș. Singurele sume care rămân la Policlinica Profilaxis sunt cele pentru manopera din timpul recoltării, pentru că există niște costuri pentru recoltare”, a adăugat Virgil Musta.

Este sau nu este în regulă?

Greu de spus. Cu siguranță, un protocol între Spitalul Victor Babeș și clinica M-Profilaxis există. La fel de adevărat este și că există costuri pentru recoltare, care este normal să rămână la clinica Profilaxis. Cât sunt aceste costuri? Greu de spus. Care este circuitul banilor în cazul recoltărilor făcute direct la Spitalul Victor Babeș, unde chitanța care atestă plata este eliberată tot de clinica M-Profilaxis? Iarăși greu de spus.
Doctorul Virgil Musta a spus că nu-l va acționa în instanță pe avocatul Gheorghe Piperea pentru acuzațiile publice pe care le-a lansat la adresa sa. Normal, într-un fel, în această perioadă numai de instanțe nu îi arde doctorului Musta. Dar, totuși, semnele de întrebare rămân - pentru că un procent din suma plătită pentru zeci de mii de teste ajunge, printr-un protocol făcut cu Spitalul Victor Babeș, la policlinica privată a doctorului Musta. Iar acest lucru, chiar dacă a fost făcut cu respectarea legii, ridică semne de întrebare legate de moralitate.
În rest, noi să fim sănătoși și să nu avem nevoie nici de teste, nici de tratament. Că restul ițelor, cumva, se vor descurca.

Delia GRIGORE