Am putea avea în primăvară alegeri locale parțiale, care ar trebui organizate în municipiul București (sectorul 5), dar și în alte 49 de localități din țară. Guvernul analizează situația privind organizarea alegrilor în localitățile care îndeplinesc condițiile, potrivit informațiilor cuprinse în ultima informație a Autorității Electorale Permanente. Nu s-a luat încă o deciie, dar ea este de așteptat de la o zi la alta, printr-o hotărâre de guvern. Și în județul Timiș există câteva localități în care se îndeplinesc condițiile pentru a avea alegeri parțiale. Cele mai așteptate ar fi la Lugoj și la Giroc, unde rezultatele obținute ar fi un semnal pentru anul electoral 2024: partidul care câștigă aici poate specula faptul că e pe val și își poate atrage, în felul acesta, o parte a electoratului de partea sa.


La Lugoj avem o situație foarte interesantă. Alegerile ar urma să fie făcute în urma demiterii din funcție a fostului primar, Claudiu Buciu, găsit vinovat pentru că și-a schimbat domiciliul. Buciu era de la PNL, câștigând alegerile din 2020, după ce municipiul a fost condus timp de 12 ani de un edil PSD, Franicsc Boldea. De aceea, social-democrații nutresc speranțe pentru posibilele alegeri din primăvară și sunt pregătiți să-l arunce în luptă pe Călin Dobra, fostul președinte al Consiliului Județean Timiș. După îndepărtarea Vioricăi Dăncilă din fruntea PSD, Dobra nu s-a mai bucurat de susținerea partidului și a ieșit pe locul III la alegerile de la CJT din urmă cu doi ani. Lăsat în izolare timp de doi ani, fostul lider al CJT și al PSD Timiș a primit, în cele din urmă, o funcție de director general al unei companii naționale importante, tocmai pentru ca PSD să transmită un mesaj că îl susține pe Dobra și lugojenii au suficiente motive să-l voteze. Dacă va câșiga, ”Dobra de Lugoj” poate să revină ca o voce importantă în partid, având cea mai mare funcție pe plan local a PSD.


Și la Giroc se anunță o competiție atractivă. Alegerile s-ar organiza în urma decesului fostului primar, Ionel Toma. Acesta era din PSD, însă localitatea nu prea mai este un fief al social-democraților, după ce în Giroc s-au mutat foarte multe familii tinere, cu alte opțiuni electorale. Sunt mulți cu afinități USR, dar o șansă importantă pare să o aibă viceprimarul cu atribuții de primar, Dan Vârtosu, susținut de PNL. Dacă Vârtosu de Giroc ar câștiga alegerile, s-ar putea da un semnal și pentru alte localități periurbane. Rămâne însă să așteptăm decizia guvernului, care probabil este dependentă și de analiza privind șansele candidaților din fiecare partid aflat la putere: are sau nu rost să facem alegeri?