Grecia și Bulgaria au început sâmbătă, 1 octombrie, exploatarea comercială a unei conducte de gaz, numită Interconnector Grecia-Bulgaria, care va contribui la scăderea dependenței Europei de sud-est de gazul rusesc și la creșterea securității energetice. Interconnector Grecia-Bulgaria este legat de o altă conductă, parte din Coridorul de Gaze Sud care transportă gaz azer în Europa.
Evenimentul, găzduit de președintele Bulgariei, Rumen Radev, a fost marcat de o reprezentare la nivel înalt consistentă a statelor din regiune, precum și de participarea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Această conductă este o schimbare de joc. Este o schimbare a jocului pentru Bulgaria și pentru securitatea energetică a Europei și înseamnă libertate, înseamnă eliberarea de dependența de gazul rusesc”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei ceremonii de inaugurare la Sofia, la care au participat liderii Bulgariei, Greciei, Azerbaidjanului, României, Serbiei și Macedoniei de Nord.
Prezent la Sofia, cu prilejul ceremoniei de lansare a exploatării comerciale a Interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria, prim-ministrul desemnat al României, Nicolae Ciucă, a prezentat viziunea Guvernului României privind promovarea securității și rezilienței în domeniul energetic și a evidențiat demersurile strategice realizate de România în acest sector. În acest context, a făcut referire la măsurile adoptate de Guvern în sprijinul securizării stocurilor de gaze naturale pentru a reduce și elimina efectele negative generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, a evidențiat lansarea de către România a operațiunilor de exploatare a resurselor de gaze on-shore și off-shore la Marea Neagră.
Importanța gazoductului Interconnector Grecia-Bulgaria, care a fost finalizat în iulie, a crescut semnificativ, după ce Moscova a decis să-și transforme livrările de gaze naturale într-o armă politică. Comisia Europeană a angajat aproape 250 de milioane de euro pentru finanțarea proiectului, noua conductă aducându-și o contribuție importantă la limitarea oportunităților Rusiei de a-și folosi rezervele de gaz și petrol pentru a șantaja sau pedepsi Uniunea Europeană.
Șeful executivului României a punctat valoarea strategică a consolidării securității energetice la nivel regional și european, prin accelerarea creșterii capacității de producție.Totodată, a subliniat importanța esențială a diversificării și securizării surselor de aprovizionare și stocare a gazelor, în scopul eliminării dependenței de Rusia, si a arătat că interconectivitatea energetică reprezintă obiectivul strategic care definește acțiunea solidară a statelor membre cu partenerii regionali din vecinătatea estică și din Balcanii de Vest.
Premierul Ciucă a apreciat că operaționalizarea Interconectorului Grecia-Bulgaria constituie un model de succes al cooperării regionale și o sursă strategică de facilitare a tranzitului de gaze spre Centrul, Estul Europei și Balcanii de Vest, care va permite conectarea la noi surse de gaze naturale. Totodată, a arătat că punerea în funcțiune a Coridorului Grecia-Bulgaria deschide orizontul spre asigurarea unei mai mari competitivități a pieței regionale de gaz.
Rusia și-a redus livrările de gaz către Europa, după ce Occidentul a impus sancțiuni Moscovei din cauza invaziei Ucrainei, lăsând țările Uniunii Europene să se chinuie să-și asigure aprovizionare alternativă pe fondul creșterii prețurilor. Conducta de 182 km va oferi o ușurare Bulgariei, care se străduiește să-și asigure aprovizionarea cu gaze la prețuri accesibile de la sfârșitul lunii aprilie, când compania rusă Gazprom (GAZP.MM) a întrerupt livrările din cauza refuzului Sofiei de a plăti în ruble.
Conducta Interconnector Grecia-Bulgaria (IGB) va transporta 1 miliard de metri cubi (bcm) de gaz azeri în Bulgaria.1 bcm/an reprezintă aproximativ o treime din necesarul de gaz al Bulgariei, care anterior depindea de gazul rusesc la aproape 100%. Interconectorul poate aduce gaz și de la terminalul G.N.L. din Revithoussa sau din alte surse din regiune. Cu o capacitate inițială de 3 miliarde de metri cubi pe an și intenționează să o ridice ulterior la 5 miliarde de metri cubi, gazoductul ar putea furniza gaze non-rusești către Serbia, Macedonia de Nord, România și mai departe către provincia română Basarabia și Republica Ucraina. Gazoductul va transporta gaz din orașul Komotini, din nordul Greciei, până la Stara Zagora din Bulgaria.
„Azerbaijanul este mândru să inițieze acest coridor. Aduce gaz consumatorilor pe o nouă rută și dintr-o nouă sursă”, a declarat președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, la ceremonie.
În context, prim-ministrul României a apreciat că investițiile strategice pe termen lung în infrastructura de gaz vor asigura o tranziție mai lină spre obiectivul decarbonizării la orizontul 2050 și a pledat în sprijinul atașării voinței politice la resursele și tehnologiile disponibile pentru materializarea proiectelor energetice strategice de interconectare.
În marja ceremoniei de lansare a Interconectorului Grecia-Bulgaria, premierul Nicolae Ciucă a avut o serie de întrevederi bilaterale cu înalți demnitari, respectiv cu președintele Bulgariei și prim-ministrul interimar al Bulgariei, președintele Azerbaidjanului și prim-ministrul Republicii Elene. Discuțiile au vizat evaluarea măsurilor de cooperare în domeniul energetic și promovarea proiectelor comune de colaborare destinate creșterii securității energetice.
În cursul întrevederilor, prim-ministrul României a evidențiat importanța asigurării, pentru România și vecinătatea sa, unor surse și rute diversificate de transport a gazului si a subliniat rolul important pe care România este pregătită să îl joace, atât prin implicarea în cadrul coridorului B.R.U.A. (Bulgaria-România-Ungaria- Austria), cât și prin exploatarea gazelor din Marea Neagră.
Cu ocazia acestei ceremonii de la Sofia, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat că „atât aici, în Bulgaria, cât și în toată Europa, oamenii simt consecințele războiului Rusiei. Dar datorită unor proiecte ca acesta, Europa va avea suficient gaz pentru iarnă”. În urma unei vizite pe care a efectuat-o von der Leyen în Azerbaidjan, a fost anunțat că Baku își va dubla aprovizionarea cu gaze către U.E. până în 2027.
Ceremonia de lansare a interconectorului de gaze, ce s-a desfăurat la Sofia, sâmbătă, 1 octombrie 2022, a oferit ocazia unui schimb aplicat de opinii la nivelul liderilor, în care au fost prezentate evaluările privind coordonarea regională pe teme energetice, în pregătirea sezonului rece 2022/2023.

Cornel S.
Foto: captură video