Mai este puţin până în 26 mai, data la care vom avea alegeri europarlamentare și referendum. Prilej numai bun pentru câteva consideraţii pre-electorale.

Despre alegeri
E un lucru care, deocamdată, pare că nu se pricepe. Alegerile europarlamentare nu sunt despre PSD, PNL, Alianța Plusr, ALDE, Pro România, UDMR, PMP. Alegerile acestea sunt despre grupuri politice din Parlamentul European.
De fapt, avem de ales între Partidul Popular European, Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Conservatorii și Reformiștii Europeni, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, Confederația Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică, Verzii/Alianța Liberă Europeană, Europa Libertății și Democrației Directe, Europa Națiunilor și a Libertății. Cam atât.
Vreți să votați în 26 mai? Interesați-vă de aceste grupuri politice. Vedeți care vă coafează și cine din România îi este afiliat. Asta înseamnă alegeri europarlamentare - care sunt altceva decât oricare alte alegeri de la noi.
În mod normal, campania asta electorală ar fi trebuit să fie despre viitorul Europei și al României în Europa. Din păcate, nici un partid nu a prezentat nimic în sensul acesta.
Toate se pretează la un circ ieftin, chiar dacă pe bani mulți. Făcând o campanie care nu are legătură cu alegerile, toate partidele, fără nici o excepție, mint în încercarea de a fura voturi. Altfel zis, partidele ne propun numai hoți - diferența dintre ei fiind doar vocală.
Singurul candidat cu un proiect de țară și o viziune asupra viitorului Europei (indiferent că ne place sau nu, că suntem de acord cu el sau nu) este independentul George Simion.

Despre referendum
Redau mai jos argumentația #rezist din urmă cu vreo șapte luni, de la precedentul referendum, cel pentru familie, adaptată la noile condiții:
- Este referendumul președintelui Iohannis, care vrea să deturneze atenţia de la problemele reale ale societăţii, încearcă să câştige popularitate în scopuri electorale şi divizează societatea;
- Referendumul costă niște zeci de milioane de euro care ar putea să fie folosiți pentru spitale, şcoli sau autostrăzi;
- Referendumul este inutil, o pierdere de timp, nu schimbă nimic; puterea lui nu este mai mare decât a unui sondaj de opinie;
- Întrebările puse de președinte au oricum răspunsuri clare în Constituție; atât timp cât referendumul nu este unul de revizuire a Constituției, orice ar rezulta în urma referendumului nu va avea nici un efect;
- Referendumul nu este o prioritate- avem de construit un spital, o şcoală, un WC la o grădiniță;
- PNL și Alianța 2020 au preluat iniţiativa referendumului şi o folosesc în interes propriu. Dacă merg la vot voi fi numărat ca susţinător al acestora, lucru pe care nu îl doresc;
- Referendumul este anti-constituţional şi încalcă drepturile omului;
- Eu nu pot să merg la un referendum iniţiat de președinte, dar organizat de Dragnea, Dăncilă și Tăriceanu.
Vor folosi acest referendum pentru a fura, așa cum fac tot timpul. Știți voi cum: cabine de vot, urnă mobilă, pierdere de ştampile, tuşiere, saci cu buletine de vot și așa mai departe;
- A mai fost un referendum pentru parlament unicameral și reducerea numărului
de parlamentari dar nimic nu s-a schimbat, dimpotrivă;
- Referendumul este făcut pentru a testa prezenţa la vot şi modalităţile de fraudare a alegerilor prezidențiale;
- În definitiv, ce întrebări sunt astea la care trebuie să răspundem la referendum?
- Câteva citate:
1. Dan Alexe: „Pentru ce este referendumul o prostie și o pierdere de timp și bani și în cele din urmă un mecanism profund nedemocratic?
Pentru că dacă trăim într-un sistem parlamentar, noi care am votat deputații le-am delegat și puterea de-a face legi, ca să fiu eu liniștit și netulburat când îmi ar câmpul sau îmi ard banii la cazino.
De-aia v-am votat, ca să fiu liniștit, cu încredere în înțelepciunea voastră, nu ca să îmi ... liniștea cu interogații metafizice și alte ieșiri costisitoare la vot, pentru gays și altele, ca să decid eu aia și aia, și să mai am și angoase că poate nu iese. Atunci la ce mai folosiți voi?”;
2. Dacian Cioloș: „Celor care nu cred în referendum le va oferi o umilință pe care PSD și-o dorește transformată în furie. Din crearea acestei falii în societatea românească vor ieși învingători doar Liviu Dragnea și PSD”;
3. Dan Barna: „Pentru aceia care se află în falsa dilemă morală că ar fi greșit să chemăm mereu oamenii să se implice și să vină la vot, iar acum noi să nu mergem, vă atașez mai jos o bucată din Decizia CCR nr.3/2012 care confirmă explicit și logic că în cazul particular al unui referendum (spre deosebire de alegeri unde neparticiparea e nepăsare), boicotul este un instrument activ, responsabil, asumat și legitim de participare.
Decizia 3/2012: «Exprimarea unei opțiuni politice poate avea loc nu numai prin participarea la referendum, ci şi chiar prin neparticiparea la acesta, mai ales în situaţiile în care legislaţia relevantă impune un anumit cvorum de participare.
În acest fel, se poate crea o majoritate de blocaj raportat la numărul cetăţenilor unui stat; în acest mod, cei ce aleg să nu îşi exercite dreptul la vot consideră că printr-o conduită pasivă îşi pot impune voinţa politică. Astfel, alegând să nu îşi exercite un drept constituţional, cetăţenii îşi văd realizate propriile lor convingeri prin neacceptarea, în mod indirect, a celor contrare. De aceea, neparticiparea la referendum, mai exact neexercitarea dreptului la vot, este tot o formă de exprimare a voinţei politice a cetăţenilor şi de participare la viaţa politică».
Și chiar dacă am luat decizia de a nu participa la vot, vom avea reprezentanți în secții pentru a asigura corectitudinea votului. Avem suficiente motive să credem că cine a furat un referendum este în stare să-l fure și pe al doilea”;
4. Andrei Pleșu: „Ţin să precizez că nu voi vota, pentru că e vorba de un referendum care, pe lângă formularea ineptă din întrebare (...), valorifică în mod impur un interes politic în care nu cred, o anumită ignoranţă din rândurile electoratului”;
5. Cristian Tudor Popescu: „PSD și celelalte partide care spun că nu vor face campanie pentru referendum o vor face «pe dedesubt», pentru că singurul scop al referendumului este unul politic. Referendumul în sine nu rezolvă nimic, este doar o pledoarie pentru mersul pe jos al votanților”.
Spun doar să aveți grijă ce argumente folosiți în discursul public. Se pot întoarce împotriva voastră mai repede decât v-ați putea imagina.

Despre participarea la vot
Nu spun că nu voi merge la vot în 26 mai. Voi merge, ca de fiecare dată de când am acest drept. Dar, dacă ar fi ceva care ar putea să mă convingă să NU mai merg niciodată la vot acel ceva ar fi sutele de mesaje care mi-au umplut messengerul, căsuța de e-mail, rețelele de socializare, whatsappul, grupurile cu nu știu ce clip care trebuie distribuit masiv și în care sunt îndemnat să merg la vot. Chestia asta mă enervează atât de tare încât îmi vine să nu votez doar pentru a-i pedepsi pe indivizii care au gândit-o și al căror interes pare a fi să mă duc.


Flavius BONCEA