La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), Guvernul României a suplimentat bugetul Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” cu 15,5 miliarde de lei. Astfel, bugetul total al Programului, în perioada 2021-2028, este de 65,5 miliarde de lei, anunţă ministrul Cseke Attila.
Acesta a precizat că este nevoie de 5,5 miliarde lei întrucât MDLPA va prelua de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) finanţarea celor 105 proiecte mature care vizează dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale, dar a căror valoare excedează plafonul alocat în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, coordonat de MIPE.
În vederea preluării şi obţinerii finanţării, MIPE trebuie să transmită către MDLPA, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, toate documentaţiile depuse de către unităţile administrativ-teritoriale şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, precum şi toate documentele întocmite în cadrul evaluării obiectivelor de investiţii.
De asemenea, în vederea confirmării nevoii de finanţare pentru obiectivele de investiţii preluate în Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, unităţile administrativ-teritoriale şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitară au la dispoziţie o perioadă de 30 de zile pentru a încărca în platforma electronică investitii.mdlpa.ro toate datele necesare privind obiectivele de investiţii.
Pe de altă parte, a subliniat ministrul dezvoltării, Cseke Attila, este nevoie de suplimentarea bugetului iniţial al Programului cu zece miliarde de lei, pentru investiţiile care vizează drumurile publice clasificate şi încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri judeţene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, precum şi ca variante ocolitoare ale localităţilor. „68% din totalul de drumuri judeţene şi comunale nu sunt modernizate, 5,33 milioane de locuitori nu beneficiază de sistemul public de alimentare cu apă, 8,48 milioane de locuitori nu sunt conectaţi la sisteme de canalizare, iar 70% din totalul localităţilor nu sunt racordate la reţeaua de distribuire a gazelor naturale. Aceste servicii publice de bază nu sunt un lux şi avem nevoie de un progres semnificativ în acest domeniu. Acesta este motivul pentru care am solicitat suplimentarea bugetului programului «Anghel Saligny»”, a precizat ministrul Cseke Attila, care a menţionat că, până în prezent, Ministerul Dezvoltării a primit un număr foarte mare de solicitări pentru modernizări de drumuri, respectiv 4.858 de cerereri depuse prin Program, cu o valoare de aproximativ 89 de miliarde de lei. (A.B.)