În România, poate ca în nicio altă țară europeană, clientela politică are regim preferențial.
Și pentru a fi satisfăcută pe deplin, trebuie răsplătită. Modalitatea la îndemână? Angajarea la stat. Și nu oriunde și nu pe orice post.
O dovedește din plin Guvernul Ciucă, unul care a stabilit un adevărat record în materie de secretari și subsecretari de stat.
Nu mai puțin de 118 persoane se înfruptă, din aceste posturi, din banii de la buget, într-un moment în care țara e în pragul unei crize majore, iar marea masă a populației o duce din rău în mai rău.
Dar, serviciile politice se plătesc, nu-i așa?, toate partidele din coaliție trebuie să fie mulțumite, iar oamenii lor, unși în funcții călduțe la stat.
Atât de tare s-a străduit în această direcție prim-ministrul Ciucă, încât a reușit să întreacă vehiul record, deținut de celebra Viorica-Vasilica Dăncilă.
Bine, veți spune, cum credem și noi, de altfel, dar atunci Liviu
Dragnea „tăia și spânzura”, așa că biata Viorica o fi fost pusă în fața faptului împlinit.
Dar Ciucă, Ciucă ce explicații are? El e și șef de partid acum, e și șef de guvern, el ne spune cum se bate zi de zi să nu alunece biata țară în criză și oamenii să nu flămânzească, vezi-Doamne.
Asta pe față, pentru că pe la spate „unge” secretari și subsecretari de stat fără număr, de au ajuns unele ministere să aibă și câte șapte-opt sau chiar 11 asemenea „șefuleți”.
Întreaga încrengătură de secretari și subsecretari de stat a fost publicată în presa centrală, pe care o cităm și noi în pagina 4 a ziarului de astăzi.


Anton BORBELY