Summit-ul G7, găzduit de președinția germană a G7, are loc zilele acestea, între 26-28 iunie, la Schloss Elmau, Bavaria. U.E. este reprezentată de președintele Consiliului European, Charles Michel, și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
G7 a fost fondat în 1975 ca un forum pentru cele mai bogate națiuni, pentru a discuta despre crize internaționale. A devenit G8, după ce Rusia a fost admisă la șase ani după căderea Uniunii Sovietice. Dar Moscova a fost suspendată în 2014, după ce a anexat Crimeea de la Ucraina.
Summit-ul G7 reprezintă o ocazie de a transmite un semnal puternic de unitate în aceste vremuri tulburi, pledând pentru progres, prosperitate, pace și securitate, întregul mapamond având nevoie de solidaritate și de o strânsă cooperare pentru a atenua impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Cu prilejul Summit-ului G7, președintele S.U.A., Joe Biden, a transmis un mesaj îmbucurător pentru România, anunțând că S.U.A. va investi 14 milioane de dolari în etapa preliminară a studiilor de inginerie și proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (S.M.R.) din România. Această veste confirmă succesul eforturilor de cooperare dedicate dezvoltării programului nuclear civil național, pas esențial pentru atingerea țintelor de decarbonizare și asigurarea independenței energetice a României.


Referindu-se la acest mesaj al președintelui american, premierul desemnat al României, Nicolae Ciucă, a spus: „Anunțul președintelui S.U.A., Joe Biden, în cadrul Summit-ului G7, este o confirmare a solidității Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, care devine tot mai aprofundat și în dimensiunea sa dedicată cooperării energetice.
Decizia S.U.A. de a finanța cu 14 milioane de dolari etapa preliminară a studiilor de inginerie și proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (S.M.R.) din România este componentă esențială a dezvoltării programului nuclear civil național.
Alături de construirea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Cernavodă, utilizarea noului tip de tehnologiei S.M.R. va contribui la întărirea profilului energetic al României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și cu țintele de decarbonizare asumate.
Mai mult, dezvoltarea programului nuclear va impulsiona creșterea economică, atât prin revitalizarea lanțului de furnizori, cât și prin poziționarea României ca lider regional al acestei industrii.
Tehnologia reactoarelor modulare mici, dezvoltată de compania americană «NuScale», respectă cele mai înalte standarde de siguranța nucleară. Acest factor este vital în contextul în care energia nucleară este pilon fundamental prin care putem obține energie curată, la costuri accesibile pentru cetățenii români și pentru economia națională.
Încurajez industria nucleară românească și experții români să contribuie la dezvoltarea acestor etape preliminare, cu respectarea celor mai înalte standarde de siguranță nucleară.
Producerea energiei nepoluante, ieftine și stabile reprezintă viitorul, iar prin tehnologia S.M.R., viitorul, este acum și în România.
Guvernul va continua să susțină proiectele dezvoltate de «Nuclearelectrica», de companiile energetice strategice «Transgaz» și «Romgaz», care, alături de cele implementate de mediul privat, vor transforma România într-un stat independent energetic, furnizor de securitate energetică la nivel regional.
Valorificarea proiectelor de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre, cele deblocate prin noua lege off-shore, investițiile în energie regenerabilă, cu finanțări disponibile din Planul Național de Redresare și Reziliență și Fondul pentru Modernizare, înseamnă stabilitate energetică pentru cetățenii români și mediul economic național”.


Dincolo de război, Summit-ul principalelor puteri democratice ale lumii nu duce lipsă de teme de dezbatere, în cele șapte sesiuni de lucru urmând să se discute despre economia mondială, parteneriatele pentru țările în curs de dezvoltare, politica externă și de securitate, durabilitatea, securitatea alimentară, multilateralismul și transformarea digitală.

Cornel Seracin
Foto: gov.ro