Conducerea Parlamentului a decis marţi, în unanimitate, să supună la vot moţiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Cîţu. Moţiunea depusă a fost citită joi şi va fi dezbătută şi votată săptămâna viitoare, marţi, la ora 12. În acelaşi timp, Biroul Permanent Reunit a decis să nu stabilească un calendar pentru moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR.
PSD a depus o moţiune de cenzură semnată de 157 de parlamentari PSD. Moţiunea are titlul „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”.
Atât cei din USR PLUS cât şi parlamentarii AUR au anunţat că vor vota moţiunea de cenzură a PSD. USR PLUS a decis în şedinţa conducerii partidului să susţină orice moţiune ajunge la vot.
„Invit colegii mei de la USR PLUS şi AUR să vină să voteze această moţiune. Propunem un calendar strâns: joi citirea moţiunii şi luni vot pentru ca Guvernul Cîţu să plece cât mai repede. Nu mai are rost să ne ascundem după o moţiune neconstituţională”, a declarat preşedintele PSD Marcel Ciolacu.
În legătură cu moţiunea de cenzură USR PLUS-AUR, conducerea Parlamentului a decis să aştepte motivarea Curţii Constituţionale.
CCR a admis sesizarea guvernului şi a constatat că există conflict constituţional. S-a reţinut că din vina Parlamentului, obligaţia derulării în condiţii constituţionale nu s-a respectat. Decizia a fost luată în unanimitate.
După ce a constatat existenţa conflictului, Curtea a stabilit că Parlamentul trebuie să dezbată moţiunea depusă şi să-şi exprime opinia prin vot, conform principiului colaborării loiale între instituţiile statului, susţin surse de la Curtea Constituţională.

Florin Cîţu: PNL nu va mai negocia cu USR PLUS dacă votează o moţiune de cenzură împotriva Guvernului

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, după o şedinţă a conducerii de partid, că liberalii nu vor mai negocia cu cei de la USR PLUS dacă vor vota o moţiune de cenzură împotriva Guvernului.
„PNL rămâne ferm în spatele preşedintelui şi premierului în această perioadă. Îi aşteptăm pe cei de la USR să vină să discutăm şi să mergem cu această coaliţie mai departe, dar vom trage linie în momentul în care cei de la USR vor vota o moţiune alături de PSD sau AUR.
În acel moment PNL nu va mai negocia cu cei de la USR. Rămânem deschişi colaborării cu cei de la USR până în momentul în care vor vota o moţiune împotriva Guvernului”, a declarat Florin Cîţu, după şedinţa Biroului Executiv al PNL, din Parlament.
Acesta a spus că BEx PNL a luat decizia de a forma două echipe de negocieri, la Camera Deputaţilor şi la Senat, pentru a păstra majoritatea în Parlament.

„Să scurtăm această agonie a lui Cîţu, care este terminat ca premier”

Dacian Cioloş spune că USR PLUS va vota orice moţiune de cenzură pentru demiterea guvernului Cîţu, inclusiv una de la PSD – „Votăm orice moţiune care poate să scurteze această agonie a premierului Cîţu, care este terminat ca premier”.
„Votăm orice moţiune care poate să scurteze această agonie a premierului Cîţu, care este terminat ca premier. El se comportă ca şi cum ar avea majoritate în Parlament, pune condiţii. Îi reamintesc că nu a câştigat alegerile, care să-i permită să invite partide la guvernare.
(…) Noi vrem să rezolvăm problema asta cât mai repede. Problema putea fi rezolvată dacă PSD şi PNL nu făceau acest joc în Parlament, în birourile permanente. S-au asociat pentru a amâna această moţiune. Problema putea fi rezolvată de câteva săptămâni. Totul s-a învârtit în ultimele săptămâni în jurul congresului PNL”, a spus co-preşedintele USR PLUS.
Cioloş mai spune că Florin Cîţu „a dus campania de vaccinare în gard” şi că „şi-a cumpărat funcţia (n. red. – de preşedinte) în partid cu PNDL-ul”.
„Există o posibilitate să nu votăm moţiunea. PNL să retragă sprijinul politic al lui Cîţu şi să propună un premier care să formeze o coaliţie şi să aibă încrederea partenerilor”, a concluzionat Dacian Cioloş.

Kelemen Hunor: „Sper că Guvernul nu va cădea la moţiunea de cenzură, dar aş fi ipocrit să spun că sigur va rezista”

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că speră ca Guvernul să nu cadă la moţiunea de cenzură depusă în Parlament de PSD, dar că nu este sigur că va rezista, având în vedere calculul matematic ca urmare a voturilor anunţate de social-democraţi, USR PLUS şi AUR pentru demiterea Cabinetului Cîţu.
Kelemen Hunor a declarat că susţine compensarea facturilor mari la energie printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată înainte de moţiunea de cenzură, „ca să nu lăsăm moştenirea grea, dacă cade Guvernul”.
„Eu sper că nu va cădea, dar aş fi ipocrit să spun că sigur că va rezista, când văd şi eu matematic, aritmetic. Cifrele pot fi contrazise, dar nu merită”, a mai precizat Kelemen Hunor.
Împreună cu susţinerea grupurilor parlamentare USR PLUS (80 de membri) şi AUR (43 de membri), sunt 280 de voturi pentru demiterea Cabinetului Cîţu, peste pragul de 234 necesar pentru ca moţiunea să treacă.


A. BORBELY