În acest final de săptămână, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a fost prezent la Arad pentru a fi de față în momentul în care expresul ”Conectarea Europei” a trecut prin municipiul de pe Mureș. Politicianul a spus că e nevoie de suport financiar și măsuri de sprijin pentru a îndeplini obiectivele Pactului Verde European.
Alin Nica a precizat că acest traseu al trenului este un minunat simbol al cooperării transfrontaliere europene și al promovării coeziunii economico-sociale, dar că merge cu sistemul de alarmă tras.
Președintele CJ Timiș a spus că tranziția către o mobilitate sustenabilă trebuie să fie prioritară la nivel local și regional pentru atingerea obiectivelor din Pactul Verde European. El consideră că pentru aceasta e nevoie nu doar de o schimbare de comportament și mentalitate pentru adoptarea unor mijloace de transport active, cu emisii zero, ci și de sprijin financiar european adecvat pentru realizarea marilor investiții de infrastructură de transport public.


„În județul Timiș avem obiective ambițioase: înființarea unei linii de tram train cu hidrogen Timișoara – Reșița, înființarea unui tren metropolitan în Timișoara, crearea unui hub intermodal care să reunească aeroportul cu calea ferată și autostrada, asigurarea unui sistem de transport județean electric care să elimine utilizarea excesivă a autoturismelor, interconectarea euroregională cu un tren de mare viteză, autostradă pentru biciclete, piste și trasee de ciclism euroregionale. Pentru a transforma aceste proiecte regionale în realitate și a facilita contribuția Timișului, precum și a celorlalte teritorii din Uniune la îndeplinirea obiectivelor Pactului Verde European, avem nevoie de fonduri suplimentare din partea UE, rezervarea unui procentaj minim pentru nevoile autorităților locale și regionale, precum și măsuri de sprijin”, a declarat Alin Nica, președinte CJ Timiș.


Expresul „Conectarea Europei”, este un tren special care oprește în peste 100 de orașe din 26 de țări de pe continent, într-o călătorie care face parte din manifestările dedicate Anului european al căilor ferate 2021.

Răzvan IDVOREAN