După opt ani dezastruoşi pentru Timişoara cu administraţia Nicolae Robu, părea că alegerea unui alt primar (surprinzătoare, într-o oarecare măsură) va reprezenta o gură de oxigen pentru oraşul nostru.
Din păcate, la foarte scurt timp după alegeri, au apărut şi problemele. La început, s-a trecut peste ele cu destulă lejeritate - până la urmă, nimeni nu este perfect, a greşi este omeneşte, iar unele lucruri pot fi învăţate şi din mers. Din acest motiv poţi să acorzi unei administraţii o perioadă de clemenţă. Cât de lungă trebuie să fie aceasta? Jumătate de an? Hai să zicem, un an ar fi mult prea mult - chiar dacă fostul primar şi după opt ani de mandat tot „dezastruoasa” moştenire o acuza pentru nerealizări, tăind, în acelaşi timp, cu nonşalanţă panglica la proiectele realizate de predecesorul său.
Ei, administraţia condusă de Dominic Fritz a ajuns deja la un an şi jumătate în fruntea Timişoarei. În mod normal, după acest termen, nu mai ai voie să vorbeşti de greaua moştenire, chiar dacă nimeni nu contestă că ea există. Ar trebui, mai degrabă, să arăţi ce ai făcut din ce ai promis şi să prezinţi ce gândeşti pentru viitor.
Din păcate, la Timişoara situaţia nu este deloc roz. Numai în ultimele zile au apărut câteva situaţii care nu fac deloc cinste „oamenilor noi”, ba chiar ridică serioase semne de întrebare asupra capacităţii acestora de a conduce un oraş.

Grădinarul şef birou - cu vechime sau fără?

Prima lovitură: Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a solicitat Tribunalului Timiş să anuleze concursul pentru ocuparea funcţiei de grădinar-şef din cadrul Primăriei Timişoara, după ce a constatat că Rebecca Bedelean, care a câştigat concursul, şi-ar fi falsificat vechimea. Dezvăluirea a fost făcută de consilierul local al PSD, Radu Ţoancă: „Grădinarul-şef al Timişoarei, trimis în judecată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici pentru falsificarea vechimii! Sfidarea legilor şi procedurilor administrative la care asistăm de un an şi jumătate în Primăria Timişoara se pare că se apropie de sfârşit! (…) Iniţial, Comisia de Concurs i-a respins dosarul, dar în urma presiunilor politice, atât de blamate de oamenii noi, activista USR a fost admisă la concurs de Comisia de Contestaţii şi, mai mult decât atât, a devenit grădinar şef - o funcţie prezentată cu emfază în conferinţe de primarul Fritz, plătită pe măsură din bani publici, dar total ilegală în accepţiunea Curţii de Conturi şi a instanţelor de judecată”, a scris Radu Ţoancă.
Primăria Timişoara a recunoscut că Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a contestat vechimea menţionată de Rebeca Bedelean, dar susţine că există o diferenţă în interpretarea calculului: „Suntem în dialog cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), care contestă vechimea respectivului funcţionar. Există o diferenţă în interpretarea calculului vechimii de către Agenţie. (…) Aşteptăm decizia instanţei pe această speţă. Dorim să răspundem acuzaţiilor care nu reflectă speţa în fapt. În primul rând, poziţia ocupată de funcţionarul public nu este cea de Grădinar Şef, această poziţie nefiind ocupată în acest moment, ci este cea de Şef Birou. În al doilea rând, nu se poate discuta de falsificarea vechimii în această speţă, fiind o discuţie legată strict de interpretarea calculului vechimii pentru profesiile liberale/PFA”, a transmis Primăria Timişoara.

Cu Dan Dinu nu e de glumit

Apoi a venit sentinţa în procesul intentat primăriei de omul de afaceri timişorean Dan Dinu, după ce un local al său a fost închis. Firma lui Dinu, care stă în chirie la primărie, trebuie să primească peste 40.000 de lei despăgubiri, a fost închisă în octombrie 2021, pentru o perioadă de 15 zile, printr-o dispoziţie de primar.
Dan Dinu a atacat în instanţă decizia de primar, solicitând şi „recuperarea prejudiciului suportat de societate în urma acestei acţiuni”. Acum, Tribunalul Timiş a emis prima sentinţă, admiţând în parte cererile omului de afaceri: „Admite în parte acţiunea. Dispune anularea dispoziţiei nr. 1687/04.10.2021 emisă de Municipiul Timişoara prin Primar. Obligă pârâţii în solidar la plata către reclamantă a despăgubirilor constând în suma de 23.567,55 lei reprezentând contravaloarea chiriei şi suma de 16.355 lei reprezentând contravaloarea şomajului tehnic, achitate de reclamantă pe perioadă suspendării activităţii. Respinge în rest acţiunea”, sună motivarea pe scurt a instanţei.
Del Corso Family SRL, firma care deţine Berăria 700, a contestat, la Judecătorie, şi amenzile de la Poliţia Locală. Berăria 700 funcţionează într-un spaţiu al PMT, în baza unui contract valabil până în 2025. Şi trebuie să amintim aci şi faptul că Del Corso Family SRL deţine şi hotelul la care, în primăvara lui 2021, în pandemie, consilierul local USR Ana Munteanu a făcut o descindere cu jandarmii - întreg scandalul, care ar fi trebuit să se termine cel puţin cu demisia prefectului userist din acea perioadă, a dus doar la suspendarea din partid a consilierei timp de un an, sancţiune pe cale să expire.

Coltermul în insolvenţă, Primăria cu datorii

A treia lovitură a venit din partea consorţiului Alfa&Quantum Consulting SPRL, Maestro SPRL şi Insolvein SPRL - administrator judiciar al societăţii Colterm aflată în insolvenţă. Reprezentanţii acestuia au transmis Primăriei Timişoara o adresă în care se menţionează că municipalitatea ar mai avea de plătit către societatea de termoficare mai multe milioane de lei, sub forma unor facturi neachitate şi penalizări pentru acestea. După calculele consorţiului, la data de 25 martie mai erau de achitat „de urgenţă”, 2,3 milioane de lei de către Primărie, la care se adaugă datoriile instituţiilor din subordinea primăriei una de 2,8 şi una de 5,9 milioane de lei.
Reprezentanţii primăriei au replicat spunând că adresa consorţiului „este fie o greşeală de proporţii a acestuia, fie o glumă extrem de proastă. Altfel instituţia noastră nu îşi poate explica de ce consorţiul de firme desemnat de instanţă crede că Universitatea Politehnica Timişoara sau Universitatea de Vest din Timişoara, Curtea de Apel Timişoara sau chiar Parohia Romano Catolică ar fi instituţii în subordinea Primăriei Timişoara”. Practic, primăria s-a legat de faptul că în tabelele transmise de administratorul judiciar erau trecuţi toţi datornicii Colterm şi a încercat să abată atenţia astfel de la marea parte a datoriilor, care erau tocmai ale primăriei şi ale instituţiilor subordonate acesteia.
Administratorul judiciar a răspuns, la rândul său: „Afirmaţia conform cărora municipalitatea este cu plata tuturor facturilor la zi este falsă, iar scuzele care vizează instituţiile care nu sunt subordonate primăriei încearcă doar să abată atenţia de la fondul problemei. (…) Comunicarea noastră a venit în sprijinul administraţiei timişorene, care prin vocea primarului Dominic Fritz a afirmat: «Dacă vor găsi totuşi o factură pe baza căreia să facem plata o să o facem»”.

Nici la STPT nu e uşor

Numărul patru vine de la Societatea de Transport Public Timişoara (STPT), unde înregistrarea noului consiliu de administraţie s-a blocat din cauză că două dintre persoanele propuse au… cazier fiscal. Cei cu cazier sunt doi dintre cei şase membri propuşi de USR în Consiliul de Administraţie al societăţii. Povestea a ieşit public prin intermediul unui comunicat al PNL: „PNL Timiş a atras atenţia în mod repetat asupra intenţiei USR Timiş de a acapara abuziv consilii de administraţie şi de a-şi plasa protejaţii în funcţii pentru care nu au nici pregătire şi nici experienţă. Deşi înregistrează eşec după eşec, USR Timiş refuză să înveţe administraţie curată în interesul cetăţenilor şi continuă să facă rău Timişoarei prin decizii păguboase, deseori în afara legii. Primăria Timişoara este blocată din cauza celei mai proaste organigrame a tuturor timpurilor, strict din ambiţia deşănţată a lui Dominic Fritz de a-şi înşuruba pe funcţii publice oameni din anturaj care n-au nicio legătură cu competenţa sau profesionalismul în administraţie.
Chiar la începutul mandatului, USR a vrut să reformeze Coltermul cu un penal condamnat, Bogdan Nanu, iar după ce au închis şcoli şi au nenorocit spitale din cauza frigului, Coltermul a fost abandonat în mâinile lui Cristi Amza, un incompetent depăşit de situaţie care susţine neplata certificatelor verzi.
PNL Timiş a prevenit opinia publică cu privire la planul useriştilor pentru Societatea de Transport Public Timişoara însă useriştii au devenit nepăsători nu doar faţă de cetăţeni, ci chiar faţă de mass-media. În ciuda avertismentului nostru public, USR Timiş şi-a «promovat» în Consiliul de Administraţie două persoane cu cazier fiscal, adică doi cetăţeni dovediţi că au săvârşit fapte care contravin disciplinei financiare. Încă o dată, USR Timiş a trimis lupul să păzească oile.
Facem apel la colegii din USR Timiş să renunţe la practicile de promovare a persoanelor cu dosare penale, a celor cu cazier, şi, dacă le mai rămân oameni în echipă după acest triaj, ideal ar fi să renunţe şi la incompetenţi”.

Cireaşa de pe tort - organigrama

În fine, în data de 4 aprilie 2022, Curtea de Apel Timişoara a pus capăt procesului în care Primăria Timişoara şi Consiliul Local cer repunerea în valabilitate a concursului organizat în ianuarie, prin care 22 de posturi din cadrul instituţiei de pe C.D. Loga au fost disponibilizate în baza primei organigrame: „Respinge recursul declarat de pârâţii recurenţi Primarul Municipiului Timişoara şi Consiliul Local al Municipiului Timişoara împotriva sentinţei civile nr.7/10.01.2022 pronunţată de Tribunalul Timiş în dosar nr.5714/30/2021 în contradictoriu cu reclamantul intimat Sindicatul Liber al Salariaţilor din Primăria Municipiului Timişoara şi din Serviciile aflate în Subordinea Consiliului Local al Municipiului Timişoara în reprezentarea următorilor membri de sindicat: Chiş Culiţă; Toc Mirela Adriana; Crişovan Florian Adrian; Belu Alina; Goşa Mirela; Cioca Vasile Florin Alexandru, Suciu Marius llie; Hoarcă Cristian; Caragiov Cristian; Aştefănoaie Mioara; Cheta Vlad; Bandrabur Andrei”, se arată în decizia instanţei, care obligă pârâţii recurenţi la plata către reclamanţii intimaţi a sumei de 2.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Tiberiu Negrei, liderul sindicatului, a precizat că dosarul privind anularea primei organigrame a administraţiei Fritz a fost amânat, urmând să fie judecat în luna mai.


Flavius BONCEA