În urmă cu aproximativ o săptămână s-a votat noua organigramă a Primăriei Timişoara şi reorganizarea serviciilor publice de educaţie şi sănătate. Numai că, „ghinion”, cum ar spune cineva, şi de această dată Sindicatul Liber al Salariaţilor din PMT a sesizat nereguli de procedură şi structurale în aceste proiecte, nereguli care se opun legii. În atari
condiţii, sindicatul a trimis o sesizare la Instituţia Prefectului Judeţului Timiş.
Cele două proiecte supuse atenţiei consilierilor au fost votate ciudat, ca să nu spunem altfel. Astfel, în ceea ce priveşte înfiinţarea Administraţiei pentru Educaţie şi Sănătate (AES) în loc de 27 de voturi s-au contabilizat 28. S-a decis, în consecinţă, scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului.
Şi pentru că, după cum spunea primarul, cele două proiecte se întrepătrund, a fost retras de la vot şi proiectul organigramei.
A doua zi, însă, cele două proiecte au fost votate cum trebuie şi au trecut de aprobarea consilierilor.
Numai că, aşa cum aminteam în preambulul acestui material, s-a sesizat sindicatul salariaţilor, care acuză de nelegalitate adoptarea celor două hotărâri.
Potrivit presei locale, în cadrul acestei încunoştinţări sindicatul municipalităţii cere prefectului Mihai Ritivoiu ca, „în conformitate cu tutela administrativă şi cu atribuţiile ce îi revin (privind legalitatea actelor administrative adoptate de autorităţile administraţiei publice locale)”, să recurgă la „formularea acţiunii în contencios administrativ împotriva actului administrativ reprezentat de sus menţionat[ele] hotârâr[i]”.
Mai mult, sindicatul acuză că primarul a venit în faţa consilierilor cu acelaşi proiect privind organigrama care a fost suspendat definitiv de către instanţa de contencios administrativ. Adică, atât de lipsit de inspiraţie să fii încât să nu schimbi „pe ici pe colo, prin punctele esenţiale” un proiect pe care primarul îl clamează ca fiind necesar de atât amar de vreme?
Mai planează suspiciuni şi asupra modului în care a fost organizată şedinţa ordinară de îndată, dat fiind faptul că „nu ard” atât de tare subiectele pe care le invocă primarul. Apoi, de ce şedinţa s-a desfăşurat online şi nu fizic, mai ales că starea de alertă s-a ridicat?
Sunt întrebări şi sesizări la care, conform prefectului Mihai Ritivoiu, vor trebui să le răspundă funcţionarii Serviciului Juridic de la Instituţia Prefectului Judeţului Timiş.
Astfel, după ce la mijlocul anului trecut primarul Fritz a mai dat odată cu „bâta-n baltă” în privinţa organigramei, a luat-o de la capăt, se pare, cu acelaşi rezultat, şi la începutul acestui an...


Anton BORBELY