Consumatorii români, întreprinderile mici şi mijlocii, serviciile sociale şi industria critică nu vor fi afectate de eventuale măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de gaze naturale, a transmis Guvernul României.
„România va avea asigurat necesarul pentru iarna 2022 - 2023. Rezervele de gaze ale ţării reprezintă 55%, adică peste nivelul obligatoriu de 46% prevăzut pentru 1 august 2022. Menţinând acest ritm accelerat putem ajunge la o capacitate a depozitelor de cel puţin 80% înainte de 1 noiembrie”, anunţă Executivul.
Potrivit Guvernului, disponibilitatea surselor interne de gaze naturale şi profilul de consum al ţării noastre, corelat cu pachetul guvernamental de protecţie a cetăţenilor şi economiei, sunt elemente ce garantează asigurarea necesarului de consum pentru iarna 2022-2023.
De asemenea, ministerul Energiei a transmis, după decizia luată la nivelul Uniunii Europene privind reducerea consumului de gaze naturale, că România, prin profilul de consum, dar şi prin disponibilitatea unor surse interne de gaze naturale, este bine poziţionată pentru a face faţă iernii 2022-2023.
Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat, marţi, planul propus de Comisia Europeană pentru reducerea consumului de gaze naturale în UE. Potrivit surselor citate de Reuters şi dpa, planul cuprinde reducerea voluntară cu 15% a consumului de gaze între august şi martie. Deşi ţinta este voluntară, Comisia ar putea să o facă obligatorie în caz de urgenţă în materie de aprovizionare. Ţări precum Irlanda şi Malta vor fi scutite, pentru că nu sunt conectate la reţelele de gaze ale altor ţări din UE. (A.B.)