Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat marţi o rezoluţie nonlegislativă prin care îndeamnă statele membre să permită României şi Bulgariei să adere fără întârziere la spaţiul Schengen.

Rezoluția, a patra în acest sens adoptată de Parlamentul European de la aderarea țării noastre la UE, a fost adoptată cu 547 de voturi pentru, 49 împotrivă și 43 de abțineri.

Eurodeputaţii susţin că, până la sfârşitul anului 2022, Consiliul ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre, în prima parte a anului 2023.

În prezent, toate statele din UE, cu excepţia Bulgariei, Croaţiei, Ciprului, Irlandei şi României, fac parte din spaţiul Schengen. Acesta include și țări care nu sunt membre ale blocului comunitar European: Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein. Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.

Potrivit Agerpres, preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene a anunţat, prin vocea ministrului afacerilor europene Mikulas Bek, că va căuta ca la summitul din luna decembrie să se obţină unanimitatea cu privire la aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

 

Răzvan IDVOREAN