De la începutul anului guvernanţii „discută” despre cum să salveze ţara de la dezastrul produs de liberalizarea pieţei de energie, creşterea preţurilor la carburanţi şi efectele acestora: explozia facturilor, explozia preţurilor - de la combustibili, la alimente. Rezultatul? Un mare zero barat! În timp ce, sub oblăduirea preşedintelui Iohannis, care a ajuns de la „jo napot kivanok PSD” să-şi dea coate cu Marcel Ciolacu, guvernul lui se face că lucrează la aceste măsuri, elemente ţinute până nu demult la secret apar în presa naţională şi ne fac să ne gândim cu adevărat la sursa acestor nenorociri care s-au abătut asupra oamenilor simpli din ţara aceasta.
Conform site-ului „Ziarului Financiar”, „Datele Transgaz, compania naţională de transport al gazului natural, arată că România a trimis anul trecut peste graniţe 1 miliard de metri cubi de gaze, din care 0,2 miliarde de metri cubi au reprezentat tranzitul, restul fiind cantităţi exportate de provenienţă internă şi din import. Mai departe, cine a exportat gazul produs local, într-un an în care importurile au ajuns la 30% din consum, rămâne un mister”.
Adică, am exportat gaz ieftin pentru a cumpăra, de pe alte pieţe, un gaz mai scump. Şi atunci ne mai mirăm că s-au scumpit toate şi că românii o duc rău, iar de pe spinarea lor se îmbogăţesc cei asupra cărora planează misterul exporturilor de gaze.
Un alt exemplu: benzina a ajuns undeva la pragul de 9 lei pe litru, în timp ce motorina a sărit deja pragul de 9 lei. Cu toate acestea, guvernanţii nu iau nicio măsură privind plafonarea preţurilor la carburanţi, aşa cum, de exemplu, a făcut-o mult hulitul Victor Orban, premierul Ungariei. În timp ce în Ungaria preţul este undeva la 4 lei pe litrul de motorină, românii trebuie să scoată, cu fiecare zi care trece, tot mai mulţi bani pentru carburant. Ce se întâmplă în tot acest timp, pe fondul lâncezelii guvernanţilor? OMV Petrom şi-a triplat profitul net în primul trimestru al acestui an, la 1,75 miliarde de lei. Veniturile companiei au fost de 11,9 miliarde în trimestrul întâi al acestui an, faţă de 4,8 miliarde în acelaşi trimestru din anul 2021 şi 8,9 miliarde în perioada similară a anului 2020. Iar aceste rezultate vin pe fondul preţurilor din ce în ce mai ridicate la tot ce înseamnă energie. Trai neneacă, pe banii bietului popor român.
Iar românul, răbdător - oare până când? - stă şi rabdă, strânge cureaua şi aşteaptă nici el nu ştie de ce, de la nişte oameni cărora, cu mult cinism, se pare că nu le pasă de situaţia la limita disperării prin care trec milioane de români.

Anton BORBELY