Lumea culturală timişoreană a fost zguduită din temelii de ultima „ispravă” petrecută sub oblăduirea conducerii Primăriei Timişoara. Este vorba despre finanţarea (mai bine zis nefinanţarea) proiectelor culturale din bani publici.
Astfel, mai multe evenimente intrate în tradiţia oraşului nu mai primesc bani de la municipalitate, aşa cum au decis comisiile din cadrul Centrului de Proiecte Timişoara. FILTM, Festivalul Filmului Central European, Festivalul Baroc - ediţia a X-a, Festivalul Internaţional Timorgelfest - ediţia a XXII-a, Fest Fest - Festival Urban - ediţia a VII-a, TESZT Extension, Festivalul de Poezie „Ion Monoran”, Zilele Maghiare Bănăţene ediţia a XXVI-a, cea de a XLVI-a (!) ediţie a Festivalului Internaţional „Timişoara Muzicală” se numără printre evenimentele care nu au primit avizul comisiilor.
În schimb, şi de aici vine şi titlul acestui material, mai mulţi membri ai comisiilor au depus proiecte spre finanţare, la diversele comisii, şi au primit bani. Adică, şi-au împărţit între ei zeci de mii de euro din bani publici, fără nici o urmă de decenţă. Nu punem la îndoială calitatea proiectelor „câştigătoare”, rămâne să vedem exact în ce constau acestea şi ce impact vor avea asupra timişorenilor, dar să renunţi la festivaluri tradiţionale pentru timişoreni, care adunau mii de oameni, ni se pare cel puţin lipsă de bun simţ. Nu mai amintim de Festivalul Inimilor,
singurul festival din zonă acreditat UNESCO, care a fost trecut pe linie moartă de aceeaşi administraţie condusă de Dominic Fritz. E o sfidare la adresa timişorenilor şi a Timişoarei, care riscă să piardă evenimente care, cu siguranţă, ar constitui capete de afiş pentru anul viitor, când oraşul va fi Capitală Europeană a Culturii. Cu aşa decidenţi în materie de cultură, ne este şi groază să ne gândim la ce va fi anul viitor... 

Anton BORBELY
Foto: infotimisoara.ro

Cu „claritate, echidistanţă, imparţialitate şi profesionalism” Centrul de Proiecte a „sărit” din schemă manifestări de tradiţie ale Timişoarei

Săptămâna trecută, o dată cu publicarea rezultatelor selecţiei realizate de Centrul de Proiecte Timişoara, lumea culturală a Timişoarei a sărit în aer. Tonul a fost dat de scriitorul Robert Şerban, unul dintre organizatorii Festivalului Internaţional de Literatură Timişoara - FILTM.
Fără alte comentarii, iată poziţia publicată de acesta:
„Fiindcă anul viitor Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană, am tot fost întrebat, de prieteni şi cunoscuţi din ţară şi din străinătate (ba chiar şi din Timişoara), dacă ştiu ce evenimente mari/tari se anunţă, aici, la noi, pentru 2023. Mai în glumă, mai în serios, răspundeam: Festivalul Internaţional de Literatură, ediţia a 12-a. Ei bine, nu mai am acest răspuns. Proiectul FILTM, care anul acesta împlineşte 11 ani de existenţă, nu a primit finanţare din partea Centrului de Proiecte Timişoara, instituţie subordonată Primăriei Timişoara.
Juriul ales de conducerea acestui centru a considerat că cele 10 ediţii ale celui mai important festival de literatură din Vestul României n-au contat şi au decis că FILTM nu este... eligibil.
Recunosc, n-am crezut că s-a putut întâmpla asta. Mi-am zis că e o glumă. Una proastă rău. Cum, când e vorba despre un eveniment cu adevărat important pentru cultura scrisă a Timişoarei, la care, de-a lungul celor zece ani, au participat mii de iubitori de literatură şi sute de scriitori de primă mână, de la autori tineri, până la cei consacraţi şi traduşi în zeci de limbi, distinşi cu importante premii naţionale şi internaţionale. Apoi, la anul, oraşul nostru va fi Capitală Culturală Europeană, are nevoie de evenimente serioase, care să conteze pentru cei care vor veni aici, pentru cei care sunt de aici.
Mi-a trecut consternarea produsă de decizia juriului ales de Centrul de proiecte şi am depus contestaţie la această decizie, crezând că oamenii din juriu (oameni care ar trebui să aibă vocaţia culturii scrise, cu palmares în cultura scrisă, cu notorietate în acest domeniu, cu un CV din care n-ar avea cum să absenteze cărţile pe care chiar ei le-au scris) vor repara greşeala. Da’ de unde! Contestaţia noastră, argumentă punctual, se pare că nici n-a fost băgată în seamă.
Acest proiect care a întărit poziţia Timişoarei pe harta culturală a României a primit, până acum, finanţare din partea Primăriei Timişoara. De ce? Fiindcă e evident pentru cei care au participat la festival timp de un deceniu că e vorba de un eveniment real. Cum să-ţi imaginezi că tocmai în ajunul anului în care oraşul nostru ar trebui să-şi contureze şi mai pregnant profilul cultural şi să pună accent, în primul rând, pe evenimentele deja existente, care s-au dovedit cu impact la public, un festival de talia FILTM va fi ignorat de către instituţia din subordinea Primăriei Timişoara, creată ca să se ocupe, între altele, de programul viitorului an?
Se cade să scriu câteva nume de scriitori care au onorat Timişoara cu prezenţa lor, în aceşti 10 ani: Slavenka Drakulic (opozantă înverşunată a lui Miloşevici şi a regimului acestuia), Iuri Andruchovîci (cel mai tradus autor ucrainean al momentului), Viktor Erofeev (opozant „veteran” al regimului Putin, unul dintre cei mai cunoscuţi autori din Rusia), Laszlo Krasznahorkai (autor maghiar, laureat al Man Booker Prise, pe lista candidaţilor la Premiul Nobel), Ludmila Uliţkaia (celebră scriitoare rusă, aflată momentan în exil, voce opozantă a regimului Putin, aflată pe lista candidaţilor la Premiul Nobel), Serhii Jadan (autor ucrainean, mobilizat pe frontul de război, recent propus pentru Premiul Nobel 2022 pentru civismul textelor sale şi atitudinea sa pe frontul din Ucraina), Juan Gabriel Vasquez (unul dintre cei mai bine cotaţi autori sud-americani), Adam Michnik (cunoscutul scriitor disident şi apărător al drepturilor omului din Polonia), Dorin Tudoran, opozant deschis al regimului Ceauşescu, Cetăţean de Onoare al Timişoarei, Cătălin Dorian Florescu, unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi scriitori de limbă germană, câştigător a numeroase premii internaţionale de literatură, născut la Timişoara, Mircea Cărtărescu, cel mai apreciat scriitor român contemporan, propunerea României pentru Premiul Nobel, Pascal Bruckner (unul dintre cei mai importanţi intelectuali şi scriitori ai Europei). Pe site-ul FILTM (www.filtm.ro) se regăsesc toţi autorii străini şi autorii români ai care au participat la festival. Şi sunt mulţi şi foarte buni! Iar lor li se adugă partenerii fideli ai FILTM: jurnalişti, edituri, posturi de radio-tv, instituţii culturale româneşti.
Centrul de proiecte Timişoara a alocat, anul acesta, la capitolul Cultură Scrisă, un buget mic, raportat la celelalte domenii culturale. Cu toate acestea, în urma afişării rezultatelor am constatat că la Cultură Scrisă au primit finanţare organizatii care au ca obiect de activitate alte domenii, dar au făcut proiecte cu vagi accente pe literatură (arhitectura, muzica etc). Iar bugetele acestor noi proiecte sunt duble şi triple faţă de ceea ce a cerut FILTM. Păi nu e ciudat?!
Iar asta când regulamentul de finanţare a apărut fără să fi fost în dezbatere publică (de exemplu, la Consiliul Judeţean Timiş regulamentul pentru finanţările pe 2022 stă acum în dezbatere publică). Centrul de Proiecte, o instituţie tânără şi crudă, a schimbat, în doar cîteva luni, regulile privind definirea proiectelor prioritare: spre deosebire de sesiunea de finanţare de anul trecut, acum a definit „proiectele prioritare” şi în termeni financiari, propunând limita minimă de buget de 250.000 de lei. Or, FILTM nu are nevoie de aşa o sumă uriaşă, pentru că festivalurile de literatură nu costă atât. De ce să cerem aiurea şi să tocăm aiurea? Sunt bani publici, oameni buni! Iar acea «limită» de 250.000 lei de cheltuit minim nu exista la aplicaţiile de anul trecut.
Am scris în textul contestaţiei faptul că până şi azi, când imaginea contează mai mult decât oricând, se văd rapid şi grotesc, prin deciziile care se iau, diferenţele dintre cei care sunt formaţi de/în cultura scrisă şi cei care au ignorat-o sau nu i-au dat importanţă. Se văd diferenţele între cei care au răsfoit şi cei care au citit şi citesc.
FILTM pledează, de 10 ani, pentru citit. Întotdeauna, evenimentul acesta a fost însoţit de cărţile autorilor invitaţi. Publicul a avut acces la ele, cum a avut acces la textele care s-au citit în cadrul FILTM. Şi s-a citit an de an, chiar şi în pandemie. FILTM consideră cartea una dintre pietrele de temelie ale umanităţii şi culturii noastre. Iar cartea înseamnă, nu-i aşa, chiar cultură scrisă.
Vom continua să facem acest festival şi sigur vom găsi sprijin pentru el. Oamenii au nevoie să vadă, să asculte şi să citească scriitori importanţi. Cititul rămâne un exerciţiu intelectual fundamental şi formator şi suntem datori să-l promovăm continuu.
Ce evenimente mari/tari se anunţă aici, în Capitala Banatului, pentru 2023? Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara”.


Reacţii

Poziţia lui Robert Şerban a fost întărită, ulterior, de cele două „bufniţe”, implicate şi ele de la început în organizarea FILTM. Oana Maria Doboşi a subliniat profesionalismul dat dovadă anul trecut de Centrul de Proiecte Timişoara, dar spune că „profesionalismul ăsta administrativ nu e suficient când vine vorba de cultură, e bine să fie dublat şi de un simţ pentru produsul cultural în sine, în cazul de faţă pentru literatură. Nu se poate evalua literatura după nişte grile administrative de nişte oameni care nu sunt profesionişti ai cărţii. Şi nici datoria literaturii nu e să salveze problemele sociale şi economice ale oraşului. Si mai e ceva ce nu pot să înţeleg în ruptul capului oricâte explicaţii funcţionăreşti mi s-ar aduce. Dacă anul trecut FILTM ediţia a 10 a devenit proiect prioritar pentru oraş, de ce nu a rămas aşa? Care mai e sensul programelor prioritare dacă an de an proiectele cu tradiţie trebuie să demonstreze că sunt importante şi să depună aplicaţii la fel de complicate ca în anul precedent? De ce nu se reevaluează proiectele prioritare, nu ştiu, o dată la 5 ani? Chiar contează mai mult teancul ăla de hârtii scrise într-un limbaj de lemn decât festivalul în sine cu toată tradiţia lui şi cu toţi scriitorii pe care i-a avut invitaţi? Dacă răspunsul la ultima întrebare e da, atunci e trist şi revoltător şi umbreşte tot profesionalismul ăla administrativ pe care îl lăudam. Pentru că într-o ţară normală, într-un oraş normal care se vrea cultural, cu o administraţie normală, un Centru de proiecte (că e al PMT sau al CJT, nu contează, cultura nu e doar despre circul politic, dragi politicieni USR, PNL & PSD mai puteţi să vă daţi şi mâna din când în când) se uită la ce are în oraş, îşi cunoaşte valorile şi spune: «Dragă Bookfest, dragă FILTM, dragă Rezidenţă literară etc. etc., am fi onoraţi să faceţi parte din programul cultural prioritar, din bid book, din ce-o mai fi». Aşa ar fi fost firesc. Dar nu trăim într-o ţară normală şi, hai să mai zic pentru a mia oară, n-am avut niciun Jack Lang ână acum, iar toată chestiunea cu capitala culturală 2023, de la origini până în prezent, e foarte multă politică, administraţie, marketing şi puţină spre 0 cultură”. Iar Raluca Selejan a completat spunând: „Da, e frustrant că după 10 ani de demonstrat că e serios, un festival trebuie să se încadreze unor bareme care nu au absolut nimic de-a face cu literatura aşa cum o face un proiect aflat la început. E acelaşi festival, Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara, e aceeaşi echipă care l-a iniţiat, a crescut organic, ce tot trebuie să demonstreze? În naivitatea mea, atunci când îţi faci treaba, oamenii din toate punctele-cheie şi personajul colectiv «publicul» văd şi îşi dau seama dacă eşti serios sau nu. Iar evaluarea şi decontul pentru proiecte cu tradiţie şi de anvergură ar trebui să fie altfel, la un alt nivel, cu altfel de grile - care să îl ajute să crească, să îi fie mai uşor să acceseze resurse şi care să uşureze munca întregii echipe din spate - pentru că atunci când ai siguranţa unei susţineri ferme, te poţi concentra la calitatea evenimentului şi la posibilităţile lui de a creşte. Atunci când vezi pe cineva serios şi muncitor, îl întrebi cum să îl ajuţi să îi fie mai bine şi să se dezvolte.
În acelaşi timp, susţin sus şi tare că de 33 de ani NU avem politici culturale şi educaţionale cu viziune şi pe termen lung nici pe plan naţional, nici regional, nici local care să ajute şi să favorizeze cele două sectoare, Cenuşărese la împărţirea bugetului de stat.
Dezamăgirea e complicată ca viaţa, e mare şi nu uşor de pus în cuvinte mai coerente, cel puţin în acest moment”.
Apoi au venit vocile din lumea culturală, a Timişoarei sau din afara ei.
Horea Crişovan spune că „în ultimii 32 de ani, încet, încet dispărem de pe harta culturală a României. Nu pentru că nu ştim a face ceea ce facem fiecare. Motivele probabil sunt altele. Dar: după cum am mai spus, cei care încearcă să ne şteargă cu buretele au uitat ca acel burete e uscat şi «umbra» rămâne impregnată pe tablă. Deşi suntem sub asediu, simt că vom renaşte atunci când lucrurile vor reveni în matcă”.
Mircea Mihăieş, la rândul său: „O pată ruşinoasă -- încă una! -- pe obrazul oraşului nostru, parcă tot mai anti-cultural pe zi ce se apropie... Capitala Culturală. Oare cine sunt geniile de la Centrul de Proiecte şi ce competenţe au? Altfel spus, înainte de a fi paraşutaşi în funcţii a auzit cineva de ei -- în afară, desigur, de centrii de putere politică şi ocultă care i-au propulsat?”
Iar de la centru, Radu Paraschivescu: „Iar oamenii ăştia sunt, credeam noi, de partea bună a forţei. E grotesc ce se întâmplă”; Florin Iaru: „Naşpa”; Ioana Nicolaie: „Nu-mi vine sa cred! FILTM e un festival excelent, cu viziune, cu evenimente memorabile și cu mult suflet”.


Contrareacţii

După izbucnirea scandalului, vine şi reacţia Centrului de Proiecte. Care prezintă obiectivele apelului de proiecte „Cultura în Prezent”: să deschidă întregii comunităţi active în domeniul culturii accesul la resurse; să susţină o paletă cât mai diversă de iniţiative culturale: de la proiecte aflate la debut, la acţiuni, proiecte şi programe culturale cu o lungă tradiţie, care însă reuşesc să se reinventeze an de an şi să îşi menţină prospeţimea şi o reală deschidere faţă de comunitate. „Am primit 116 propuneri de proiecte culturale valoroase pentru comunitate. Au câştigat finanţare nerambursabilă 34 dintre acestea, dintre care 4 proiecte care promovează cultura scrisă. (Reamintim, de asemenea, că Municipiul Timişoara a finanţat, din fondul de nevoi culturale de urgenţă alocat prin Centrul de Proiecte, un alt proiect valoros pentru cultura scrisă, ediţia a 9-a a Salonului de Carte Bookfest Timişoara.) Evaluarea şi selecţia au fost făcute de către comisii de selecţie formate din evaluatori independenţi: o comisie formată din 3 membri la evaluarea iniţială şi o comisie formată din alţi 3 membri la evaluarea contestaţiilor. Conform grilelor de evaluare, aplicaţia depusă de organizatorii Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara a îndeplinit parţial cerinţele specificate în regulamentul acestei sesiuni de finanţare. Aplicaţia nu a prevăzut activităţi educative care să deschidă evenimentul cultural spre comunitate, spre grupurile vulnerabile, spre cartierele oraşului în toată diversitatea lor. De asemenea, obiectivele acesteia nu sunt suficient de clar explicate în aplicaţie şi nu evidenţiază elemente de noutate pentru ediţia din acest an. Sunt incluse în aplicaţie parteneriate şi o listă propusă, însă neconfirmată de scriitori invitaţi”. Mai departe, ni se spune că „Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara este un eveniment marcant pentru Timişoara, îndrăgit de comunitatea literară a oraşului şi nu numai, care are potenţialul de a creşte publicul iubitor de carte, în special cel tânăr. Vă încurajăm, dragă echipă Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara, să vă continuaţi activitatea cu aceeaşi pasiune pentru carte şi cu o redescoperită deschidere spre noi categorii de public. Centrul de Proiecte va lansa anul acesta o serie de apeluri deschise prin care vrem să deschidem proiectul Timişoara 2023 spre comunitate şi spre lume. Dacă această oportunitate vi se potriveşte, vă încurajăm să aplicaţi cu o propunere de proiect recalibrată, bine structurată, cu obiective nete şi cu reală deschidere spre comunitate şi spre nevoile ei culturale”.
Pe aceeaşi idee au venit şi justificările primarului Dominic Fritz: „După ce Centrul de Proiecte a publicat rezultatele apelului de finanţare «Cultura în Prezent» la care Festivalul International de Literatură din Timişoara nu a intrat în rândul proiectelor selectate, mulţi m-au întrebat care e părerea mea despre subiect. Pe scurt: şi eu am fost surprins. Bineînţeles că Timişoara trebuie să susţină al său Festival Internaţional de Literatură. Cu foarte puţini bani şi multă pasiune a reuşit să devină un reper în peisajul cultural chiar şi dincolo de graniţele României.
Am discutat cu mai multe instituţii de cultură din subordinea Primăriei pentru a identifica o soluţie de finanţare şi găzduire pentru FILTM. Nu am niciun dubiu că o vom găsi.
Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara este un mecanism de finanţări nerambursabile transparent care a reuşit în scurt timp să profesionalizeze modul în care se dau bani publici pentru cultură în Timişoara. În locul unui sistem de alocări decise politic, discreţionar şi netransparent avem acum criterii clare, cu evaluări independente şi un focus pe impact în comunitate. Anul acesta, mulţi operatori culturali au prins aripi şi au depus proiecte excelente în valoare totală de peste 9 milioane. Asta este în primul rând o mare dovadă de încredere pentru acest nou mecanism de finanţare şi n-are decât să ne bucure. Dar la o sumă disponibilă de 3 milioane de lei, asta înseamnă şi că idei bune şi proiecte meritorii în valoare de peste 6 milioane au rămas din păcate nefinanţate. Este inevitabil, ca în orice proces competitiv cu resurse limitate, să existe nemulţumiri şi dezbateri aprinse despre punctajele obţinute şi criteriile aplicate, despre cine a reuşit sa obţină finanţare si cine nu, despre cine «merită» şi cine nu. E normal să producă dezamăgiri. Eu cred că aceste discuţii despre cum să prioritizăm şi să alocăm bani publici pentru cultură trebuie duse cu toate dilemele puse pe masă. În modul cel mai constructiv, şi nu doar punctual, cu toată deschiderea din partea noastră de a aduce îmbunătăţiri. Sunt conştient de responsabilitatea pe care o avem în Timişoara, Capitala Europeană a Culturii 2023, să nu dăm greş cu felul în care susţinem cultura.
Voi organiza în luna mai o dezbatere la Timişoara despre finanţarea culturii la care voi invita oameni de cultură şi experţi din toată ţară. Revin cât de curând posibil cu detalii”.


Dar nu este vorba doar despre FILTM

Nu comentăm despre cei care au primit finanţare; avem convingerea că toţi au muncit (şi muncesc) pentru proiectele lor şi că merită acel sprijin din partea administraţiei publice.
Întreaga discuţie lansată în jurul FILTM a lăsat, însă, în umbră adevărata problemă. Şi aceasta este că, în prag de Capitală Culturală Europeană, Timişoara îşi pierde manifestările culturale de tradiţie.
Din vremea fostei administraţii au dispărut Festivalul Dramaturgiei Româneşti şi programul cultural „Timişoara - Mica Vienă”. Mai nou, au fost trecute pe linie moartă Festivalul Artelor Timişorene, Timfloralis şi, cel mai grav, Festivalul Inimilor - sigurul festival din România acreditat UNESCO.
Iar în acest an, FILTM este doar partea vizibilă a paharului; dar nu vorbim doar despre acest festival în rândul manifestărilor care nu au întrunit exigenţele juriului compus din nişte iluştri necunoscuţi, deşi chiar şi numai acesta ar fi suficient. Sunt şi alte manifestări de tradiţie care au fost uitate. Sau sărite. Câteva, la prima vedere: Festivalul Filmului Central European, Festivalul Baroc - ediţia a X-a, Festivalul Internaţional Timorgelfest - ediţia a XXII-a, Fest Fest - Festival Urban - ediţia a VII-a, TESZT Extension, Festivalul de Poezie „Ion Monoran”, Zilele Maghiare Bănăţene ediţia a XXVI-a, ca să nu mai vorbim de cea de a XLVI-a (!) ediţie a Festivalului Internaţional „Timişoara Muzicală”! Şi aşa mai departe. Evenimente care acum au nefericita şansă de a se adăuga celor ucise în ultimii zece ani de indolenţa, habarnismul, miserupismul şi, mai ales, INCULTURA autorităţilor Capitalei Culturale Europene 2023.
Nu este doar trist, este revoltător.
Şi cine a decis asta? Iată comisiile de evaluare, pe domenii. Să le facem cunoscute numele, merită:
1. Arte vizuale, artă digitală şi noile media: Ovidiu Andriş, Dan Angelescu, Ioana Anghel, Adrian Bojenoiu, Ştefana Mărmureanu, Emilian Mărgărit, Alexandra Mocan, Delia Popa, Mihaela Tilincă, Clara Trăistaru;
2. Educaţie în şi prin cultură, intervenţii culturale, rezidenţe: Vlad Alexandrescu, Ioana Anghel, Adriana Avram, Irina Iacob, Irina Ionescu, Ariadna Ponta, Ştefana Mărmureanu, Alina Şerban;
3. Artele spectacolului: Daniela Maria Cristescu, Alexandra Dragomir, Mihaela Ion, Radu Lesevschi, Mateea Marin, Ştefana Mărmureanu, Oana Stoica, Dana-Miorica Sarmeş, Elisabeta Varga-Piatek;
4. Promovarea culturii scrise: Ioana Anghel, Adriana Avram, Adrian Bojenoiu, Irina Iaco, Tudoriţa Şoldănescu, Delia Popa;
5. Patrimoniu cultural: Vlad Alexandrescu, Adriana Avram, Adrian Bojenoiu, Irina Iacob, Mihaela Ion, Delia Popa, Mihaela Tilincă.


O posibilă explicaţie

Cum a fost posibil? Un răspuns la această întrebare ar putea fi cel propus de o investigaţie realizată de portalul infotimisoara.ro. Ce a descoperit acesta? Cităm: „Mecanismul de finanţare este relativ simplu. Pentru anul în curs, doritorii au depus proiectele, iar câţiva evaluatori independenţi, organizaţi în diferite comisii, au aprobat cine primeşte banii şi cine nu, în baza unor punctaje oferite. Totuşi, o problemă de neregularitate apare atunci când anumiţi evaluatori, giraţi de conducerea Centrului de Proiecte, participă şi ei la acelaşi concurs cu proiecte proprii.
Schema este la limita legalităţii, dar profund greşită din punct de vedere etic şi moral, ridicând un mare semn de întrebare asupra corectitudinii întregului proces. Mulţi dintre evaluatori se cunosc între ei, unii au relaţii de prietenie sau de colaborare contractuală în trecut şi, mai grav, deţin funcţii publice tot în domeniul cultural local. (...)
De exemplu, Ovidiu Andriş, pus de administraţia Fritz manager interimar la Filarmonica Banatul, are un proiect de 15.000 de euro aprobat într-o comisie, în timp ce el este evaluator în altă comisie. Dana Sarmeş, director al Asociaţiei Culturale Contrasens, este evaluator într-o comisie, dar are trei proiecte aprobate, în valoare totală de 60.000 de euro, în alte comisii. La fel, Tudoriţa Şoldănescu, evaluator într-o comisie şi cu proiect aprobat în altă comisie. Sau Elisabeta Varga-Piatek, cofondator Asociaţia Pelicula Culturală, proiect de 15.000 de euro aprobat într-o comisie, evaluator în alta”.
Asta este adevărata bombă. Iar justificarea Centrului de Proiecte a venit, dar fără să infirme ceva din cele descoperite de jurnaliştii infotimisoara.ro, ci doar cu prezentarea, „pentru o corectă informare”, a procesului de evaluare şi selecţie a proiectelor finanţate de Municipiul Timişoara, prin Centrul de Proiecte, după care, în concluzie, ni se spune că „claritatea şi echidistanţa procesului de evaluare şi selecţie a proiectelor, precum şi profesionalismul şi imparţialitatea experţilor evaluatori sunt valori pe care se constituie întreaga activitate a Centrului de Proiecte, ca serviciu public al Municipiului Timişoara”.
O fi aşa? Cert este un singur lucru: Timişoara culturală suferă, iar această suferinţă este vizibilă cu ochiul liber din orice colţ al Europei căreia, la anul, oraşul nostru îi va fi Capitală Culturală. Iar rezultatul selecţiei realizate de Centrul de Proiecte se adaugă listei, din ce în ce mai lungi din păcate, de eşecuri ale actualei administraţii timişorene. Flavius BONCEA